Radič je zdrav: 7 ljekovitih svojstava radiča koja trebate znati

Radič je zdrav jer sadrži malo kalorija, a dosta vitamina i minerala. Zbog toga u ovom članku donosimo njegova ljekovita svojstva koja morate znati.

Radič pripada botaničkoj porodici cikorija koja se smatra bliskim rođacima zelene salate. Radič je srodnik i maslačku čiji se zeleni listovi također nazivaju radič, no te se dvije vrste dosta razlikuju. Radič ima izrazito gorak okus koji se slaže s mnogim talijanskim jelima. On je tradicionalni sastojak mediteranske prehrane.

Smatra se da je nastao u Italiji u 15. stoljeću. Najpoznatiji je crveni radič no on može imati i listove tamno zelene i svijetlo zelene boje, a glavne žile su uvijek bijele boje, piše gastro.24sata.hr.

Radič je zdrav: Nutritivni profil radiča

Kao i većina lisnatog povrća, radič sadrži malo kalorija, ali nudi nekoliko važnih vitamina i minerala.

Porcija sirovog radiča od 2 šalice (80 grama) ima sljedeći hranjivi sastav:

Kalorije: 20
Proteini: 1,2 grama
Masnoća: 0 grama
Ugljikohidrati: 4 grama
Vlakna: 1 gram
Željezo: 3% dnevne vrijednosti (DV)
Cink: 5% DV
Bakar: 30% DV
Fosfor: 3% DV
Kalij: 5% DV
Vitamin K: 170% DV
Vitamin C: 7% DV
Vitamin B6: 3% DV

Vidimo da je radič bogat izvor vitamina K. U usporedbi sa sirovim crvenim kupusom, porcija radiča sadrži manje količine većine mikronutrijenata, ali zauzvrat ima dvostruko više cinka i bakra.

Ljekovita svojstava radiča 
Foto: Pixabay

Ljekovita svojstava radiča 

Glavne zdravstvene blagodati radiča uključuju zaštitu stanica od slobodnih radikala, zdravlje srca, zdravlje kostiju, regulaciju krvnog tlaka, gubitak kilograma, poboljšanje probave i moguće smanjenje rizika od raka.

1. Antioksidativno djelovanje

Antioksidansi su spojevi u biljnoj hrani koji štite naše stanice od oštećenja slobodnim radikalima. Visoka razina slobodnih radikala u vašem tijelu može dovesti do oksidacijskog stresa i s njim povezanih bolesti poput raka, bolesti srca, probavnih smetnji i Alzheimerove bolesti.

Prepoznatljiva boja radiča dolazi od pigmentiranih antioksidansa koji se nazivaju antocijanini. Antocijanini mogu pogodovati zdravlju crijeva i popraviti oštećenja stanica uzrokovana oksidativnim stresom.

Jedno istraživanje pokazalo je da su antioksidansi u radiču – posebno organske sorte – posebno učinkoviti u napadu na uobičajenu stanicu raka jetre nazvanu HepG2.

2. Radič doprinosi zdravlju srca

Biljke poput radiča sadrže spojeve koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Istraživanja su pokazala da radič sadrži polifenole, poput luteolina, koji imaju antitrombocitnu aktivnost, što znači da mogu poboljšati cirkulaciju i spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka.

3. Smanjuje krvni tlak

Uz umjerene količine kalija i drugih antioksidansa, ovo povrće može smanjiti smanjiti krvni tlak na normalnu razinu.

Istraživanje na 47 zdravih odraslih otkrilo je da su oni koji su konzumirali 300 ml pića od ekstrakta korijena radiča, svakodnevno tijekom 4 tjedna, doživjeli značajno smanjenje sistoličkog krvnog tlaka.

4. Pomaže u gubitku kilograma

Zbog izuzetno niskog broja kalorija, ovo povrće nudi jednostavan način da se zasitite. U nekim slučajevima, slično kao i celer, jedenje ovog povrća sagorijeva više kalorija.

5. Radič održava kosti zdravima

Vitamin K igra ključnu ulogu u svemu, od mineralne gustoće kostiju do procesa zgrušavanja i popravljanja krvi. Zbog visoke razine vitamina K, radič je izvrstan način zaštite od osteoporoze.

6. Potiče normalnu probavu

Uz umjerenu razinu vlakana, redovito konzumiranje ovog lisnatog povrća može potaknuti normalnu probavu i ublažiti simptome zatvora i nadutosti.

7. Smanjuje rizik od raka

Studija objavljena u časopisu Advances in Biological Research Journal navela je da radič sadrži polifenolne spojeve, lutein i zeaksantin, što pomaže u smanjenju oksidativnog stresa u cijelom tijelu, a zauzvrat smanjuje rizik od staničnih mutacija i razvoja karcinoma.

Kako koristiti radič?

Za one koji ovo povrće žele koristiti češće u prehrani, neki od najboljih recepata uključuju salate, sokove, pirjanje.

Salate: poput crvenog kupusa, ovo lisnato povrće daje oporan i neuobičajen okus bilo kojoj salati, posebno onoj s dresingom na bazi limuna koji djeluje protiv blago gorkog okusa.

Sok od povrća: Listove radiča pomiješajte s ​​celerom, špinatom, keljom, mrkvom i jabukama. Dobit ćete ukusan i hranjiv shake, koji će vas držati sitima cijeli dan!

Pirjanje: Kada pirjate ovo lišće, gorki spoj (laktukopikrin) u ovom povrću se neutralizira, što može poboljšati okus, čineći lišće svestranijim u drugim receptima.

PROČITAJTE JOŠ: