Kako izaći iz strašnih razdoblja potištenosti i obeshrabrenja?

David je isplivao iz svoje silazne spirale pjesmom. A isto tako i Asaf. Doista, mnoštvo je pobožnih i svetih ljudi u povijesti izronilo iz svoje potištenosti i obeshrabrenja upravo na isti način.

Pismo pokazuje da su David, Asaf, Job i drugi starozavjetni sveti izašli iz svojih mračnih razdoblja prisjećajući se Božje vjernosti prošlim generacijama. David piše da kad god je njegovo srce bilo očajno, ”spominjem se dana minulih, mislim o djelima tvojim, o djelima ruku tvojih razmišljam” (Psalam 143,5).

Asaf je činio isto: ”Spominjem se djela Jahvinih, sjećam se tvojih pradavnih čudesa” (Psalam 77,12). Uistinu, Asaf govori da se sav Izrael ”spominjao da je Bog hridina njihova” (Psalam 78,35).

Divan je blagoslov sjetiti se svih naših prošlih izbavljenja. Ponovljeni zakon nam govori: ”Sjećaj se svega puta kojim te Jahve, Bog tvoj, vodio… Čuvaj se da ne zaboraviš” (Ponovljeni zakon 8,2.11).

PROČITAJTE: 5 duhovnih razloga zašto ste obeshrabreni

Međutim, za starozavjetne svete prisjećanje Božjih izbavljenja bilo je i više nego samo blagoslov. Bila je to neophodna disciplina. Izraelci su izmislili razne rituale i običaje da bi se prisjećali Gospodnjih izbavljenja u svome životu.

Isto tako i danas, Crkva Isusa Krista pozvana je sjećati se prošlih Božjih izbavljenja. No nama je dano da se možemo bolje prisjetiti nego u starozavjetnim vremenima. Vidite, od Davidovih i Asafovih dana, Bog je izlio svoga Svetog Duha i taj Duh sada boravi u našem ljudskom tijelu.

Duh Sveti nas samo ne tješi u našim mračnim razdobljima. On nam samo ne donosi sjećanje na Božju prošlu vjernost. Duh nam isto tako daje da razumijemo svrhu koja je iza naših žestokih kušnji. On to čini tako da naša vjera ne klone (…)

Jednostavno nikada nećemo upoznati mir Božji u našoj nevolji dok Njegova svrha za nju ne postane čvrsta istina u našoj duši. Mi moramo razumjeti da je naš mračan čas, naše bolno testiranje, dozvolio Gospodin zbog neke svoje vlastite slavne svrhe. Koja je to svrha? Jednostavno to da ćemo postati središte nevjerojatne utjehe Duha Svetoga (…)

PROČITAJTE: 7 biblijskih stihova koji će vam pomoći kada ste obeshrabreni

Dragi sveti, Bog vas nije zaboravio u vašoj dubokoj, mračnoj kušnji. Ostavljam vas s ovim ohrabrenjem psalmiste: ”Iskušavao si nas teško, Bože, iskušavao ognjem kao srebro. Pustio si da u zamku padnemo, stisnuo lancima bokove naše. Pustio si da nam zajašu za vrat: prošli smo kroz oganj i vodu, onda si pustio da odahnemo… No Bog me uslišio: obazro se na glas molitve moje. Blagoslovljen Bog koji mi molitvu ne odbi, naklolnosti ne odvrati od mene” (Psalam 66,10-12.19-20).

Autor: David Wilkerson