Prostata je organ koji se nalazi ispod mjehura. Rak prostate jedan je od najčešćih oblika raka kod muškaraca. 

Rizik od razvitka raka prostate povećava se s godinama. 60% svih zabilježenih rakova prostate zahvatilo je muškarce starije od 65 godina. Rak prostate kod muškaraca ispod 40 godina starosti vrlo je rijedak. 

Naravno, ne postoji metoda koja će 100% spriječiti rak prostate, ali postoje razne stvari koje možete učiniti kako biste minimizirali njegov nastanak. 

Donosimo 9 savjeta za prevenciju raka prostate: 

 

1. Jedite rajčice i drugu crvenu hranu

 

Rajčice, lubenice i druga crvenkasta hrana svoju boju duguje antioksidantu likopenu. Neka su istraživanja potvrdila da muškarci koji konzumiraju proizvode od rajčice i slične crvene namirnice imaju smanjen rizik od razvitka raka prostate. Češće konzumiranje rajčice može poslužiti kao prevencija raka prostate. No, još istraživanja je potrebno kako bi se došlo do točnih brojki. 

Naravno, uvijek je bolje konzumirati domaće rajčice, a ne one iz trgovine. 

2. Postanite svjesni korisnosti konzumiranja voća i povrća

 

 

Nutrijenti i vitamini koji se nalaze u voću i povrću mogu smanjiti rizik od pojave raka prostate. Zeleno povrće tako sadrži spojeve koji tijelu pomažu pri uništavanju tvari koje mogu uzrokovati rak. Ujedno, svakodnevnim konzumiranjem voća i povrća ćete u sebe unositi manje štetne hrane koja može biti kancerogena. 

VIDI OVO: 9 savjeta kako izbjeći rak prostate

3. U prevenciji raka prostate mogu pomoći konzumiranje soje i kikirikija

 

 

Razne namirnice kao što su: tofu, leća, mahunarke, kikiriki i slično, sadrže izoflavone koji su jako korisni pri prevenciji raka prostate, tvrdi istraživanje. 

Ujedno, istraživanje je pokazalo da muškarci koji redovno piju zeleni čaj ili dodatke prehrani na bazi zelenog čaja imaju manji rizik od uznapredovanog raka prostate. No, potrebno je dodatno istraživanje kako bi imali više dokaza za učinkovitost zelenog čaja. 

4. Jedna šalica kave kao prevencija od raka prostate

 

 

Konzumiranje kave na svakodnevnoj bazi može smanjiti rizik od fatalnog raka prostate. To se odnosi na konzumiranje 4-5 šalica kave na dan. Prema istraživanju, učinak kave moguć je samo ako osoba redovno pije kavu i to u malo većim količinama. 

No, postoji i negativna strana. Previše kave i kofeina može imati negativan učinak na tijelo, posebice na srce. 

Ujedno, istraživanje je pokazalo da je važan i način pripreme kave. Naime, muškarci koji su pili čistu prokuhanu kavu, bez filtera, imali su smanjen rizik od razvitka raka prostate. Filter onemogućava tvarima koje se bore protiv raka da uđu u vaše tijelo, zbog toga je važno ne filtrirati kavu. 

5. Budite oprezni s mastima

 

 

Istraživanje je povezalo konzumiranje životinjske masti (čista mast, maslac, sir, meso i sl.) s povećanim rizikom od raka prostate. Pokušajte životinjske proizvode zamijeniti s biljnim tako što ćete u prehranu uvesti maslinovo ulje, voće, svježe povrće i orašaste plodove umjesto navedenih masnih životinjskih proizvoda. Ujedno, nemojte pretjerano iskuhavati meso jer se tako oslobađaju kancerogeni spojevi, piše Healthline

VIDI OVO: Simptomi raka prostate koje svi muškarci trebaju znati

6. Prestanite pušiti

 

 

Za osobe koje već imaju rak prostate ključan je prestanak pušenja jer pušenje dovodi do ponovnog pojavljivanja raka. 

Ujedno, nikada nije kasno prestati. Istraživanje je pokazalo da je smrtnost osoba koje nikada nisu pušile i nemaju rak prostate i onih koje su imale rak prostate, a odrekle su se pušenja na 10 godina, gotovo jednaka. 

7. Pripazite na kontroverzne namirnice

 

 

U kontroverzne namirnice spadaju riba, omega-3, folati i mliječni proizvodi. 

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u raznim vrstama ribe (tuna, pastrva, losos) mogu smanjiti rizik od pojave raka prostate. No, velike količine iste te masne kiseline djeluju posve suprotno – rizik se povećava. No, istraživanja u ovom polju još nisu dovoljno konkluzivna kako bi se išta moglo iznijeti sa sigurnošću. 

Uvijek je najbolje posavjetovati se sa svojim liječnikom. 

Manjak folata u krvi, prema istraživanju, povećava rizik od raka prostate, a nalaze se u mnogim namirnicama uključujući zeleno povrće, grah, cijele žitarice, žitne i kukuruzne pahuljice. 

Folati koji ne dolaze iz prirodnih izvora djeluju suprotno – povećavaju rizik od razvitka raka prostate. 

Neka su istraživanja tako povezala konzumiranje mliječnih proizvoda (tj. višak kalcija u tijelu) s povećanim rizikom od razvitka raka prostate. 

8. Vježbanje je dobro za prevenciju raka prostate

 

 

Pretilost i debljina povećavaju rizik od agresivnog raka prostate. Vrlo je važno da se bavite bilo kakvom fizičkom aktivnosti kao što je hodanje, trčanje, plivanje ili vožnja biciklom. Razni su načini da vježbu učinite zanimljivom te da se zaštitite od pojave raka prostate. 

VIDI OVO: Nastanak raka prostate se može spriječiti uz pomoć ovih 5 namirnica

9. Posavjetujte se s liječnikom

 

 

Otvoreno razgovarajte sa svojim liječnikom o vašem riziku od razvitka raka prostate. Upitajte kada se trebate početi testirati, koliko obiteljska povijest bolesti utječe na pojavu raka i kako se trebate hraniti. 

Ako imate slijedeće simptome obavezno se obratite liječniku: neugodu na području zdjelice i rektuma, problemi s mokrenjem, krv u urinu ili sjemenu.