Ove tri žene su oboljele od raka pluća iako nikada nisu pušile

Mnogo prije električnih cigareta, a i danas, je najbolji način za nikotinski fiks pušenje cigareta. Dok se starija generacija mogla praviti da ne koje su posljedice pušenja, svatko tko je odrastao nakon 1990.-e vrlo dobro zna rizike pušenja.

Iako je pušenje povezano s mnoštvom bolesti kao što su bolesti srca, problemi s plodnošću, rana smrtnost, najpoznatiji je ipak rak pluća. Već znate: pušenje povećava rizik od razvitka raka pluća. Naravno, mnogi smatraju da vrijedi i suprotno – nemojte pušiti i nećete dobiti rak pluća – ne, to nije istina.

Iako je pušenje glavni uzročnik raka pluća, porastao je i broj nepušača preminulih od raka pluća za 20%.

Uz to, žene mlađe od 55 (pušačice i nepušačice) su sada rizičnija skupina za rak pluća od muškaraca.

Bez obzira na godine, više žena umire od raka pluća nego od raka dojke ili drugih tipova raka.

Zašto je to tako?

Pravi se razlog ne zna. No, riječ je o kombinaciji zagađenog zraka, pasivnog pušenja i genetike. Liječnik Gomez ipak smatra da je najbolja prevencija nepušenje, prenosi Health.com.

VIDI OVO: Jedan znak na licu može otkriti rak pluća

No, ipak postoje nepušačice koje su dobile rak pluća. Donosimo tri slučaja.

Gina Hollenbeck, dijagnosticiran joj je rak pluća s 38 godina

2015. godine, Gina Hollenbeck je bila u odličnoj formi – barem je tako mislila. Ona je bila vrlo zaposlena medicinska sestra, trčala je maratone i igrala tenis. No kada je počela kašljati te to nikako nije odlazio, postala je sumnjičava.

„Liječnik mi je rekao da je riječ o alergiji te mi je dao lijekove, a to je imalo smisla”, rekla je Hollenbeck. Nakon što nije prestala kašljati dijagnosticirana joj je teška žgaravica. No, ni tada lijekovi nisu pomogli. U to vrijeme je počela gubiti na težini iako je već bila mršava.

„Iako su moji trbušni mišići izgledali dobro zbog kašljanja i gubitka težine”, našalila se, „Znala sam da nešto nije u redu”. Tada ju je jako počelo boljeti rame.

„Tada mi je kašalj postao tako loš da sam nazvala kolegicu liječnicu da napravi sliku mojih pluća. Nisam znala imam li upalu pluća ili što, ali je nešto bilo jako loše, a nitko nije djelovao”, rekla je. Radiologinja joj je rekla da mora ići stručnjaku za pluća, ali joj je tamo rečeno da mora čekati 2 mjeseca. Budući da je znala da je hitno, Gina je otišla na hitnu.

„Na svu sreću, na hitnoj su me gledali ozbiljno. Odmah sam primljena na snimanje te je otkriveno da imam tumore na plućima”, rekla je.

Dijagnosticiran joj je uznapredovali rak pluća zbog mutacije genoma ALK.

VIDI OVO: 7 znakova raka pluća koje ne smijete ignorirati

„Sjećam se da sam rekla liječnicu da znam da ponekad ljudi mogu dobiti rak pluća ako ne puše, ali ja sam jela samo organsku hranu”.

Iako nikada neće biti izliječena, pravilna terapija i operacija mozga su joj omogućile da i dalje nastavi sa svojim životom. Ona je sada član i organizacije koje širi svijet o raku pluća uzrokovanom genetskim faktorima te želi omogućiti svim oboljelima pravila testiranja kako bi se mogli što bolje liječiti.

Felicia Gilchrist, dijagnosticiran joj je rak pluća s 48 godina

Felicia Gilchrist radila je kao telefonska agentica kada je počela osjećati tešku prehladu. Izdržala je do ručka te je odlučila otići na hitan pregled u obližnju kliniku. Tamo su je pregledali te je medicinska sestra shvatila da joj je kisik na samo 30% od normalnih 95-100%. Odmah je prevezena u bolnicu.

Tamo su joj dijagnosticirali visok krvni tlak i plućni edem, izvučena joj je tekućina iz pluća te je poslana kući sa bocom kisika. No nakon nekoliko mjeseci, i nekoliko posjeta liječniku, ništa se nije primijenilo. „Osjećala bih manjak kisika kada bih radila najobičnije stvari kao što je obuvanje”, rekla je.

U veljači 2017. godine ušla je kod liječnika i zahtijevala odgovore. Odmah je poslana na snimanje pluća te joj je dijagnosticiran uznapredovali rak pluća.

Ona nije znala zašto je dobila rak jer nije pušila, genetsko testiranje nije ništa otkrilo, a njezina identična sestra blizanka bila je potpuno zdrava. Započela je kemoterapiju i radijaciju. Nekoliko je puta završila u bolnici sa raznim bolestima, a ujedno je izgubila sluh na jednom uhu te sada mora nositi slušni aparat.

Nedavno je saznala da joj se rak proširio na mozak. Sudjelovala je u prvoj rundi eksperimentalnog liječenja te se nada da će biti kandidat i za drugu rundu.

Unatoč svemu, ostala je pozitivna: „Jako sam blagoslovljena i zahvalna. Posao mi ne da da razmišljam. Ponekad me moraju otjerati kući”.

Ujedno je postala članica udruge Lung Cancer Research te joj je moto: „Ne mogu stati, neću stati. Možete pustiti strahu da vas obuzme, ali ja neću. Nisam došla ovako daleko da bih sada posustala”.

Courtney Cox Cole, dijagnosticirana joj je rak pluća s 42 godine

Courtney Coy Cole bila je sportski tip cijeli život. Trčala je u mnogim maratonima i triatlonima. U siječnju 2014. godine, kada je imala 42 godine, istrčala je svoj prvi puni maraton. Nekoliko mjeseci kasnije saznala je da ima rak pluća u trećem stadiju.

Ona nije imala problema s disanjem, otišla je liječniku zbog jake boli u ramenu.

„Cortney nikada nije pušila, nismo odrasle okružene pušaćima”, rekla je Monica, njezina sestra, „Čak smo pregledale zrak i okruženje u kojem je živjela, ali nije bilo ničega. Bio nam je to velik šok”. Kasnije je otkrivena mutacija EGFR gena.

VIDI OVO: Rak pluća ne dobiju samo pušači: Dva velika mita u koja vjerujemo

Nakon kemoterapije, zračenja i operacije kojoj joj je odstranjen dio pluća, Coel je nastavila piti lijekove te se angažirala u podizanju svijesti o raku i u skupljanju donacija. Skupila je preko 20 000 dolara za American Lung Association. 2018. godine dobila je i posebnu nagradu za svoje zasluge.

Također je s ponosom sudjelovala u Fight for Air Climb (borba za zrak penjanjem) za prikupljanje donacija za navedenu organizaciju tijekom koje se popela preko 47 katova na jednu od najviših zgrada u Indianapolisu.

To je bilo prije nego joj se rak vratio; proširio joj se na kosti i desni biceps te je uznapredovao do četvrtog stadija. Preminula je ranije prošle godine u rujnu.

Za nju je rečeno: „Uvijek je bila jako pozitivna te je pokušavala promijeniti stvari”.

NAJNOVIJE!