Je li psovanje zaista ozbiljan grijeh?

Je li psovanje zaista ozbiljan grijeh? Koji je biblijski stav kada je riječ o psovanju? Postoji li način da prestanemo psovati?

Sve kulture imaju ono što se smatra ružnim govorom, psovkama, prljavim riječima. Hvala Bogu, Biblija nam daje jasne upute o upotrebi ružnih riječi u našem govoru.

Unutar svakog jezika se odlučuje što se smatra psovkom. Kada postanemo odrasli, a često i prije toga, svi znamo koje su loše riječi, jer zbog njih su nam kao djeci sapunom prali usta.

Kaže li Biblija da je psovanje ozbiljan grijeh?

Bog želi da nam iz usta izlazi samo ono što je čisto i plemenito. Kada naša usta izbacuju psovke, to sramoti Boga i ono tko je On za nas. Definitivno je grijeh psovati. Biblija to čini potpuno jasnim.

“Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje i milost iskaže slušateljima.” (Efežanima 4, 29)

“Doista, tko želi ljubiti život i naužit se dana sretnih, nek’ suspregne jezik oda zla i usne od riječi prijevarnih.” (1. Petrova 3, 10)

“Njime [jezikom] blagoslivljamo Gospodina i Oca, njime i proklinjemo ljude na sliku Božju stvorene: iz istih usta izlazi blagoslov i prokletstvo. Ne smije se, braćo moja, tako događati! Zar vrelo na isti otvor šiklja slatko i gorko? Može li, braćo moja, smokva roditi maslinama ili trs smokvama? Ni slan izvor ne može dati slatke vode.” (Jakovljeva 3, 9-12)

Jakov jasno daje do znanja da život kršćana – “braće” – ne bi trebao karakterizirati zli govor. Analogijom slane i slatke vode koja dolazi iz istog izvora naglašava da je neobično da iz vjernikovih usta dolazi i pohvala i psovka. Ne možemo hvaliti Boga dok istodobno psujemo svoju braću.

Isus je objasnio da ono što izlazi iz naših usta ispunjava naša srca. Prije ili kasnije zlo u srcu izlazi na usta kroz psovke.

“Što iz čovjeka izlazi, te onečišćuje čovjeka. Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.” (Marko 7, 20-23)

Ali kada se naša srca ispune Božjim Duhom, izlijevat će se hvala za Njega i ljubav prema drugima. Naš će govor uvijek ukazivati ​​na ono što je u našim srcima.

“Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore.” (Luka 6, 45)

Kako prestati psovati?
Foto: Pexels

Kako prestati psovati?

Ovaj stav o psovanju ne znači da vas se osuđuje ili tjera na pomisao da bi čak i izgovaranje jedne psovke moglo dovesti do vječnog prokletstva. Svi smo mi grešni ljudi kojima je potreban Spasitelj, koji je umro da bi nas oslobodio ropstva grijehu.

Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu. (2. Korinćanima 5, 21)

Kada vjerujemo u Isusa od Boga primamo novu narav (2. Korinćanima 5, 17), naša se srca preobražavaju i naš govor odražava novu narav koju je Bog stvorio u nama.

Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno. (Rimljanima 12, 2)

Baš kao i kod odvikavanja od pušenja ili neke loše navike, naučite nove načine kako se u svakodnevnom govoru osloboditi psovki. Možda biste zloglasnu kasicu za psovke mogli smjestiti na mjesto na kojem smatrate da najviše psujete (kod kuće, u uredu …). Svaki puta kada opsujte u nju trebate staviti npr. 5 kuna. Ili biste u novčaniku/torbici mogli imati popis razloga zašto je bolje ne psovati, zajedno s nekim od ovdje navedenih stihova iz Biblije.

Što god radili, žudite za time da vulgarnost nestane iz vaše svakodnevice. Pavao u Galaćanima mudro zbori:

“Hoću reći: po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela. Doista, to se jedno drugomu protivi da ne činite što hoćete.” (Galaćanima 5, 16-17)

Ako se dogodi da padnete, naš Bog je “vjeran i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde” (1. Ivanova 1, 9).

PROČITAJTE JOŠ: