Ako ste već izvjesno vrijeme u braku, moguće je da ste čuli svog bračnog partnera kako vam kaže: „Pa, ti uvijek…“ ili “Ti nikad…”

Vjerojatno vam je poznato da ove riječi obično nisu vrijedne svađe koja nakon njih uslijedi i da se zbog toga često oboje kajete. Riječi poput “uvijek” i “nikad” vrlo brzo dovode do eskalacije neslaganja i mogu imati dugotrajan negativan utjecaj na vaš brak.

Zašto onda koristimo ove riječi u negativnom kontekstu kako bismo motivirali svog bračnog druga da promijeni svoje ponašanje kada znamo koliko one mogu povrijediti, unijeti razdor, a, u krajnjem slučaju, nisu ni istinite?

Nitko nije “uvijek” nekakav, zar ne? Iza tih riječi obično se krije naša ljudska priroda i instinkt za preživljavanjem, čak i kada to znači da smo spremni za sve okriviti drugu stranu.

Ukoliko lako optužite svog bračnog partnera za sve ono negativno u vašem braku, evo nekih stvari koje možete učiniti i reći.

VIDI OVO: 8 neprijatelja uspješne komunikacije u braku

Usporite malo.

Samokontrola je stvarno važna vještina. Ako osjećate želju da kažete „ti nikad…“ ili „ti uvijek…“, zastanite za trenutak, duboko udahnite i pokušajte se sjetiti da je i vaš bračni partner ljudsko biće – ni on nije savršen kao ni vi.

Recite: „Volim te, i potrebno mi je nekoliko trenutaka da se smirim prije nego što nastavimo razgovor.“

Tražite razumijevanje.

Moj muž, koga smatram vrlo mudrim čovjekom, često me podsjeti na značaj traženja razumijevanja prije nego što budete shvaćeni. Kada sebe uhvatite da očekujete savršenstvo od vašeg bračnog partnera i osjetite se frustrirano kada uvidite da on nije savršen, pokušajte mu postaviti neka pojašnjavajuća pitanja.

Recite: “Dakle, to što si rekao znači… Je li tako?”

Čineći tako, vi svom bračnom partneru dajete šansu da vam svoje potrebe i osjećaje prenese najbolje što može. To će i vama pružiti priliku kako biste stekli pravi uvid, pokažete mudrost i milost dok se spremate preuzeti sljedeće korake.

VIDI OVO: RIJEČI MOGU UNIŠTITI VEZU: 6 stvari koje nikada ne biste trebali reći partneru

Prepoznajte poboljšanja.

Ovo je polje na kojem padnem mnogo češće nego što bih voljela priznati, i to kod mog supruga izaziva mnogo patnje. Mi postavimo cilj za naš brak (recimo da poradimo na međusobnoj komunikaciji ili da se uvijek posavjetujemo prije nego što nešto poduzmemo) i, bez obzira koliko se on trudio u sljedećih nekoliko tjedana, na prvi znak njegovog neuspjeha, ja odmah požurim prigovoriti: “Eto, ti nikad…”, umjesto da kažem: “Vidim koliko se mnogo trudiš da…, i stvarno cijenim to kod tebe!”

Dok jedno ohrabruje mog supruga da uloži još više truda i voli me još jače, drugo mu ubija svaku volju da se iole potrudi. Koje od ta dva vi želite u svom braku?

Baš kao što je moj nastavnik iz osnovne škole, g-din O, imao običaj reći: “Vježbanje vodi stabilnosti, a ne savršenstvu.” I zato, zapitajte se uvježbavate li vještine slušanja, strpljivosti, razumijevanja i nježnosti u svom braku. Ili, možda, uvježbavate obrambenost, nipodaštavanje i ljutnju? Kakav god da je vaš odgovor, zapamtite kako vježbanje vodi stabilnosti i da je samo na vama odluka želite li da stabilnost bude jedna od glavnih odlika vašeg braka.

Autorica: Anna Collins; Prijevod i izvor: Viseodzivota.com