Rak kostiju: Koji su simptomi i može li se izliječiti?

Rak kostiju su javlja kada stanice neumjereno rastu unutar kostiju te uništavaju normalno koštano tkivo. Taj proces može započeti u kostima i proširiti se na druge dijelove tijela (metastaza).

Rak kostiju vrlo je rijedak. Većina tumora je benigna što znači da nije riječ o raku i da nema širenja u druge dijelove tijela. No, i oni mogu oslabiti kosti i dovesti do lomova i drugih problema.

Postoji nekoliko učestalih vrsta benignih tumora kostiju

 • Osteokondromi su najčešći tumori. Često se javljaju kod osoba mlađih od 20 godina.
 • Gigantocelularni tumor se javlja najčešće u nogama. U rijetkim slučajevima ti tumori mogu biti kancerogeni.
 • Osteoid osteom se javlja u dugim kostima većinom u 20-ima.
 • Osteoblastom je rijedak tumor koji raste u kralježnici i dugim kostima, većinom kod odraslih osoba.
 • Enhodrom se većinom javlja u kostima šaka i stopala. Često nema simptoma te je on najučestalija vrsta tumora šake.

Primarni rak kostiju

Primarni rak kostiju ili sarkom jest kancerogeni tumor koji se prvo javlja u kostima. Stručnjaci još nisu otkrili njegov uzrok, ali geni igraju ulogu. Nekoliko glavnih vrsta primarnog raka kostiju su:

 • Osteosarkom se često javlja oko koljena i u gornjem dijelu ruke. Većinom se javlja kod tinejdžera i odraslih osoba, ali se javlja i kod odraslih koji imaju Pagetovu bolest kostiju. 
 • Ewingov sarkom se javlja kod osoba starosti 5-20 godina. Zahvaća rebra, zdjelicu, noge i gornji dio ruke. Može se prvo javiti i u mekom tkivu oko kostiju.
 • Hondrosarkom se javlja kod osoba u starosti 40-70 godina. Zahvaća zdjelicu, kuk, ruku, nogu i ramena, a može se javiti prvo unutar hrskavice.

Multipli mijelom jest vrsta raka, ali ne spada u primarni rak kostiju budući da se javlja u koštanoj srži unutar kostiju. 

Sekundarni rak kostiju 

Sekundarni rak kostiju odnosi se na rak kostiju koji se prvo pojavio negdje drugdje u tijelu, npr. rak pluća koji se proširio na kosti. Svaki rak koji se proširio na drugi dio tijela naziva se metastazom.

Vrste raka koji se često šire i na kosti uključuju rak prostate, rak dojke i rak pluća.

VIDI OVO: 20 ranih znakova da se u tijelu možda pojavio rak

Rizični faktori

Rizični faktori za rak kostiju uključuju:

 • Liječenje već postojećeg raka. Tumor kostiju češće se javlja kod osoba koje su bile podložene radijaciji, transplantaciji stanica ili određenim vrstama kemoterapije.
 • Nasljedne bolesti. Veća je mogućnost pojave raka kostiju kod osoba koje pate od nasljednih bolesti kao što su rak oka (retinoblastom) ili Li-Fraumeni sindrom.
 • Pagetova bolest kostiju također povećava rizik od obolijevanja od raka kostiju.
Simptomi raka kostiju
Foto: Pixabay

Simptomi raka kostiju

Ponekad nećete uočiti simptome tumora kostiju, bio on kancerogen ili ne. Liječnik će možda pronaći određene promjene raznim snimanjima i testiranjima zbog drugih problema, kao što su ozlijede ili puknuća kostiju, piše Webmd.

Kao simptomi raka kostiju se mogu pojaviti bol na području tumora, tupa bol, bol koja se povećava s aktivnošću i bol zbog koje se budite po noći. 

Ozljeda neće uzrokovati tumor kostiju.

Drugi simptomi mogu biti: vrućica, znojenje po noći, oticanje oko kostiju, šepanje, umor te gubitak težine.

Dijagnosticiranje raka kostiju

Liječnik će vas ispitivati o simptomima i povijesti bolesti te će napraviti osnovni pregled. Nakon toga će pregledati slike s raznih testiranja kao što su:

 • Rendgen kojim se detektira tumor i njegova veličina.
 • CT kojim se dobivaju jasnije slike tijela.
 • MRI kojim se može detaljnije pregledati stanje unutar tijela.
 • PET koji uključuje ubrizgavanje radioaktivne glukoze u žile i praćenje stanica raka koje koriste više glukoze od običnih stanica.
 • Snimanje kostiju ubrizgavanjem radioaktivnog materijala u vene koji se onda skuplja u kostima.

Mogući su i krvni testovi kao i biopsija koja uključuje uzimanje uzorka tumora iglom i promatranje tog uzroka pod mikroskopom na osnovi čega možete saznati je li tumor primarni ili sekundarni te je li benigni ili maligni. Također možete saznati koliko tumor brzo raste. 

Liječenje raka kostiju
Foto: Pixabay

Liječenje

Ako je tumor benigan liječnik može dati neke lijekove ili ga samo promatrati zbog mogućnosti promjena.

Moguće je i vađenje benignih tumora ako liječnik sumnja da su opasni. U nekim se slučajevima tumori vraćaju, čak i nakon liječenja.

Kancerogeni tumori zahtijevaju snažnije tretmane i brigu raznih specijalista.

Liječenje raka kostiju ovisi o raznim faktorima: vrsti raka, širenju, veličini i sl. Rak koji se proširio na druge dijelove tijela opasniji je i teže ga je liječiti. 

Učestali tretmani za rak kostiju uključuju: 

 • Operacija spašavanja udova u kojoj liječnik uklanja dio kosti zahvaćene rakom, ali ne i mišiće i druga tkiva. Umjesto kosti stavlja se metalni umetak.
 • Amputacija se koristi kada je tumor velik ili je došao do živaca i krvnih žila te zahtjeva uklanjanje uda. Moguće je nošenje proteze nakon operacije.
 • Radijacija ubija stanice raka i smanjuje tumore, a koristi se uz operaciju. 
 • Kemoterapija ubija stanice raka, moguća je prije operacije, poslije operacije ili za kontrolu metastaza. 
 • Usmjerena terapija se odnosi na ciljano liječenje određenih genetskih, proteinskih ili drugih promjena unutar ili oko stanica raka. 
 • Moguće je i pristupanje kliničkim istraživanjima raznih tretmana. 

Izgledi za oboljele od raka kostiju

Lijekovi za rak kostiju tijekom vremena mogu dovesti do problema sa srcem, kostima, plućima, sluhom, kostima ili plodnosti. Jako je važno redovno ići na preglede kako bi rak ostao po kontrolom i kako se ne bi vratio. 

Oporavak od raka kostiju ovisi o vrsti i stupnju uznapredovalosti. Oko 75% osoba koje obole od raka kostiju požive najmanje 5 godina nakon dijagnoze.