Rajčica je izrazito ljekovita biljka: Evo što sve liječi!

Rajčica je biljka koja ima ljekovite blagodati. Trebali biste je češće imati na svom jelovniku jer liječi brojne bolesti.

Ona je jedna od najraširenijih povrtnih kultura svijeta! Osvaja nas svojom živopisnom bojom i okusom koji, ako je rajčica domaća, nadmašuje svo drugo povrće.

No, mnogi ne znaju da je rajčica, osim što je predivna i ukusna i izrazito ljekovita biljka obasuta brojnim blagodatima! Za rajčicu se često govori da je biljka koja je izašla iz raja, a to je zato što je ona jednostavno savršena!

PROČITAJTE: Rajčica kao lijek: Pomaže u sprječavanju i liječenju brojnih bolesti

Kad su je u 15. stoljeću Španjolci donijeli iz Perua, rajčica je među Europljanima dočekana sa sumnjom jer je prije toga smatrana otrovnom i opasnom po ljudsko zdravlje.

Tek u 19. stoljeću potvrđena je toksičnost stabljike i listova, ali je u isto vrijeme otkrivena hranjivost i ljekovitost njezina ploda. Nakon toga, rajčica munjevito osvaja svijet te se danas smatra jednom od najraširenijih povrtnih kultura.

Rajčica snižava krvni tlak te olakšava rad srca

Ukoliko učestalo jedete rajčicu, pospješujete izlučivanje suvišne tekućine iz organizma. Na taj način snižavate krvni tlak i olakšavate rad srca i krvožilnog sustava. Budući da rajčica potiče rad gušterače, rajčica se preporuča i dijabetičarima.

PROČITAJTE: Sok od rajčice dokazano smanjuje krvni tlak

Uz vitamine kao poznate antioksidanse koji povoljno utječu na prevenciju brojnih bolesti, rajčica sadrži i likopen, crveni biljni pigment, koji je ja najjači prirodni antioksidans. No, zanimljivo je da ga rajčica ima u sebi više od i jedne druge biljke, stoga je rajčica pravo ljekovito blago koje štiti naše tijelo od slobodnih radikala, a istraživanja potvrđuju ulogu likopena u usporavanju razvoja stanica raka.

Snižava LDL kolesterol

Likopen u sinergiji s drugim antioksidansima iz rajčice snižava LDL kolesterol i time pridonosi očuvanju zdravlja srca i krvnih žila.

Za razliku od vitamina koji se djelomično gube pri visokim temperaturama, iskoristivost likopena se povećava termičkom obradom namirnice. Stoga je najbolji izvor likopena kuhani sok od rajčice i jela koja se od njega pripremaju.

Pomaže kod reumatskih oboljenja

Također, rajčica u velikoj mjeri povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova. Kod pomanjkanja želučanog soka (želučana ahilija) i kod smetnji u izlučivanju gušterače, nema boljeg biološkog lijeka od rajčice.

Kod reumatskih oboljenja i gihta, kao i kod oboljenja srca i bubrega, rajčica je važan faktor u dijeti, te se moderna dijetalna kuhinja jedva može zamisliti bez tog ploda.

PROČITAJTE: Čudotvoran domaći napitak od rajčice skida kilograme i štiti srce

Važno je uživanje plodova rajčice naročito kod slabokrvnosti, kod gubitka krvi nakon operacija ili nesretnog slučaja, i konačno, za djecu i mlade ljude čije se tijelo nalazi još u razvoju.

Sok od rajčice smanjuje krvni tlak
Foto: Pixabay

Sok od rajčice stimulira probavu i smanjuje rizik od raka

Od rajčice možete jednostavno napraviti i sok izuzetne ljekovitosti koji stimulira probavu i smanjuje rizik od raka. Vrlo je koristan za trudnice i dojilje. Sadrži malo kalorija i to je razlog zašto ga ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Svježi sok sadrži fitoncide, suzbija fermentaciju i truljenje u crijevima.

PROČITAJTE: Nakon što ovo pročitate, nikada više nećete držati rajčicu u hladnjaku!

Pijte sok od rajčice 20-30 minuta prije obroka, jer povećava sposobnost želuca i crijeva za probavu hrane. Dodavanje soli smanjuje ljekovita svojstva soka. Umjesto soli možete dodati češnjak, peršin ili komorač, piše Dnevno.hr