Crveni kupus: Zašto je izvrstan za zdravlje?

Crveni kupus izvrstan je za naše zdravlje, jer je bogat raznim hranjivim sastojcima. U ovo doba godine se lako može nabaviti.

Crveni kupus, koji se naziva i ljubičastim kupusom, spada u rod biljaka Brassica. Ova skupina uključuje povrće bogato hranjivim sastojcima, poput brokule, kupusa i kelja.

Okusom je sličan zelenom kupusu. Međutim, crvena sorta bogatija je korisnim biljnim spojevima koji su povezani sa zdravstvenim koristima, poput jačih kostiju i zdravijeg srca.

Smatra se da crveni kupus smanjuje upalu i štiti od određenih vrsta karcinoma. Štoviše, to je nevjerojatno svestrano povrće koje se može jesti ​​sirovo, kuhano ili fermentirano te dodati raznim jelima.

Crveni kupus – nutritivna vrijednost

Iako ima malo kalorija, crveni kupus sadrži impresivnu količinu hranjivih sastojaka. Otprilike 100 g nasjeckanog, sirovog, crvenog kupusa sadrži sljedeće hranjive sastojke:

 • Kalorije: 28
 • Proteini: 1 gram
 • Ugljikohidrati: 7 grama
 • Vlakna: 2 grama
 • Vitamin C: 56% dnevne vrijednosti (DV)
 • Vitamin K: 28% DV
 • Vitamin B6: 11% DV
 • Vitamin A: 6% DV
 • Kalij: 5% DV
 • Tiamin: 5% DV
 • Riboflavin: 5% DV

Crveni kupus također pruža male količine željeza, kalcija, magnezija, fosfora, bakra i cinka.

Crveni kupus je bogat moćnim biljnim spojevima

Crveni kupus izvrstan je izvor antioksidansa i drugih korisnih biljnih spojeva koji pomažu u zaštiti od staničnih oštećenja.

Njegovi antioksidansi uključuju vitamin C, karotenoide i flavonoidne antioksidanse, poput antocijanina i kempferola. Zapravo, često sadrži veće količine ovih spojeva od zelenog kupusa.

Također je dobar izvor sulforafana, spoja bogatog sumporom koji nastaje kad se sirovi kupus siječe ili usitni. Sulforafan je povezan sa moćnim prednostima za zdravlje srca i svojstvima u borbi protiv raka.

Zašto je crveni kupus izvrstan za zdravlje?

Crveni kupus sadrži razne hranjive sastojke koji su potrebni vašem tijelu. Istraživanja također sugeriraju da prehrana bogata povrćem poput crvenog kupusa može pomoći u zaštiti od nekih vrsta raka.

Crveni kupus također može pomoći kod gubitka kilograma, jer ima malo kalorija, visok sadržaj vode i dobar je izvor dijetalnih vlakana i drugih hranjivih sastojaka. Ovi čimbenici pomažu vam da se osjećate sito bez konzumiranja previše kalorija, što crveni kupus čini zdravim dodatkom prehrani.

Osim toga, crveni kupus može pružiti i druge zdravstvene koristi koje navodimo u nastavku.

1. Crveni kupus je izvrstan za zdravlje kostiju

Crveni kupus sadrži razne hranjive sastojke važne za zdravlje kostiju. Iako većina ljudi zna da su vitamin D i kalcij presudni za njihovo zdravlje kostiju, ostale hranjive tvari neophodne za vaše kosti uključuju vitamin K i magnezij.

Crveni kupus dobar je izvor vitamina K i pruža male količine kalcija, magnezija i cinka koji mogu pomoći u izgradnji i održavanju zdravih kostiju.

2. Crveni kupus može koristiti vašem srcu

To je možda zbog sadržaja antocijanina, koji su flavonoidni antioksidansi koji ovom kupusu daju karakterističnu boju.

Jedno veliko istraživanje pokazalo je da žene koje redovito jedu velike količine hrane bogate antocijanima mogu imati 11–32% manji rizik od srčanog udara, u usporedbi s onima koje jedu manje te hrane.

Veći unos antocijanina također može biti povezan s nižim krvnim tlakom i manjim rizikom od srčanih bolesti. Crveni kupus sadrži više od 36 vrsta antocijanina, što ga čini izvrsnim izvorom ovog spoja zdravog za srce.

Crveni kupus
Foto: Pixabay

3. Crveni kupus za zdravlje probavnog sustava

Crveni kupus sadrži puno vlakana, što olakšava probavu hrane i održava vaš probavni sustav zdravim.

Visok sadržaj vlakana može zadržati hranu koja se kreće kroz vaš probavni sustav i smanjiti zatvor. Topiva vlakna u crvenom kupusu mogu pomoći korisnim bakterijama u vašim crijevima. Može vam pomoći u održavanju zdrave ravnoteže prebiotika u vašem probavnom sustavu, iako su potrebna dodatna istraživanja.

Fermentirani crveni kupus također može pomoći u promicanju ravnoteže crijevnih mikroba i probiotika u vašem probavnom sustavu. To vam može pomoći u jačanju crijeva.

4. Crveni kupus vas može zaštititi od određenih karcinoma

Crveni kupus može pomoći u zaštiti od određenih vrsta karcinoma, iako je potrebno više istraživanja na ljudima. Stručnjaci vjeruju da je to možda zato što sadrži sulforafan i antocijanine – dva spoja koju su zbog svojih svojstava korisna u borbi protiv raka.

Štoviše, postoje dokazi koji ukazuju na to da sulforafan koji se nalazi u ovom kupusu i drugom povrću može pomoći u ubijanju stanica raka ili spriječiti njihov rast i širenje. Studije na stanicama i životinjama sugeriraju da antocijanini mogu imati slične antikancerogene učinke. Antocijanini se nalaze u crvenom, plavom i ljubičastom voću i povrću. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima prije nego što se mogu donijeti čvrsti zaključci.

Kako pripremiti crveni kupus – recepti

Crveni kupus je lako uvrstiti u vašu prehranu. Ovo svestrano povrće može se dodati juhama, varivima, salatama i salati od kupusa. Ukusan je sirov, kuhan i fermentiran. Zadržava najviše hranjivih sastojaka kad se jede sirov, ali je i dalje vrlo hranjiv kada se kuha. Okus također postaje malo prigušeniji kao rezultat postupka kuhanja.

Kada odabirete crveni kupus, svakako odaberite težak i čvrst. Vanjski listovi ne bi trebali biti previše oštećeni, a boja bi trebala biti živahna ili svijetla. Kada pripremate ovaj kupus, vjerojatno ćete htjeti ukloniti prvih nekoliko vanjskih listova. Obavezno ga dobro operite. Mnogi recepti će vam tijekom postupka kuhanja tražiti ocat ili jabučni ocat kako biste zadržali boju.

Evo nekoliko načina upotrebe crvenog kupusa u receptima:

 • nasjeckajte sirovi crveni kupus i dodajte salatama ili ga poslužite kao salatu (dodajte jabučni ocat, ulje, sol);
 • lagano ga kuhajte na pari i poslužite kao lagani prilog;
 • dodajte crveni kupus u krumpiriće da dodate dodatne boje i hranjive sastojke;
 • na pari stavite crveni kupus i dodajte nadjevima od okruglica;
 • pirjajte crveni kupus s jabukama i začinima za ukusan prilog;
 • dodajte crveni kupus u juhe ili variva;
 • pržite ga sa slaninom;
 • fermentirajte crveni kupus da biste dobili kiseli kupus.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!