Tri psalma koja trebate čitati kada ste obeshrabreni

Ovo su tri meni najdraža psalma koja volim pročitati kada sam obeshrabren i trebam hrabrost od Boga. Koje biste psalme još uključili među ova tri?

Psalam 34,18-19: „Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spašava.“

Kada ste obeshrabreni, pročitajte psalam 34, ne samo ove navedene stihove nego i cijeli psalam jer kroz njega progovara osoba koja je potpuno slomljena. On nam daje nadu tako što nas podsjeća: „Mnoge nevolje ima pravednik, ali ga Jahve od svih izbavlja“ (Psalam 34,20). Primijetite da je psalmist napisao: „Mnoge nevolje ima pravednik“, nema ih samo nekoliko, a oni koji su dobili Isusovu pravednost mogu stajati pred Bogom čisti i pravedni kao Isus (2. Korinćanima 5,21).

Ovaj je psalam o nama. Vjerujte Mu, recite Mu sve što vam muči. On je blizu ako ste slomljena srca te spašava sve one koji su klonuli duhom. Štoviše, On kaže da će nas izbaviti iz svih naših nevolja, ali samo ako Mu se obratimo za pomoć. Ponekad sam previše ponosan moliti za pomoć kada sam nevolji. To nije baš dobro jer mi Bog neće pomoći ako sam pun sebe te će mi ukazati milost tek kada se ponizim (Jakovljeva 4,6).

Zbog toga trebam progutati svoj ponos i zavapiti mu u pomoć jer Bog neće samo čuti naše povike, nego će nas izbaviti iz svih nevolja. On je blizak onima koji su slomljena srca i koji su klonuli duhom. Bog nas izbavlja iz nevolja, ne iz nekih, nego ih svih naših nevolja iako nam ne daje točno vrijeme kada će se oslobođenje dogoditi. Mi Mu moramo vjerovati. Naš je Bog vjeran, iako mi često nismo.

VIDI OVO: Psalam 27: Što znači “Gospodin mi je svjetlost i spasenje”?

Psalam 103,13-14: „Kako se otac smiluje dječici, tako se Jahve smiluje onima što ga se boje. Jer dobro zna kako smo sazdani, spominje se da smo prašina“.

Postoji li psalam koji je više pun ljubavi, milosti i dobrote nego onaj u kojem je Bog prikazan kao naš Otac? On zna da smo mi samo prah i da smo krhki tako da se odlučuje smilovati onima koji Ga se boje. Riječ smilovanje znači „duboko voljeti, imati milosti“ i „iskazivati naklonost“, a isto je značenje i hebrejske riječi „racham“.

U ovom psalmu Bog govori da će nas odvojiti od naših grijeha kao što je istok daleko od zapada (12), koji se zapravo nikada ne sastaju. Njegova je ljubav velika koliko su nebesa daleko od zemlje (v 11) te se on ne odnosi prema nama po našim grijesima (v 10). Osjećate li se obeshrabreno? Budite ohrabrenosti osjećajima koje vam Bog izražava u Psalmu 103 .

Psalam 126,5-6: „Oni koji siju u suzama, žanju u pjesmi. Išli su plačući noseći sjeme sjetveno: vraćat će se s pjesmom, noseći snoplje svoje.“

Ovaj me psalam podsjeća na farmera. On sije i žanje. Ali to je dug proces te plod dolazi vrlo kasno. Oni koji danas plaču će zasigurno pjevati u sreći kada Gospodin ponovno dođe, a sva se njihova patnja neće moći usporediti sa slavom koju će vidjeti na taj veliki dan (Rimljani 8,28). Iako nam je možda danas vrlo teško sijati, niti jedna suza neće biti bezvrijedna u kraljevstvu koje nam dolazi.

VIDI OVO: Psalam 51, jedan od najsnažnijih zapisa u Bibliji protiv zlih sila grijeha

Zaključak

Slijedeći put kada budete obeshrabreni, čitajte psalme, pročitajte Njegova obećanja, primite ih u srce i vjerujte Njegovim riječima. Bog je vjeran Svojoj riječi, a to se nikada neće promijeniti čak i ako se mi promijenimo. Vjerujem da ćete naći odmor vašoj duši i da ćete biti ohrabreni Njegovim riječima u Psalmima.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithinthenews.com