Riba poboljšava zdravlje: 11 razloga zašto je trebate više jesti

Riba poboljšava zdravlje našeg organizma, a u ovom članku donosimo 11 nevjerojatnih razloga zašto trebate češće jesti ribu.

Riba je jedna od najzdravijih namirnica na planetu. Bogata je nutrijentima kao što su proteini i vitamin D. Ujedno je bogat izvor omega-3 masnih kiselina koje su iznimno važne za naše tijelo i mozak.

Donosimo 11 razloga da počnete jesti više ribe:

1. Visok udio važnih nutrijenata

Riba je bogata nutrijentima koji nedostaju mnogim ljudima. Oni uključuju proteine, jod, i razne vitamine i minerale. Masnija riba je zapravo zdravija, a uključuje tunu, pastrvu, sardine i losos.

Masnija riba sadrži više korisnih nutrijenata kao što su Vitamin D i omega-3 masne kiseline. Preporuča se konzumiranje masnije ribe jednom ili dva puta tjedno, a za vegane se preporučaju omega-3 dodatci prehrani.

2. Riba smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara

Srčani i moždani udari su dva najčešća uzroka prerane smrti u svijetu. Riba je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Redovnim konzumiranjem ribe se opasnost od srčanog i moždanog udara može smanjiti za 15%. Najbolja je masna riba jer ima najviše omega-3 masnih kiselina.

3. Riba sadrži nutrijente ključne za razvoj

Omega-3 masne kiseline vrlo su važne za rast i razvoj. Trudnicama se preporuča redovna konzumacija ribe za zdravlje i razvoj djeteta. No, važno je da jedu ribu bez žive jer je ona povezana s problemima u razvoju. Ribe koje sadrže malo žive jesu sardine, pastrva i losos. Ujedno, trudnice trebaju jesti ne više od 340 grama ribe u tjednu. Također trebaju izbjegavati nekuhanu i sirovu ribu jer ona sadrži štetne mikroorganizme.

4. Riba je korisna za zdravlje mozga

Funkcije mozga opadaju s godinama. Unos ribe je povezan sa smanjenim mentalnim opadanjem u starijih odraslih osoba. Ljudi koji redovno jedu ribu imaju više sive tvari u mozgu, a ona je zadužena za pamćenje i osjećaje.

5. Može spriječiti depresiju

Depresija je česta mentalna bolest. Omega-3 masne kiseline se mogu boriti s osjećajem depresije same ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Ujedno, osobe koje redovno jedu ribu imaju manji rizik od razvitka depresije.

6. Riba je izvor vitamina D

Vitamin D funkcionira kao steroid u tijelu. Riba je najbolji izvor vitamina D koji mnogima nedostaje. Zbog toga je za naše tijelo vrlo važno unošenje vitamina D što je moguće konzumiranjem ribe ili uzimanje dodataka prehrani.

VIDI OVO: MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT: Što napraviti ako vam kost od ribe zapne u grlu?

7. Riba smanjuje rizik od autoimune bolesti

Autoimune bolesti kao što je dijabetes tipa-1 se javljaju kada vaš imunološki sustav greškom napada i uništava zdravo tkivo. Istraživanja su povezala konzumiranje ribe sa smanjenim rizikom od razvitka dijabetesa tipa-1 i drugih autoimunih bolesti.

8. Može pomoći spriječiti astmu kod djece

Astma je kronična upala zračnih puteva. Neka su istraživanja pokazala da djeca koja jedu ribu imaju manji rizik od razvitka astme.

9. Riba je dobra za zdravlje očiju

Makularna degeneracija jest glavni uzrok problema s vidom i sljepoće u starih osoba. Roba je zato odlična jer štiti oči i čini ih zdravijima u starijoj dobi tako da je njezino konzumiranje povezano sa 53% pada u pojavi očnih bolesti.

10. Riba poboljšava kvalitetu sna

Problemi sa spavanjem muče mnoge ljude diljem svijeta. Te probleme uzrokuje prevelika izloženost plavom svijetlu kao i manjak vitamina D. Zbog toga je jako važno konzumirati ribu kako bi se vaša kvaliteta sna znatno poboljšala.

11. Ukusna je i laka za pripremu

Riba je vrlo zahvalna namirnica. Sadrži jako važne nutrijente, a ujedno ju je i vrlo jednostavno pripremiti. Na internetu možete pronaći brojne recepte. Ujedno, ako je moguće, uvijek birajte divlju ribu, a ne uzgojenu jer je ona mnogo zdravija i ima manje nepoznatih tvari u sebi.

Također, opredijelite se za masniju ribu koja ima mnogo više omega-3 masnih kiselina.

NAJNOVIJE!