Hoće li rusko-ukrajinski rat dovesti do Trećeg svjetskog rata?

Je li moguće da bi rusko-ukrajinski rat mogao dovesti do Trećeg svjetskog rata? Što Biblija ima za reći o završnim vremenima i ratovima?

Samo Bog zna

Brzi odgovor na ovo pitanje glasi: ne znam. Niti jedan čovjek ne zna što budućnost nosi. Samo Bog zna hoće li Ruska invazija na Ukrajinu biti uvod u snažniji i smrtonosniji, svjetski rat. (Marko 13, 32) Samo Bog može učiniti sljedeće: „Onaj sam koji od početka svršetak otkriva i unaprijed javlja što još se nije zbilo! Ja kažem: Odluka će se moja ispuniti, izvršit ću sve što mi je po volji.“ (Izaija 46, 10)

Isus se neće vratiti djelovanjem čovjeka. Baš nasuprot: „Naum Jahvin dovijeka ostaje i misli srca njegova od koljena do koljena.“ (Psalam 33, 11) Možemo misliti kako mi kontroliramo događaje, no ondje gdje čovjek vlada Bog uvijek nadvladava. Bog nas podsjeća na ono tko je zaista u kontroli na najponizniji način, time što nam postavlja retoričko pitanje: „Tko je to učinio i izvršio? Onaj koji odiskona zove naraštaje, ja, Jahve, koji sam prvi i bit ću ovaj isti s posljednjima!“ (Izaija 41, 4)

Ratovi i glasine o ratovima

Kada su se učenici hvalili o velebnosti hrama i njegovoj veličini, Isus je rekao sljedeće: „Ne vidite li sve ovo? Zaista, kažem vam, ne, neće se ovdje ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.“ (Matej 24, 2) Isus je bio vrlo jasan o posljednjim vremenima kada je govorio svojoj publici, pogotovo svojim učenicima. Zasigurno je zapanjilo učenike kada su čuli da će taj veličanstveni hram biti razvaljen do posljednjeg kamena. Isus ih je nakon toga upozorio: „A čut ćete za ratove i za glasove o ratovima. Pazite, ne uznemirujte se. Doista treba da se to dogodi, ali to još nije svršetak.“ (Matej 24, 6)

Ratovi postoje otkako postoji čovječanstvo, no možda Isus ovdje govori o posljednjim danima, iako vjerujem da je Isus ovdje govorio i o užasima koji će doći s Rimljanima, kao i o užasnom uništenju Jeruzalema, koje će se dogoditi 70. godine. Isus je bio jasan o dolasku teških vremena; gorih od bilo čega što su učenici imali prilike vidjeti. No čak ni Isus nije znao kada će doći kraj. To je nešto što zna samo i jedino Otac.

Zla savezništva

Tijekom velikih svjetskih ratova mogli smo vidjeti da se zemlje ujedinjuju u ujedinjene, agresivne saveze, poput Sila osovine u Drugom svjetskom ratu. Sile osovine sastojale su se od nacističke Njemačke, carskog Japana i fašističke Italije, dok su se savezničke sile sastojale od Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Australije, Sovjetskog Saveza i nekoliko drugih. Takva savezništva bi se ponovno mogla dogoditi, no danas su oružja daleko destruktivnija, a ulozi su daleko veći. Što će se dogoditi sljedeće, nakon što je Rusija napala suverenu državu Ukrajinu? Izgleda kao da je Kina stala uz Rusiju, no nema dokaza da je Indija učinila isto, no odbila je nametnuti sankcije Rusiji, što znači da ne možemo isključiti savezništvo Rusije, Kine i Indije protiv NATO-a.

Nacija protiv nacije

Isus je rekao da će se u posljednjim vremenima, barem što se Jeruzalema tiče, dogoditi sljedeće: „Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva; bit će gladi i potresa po raznim mjestima.“ (Matej 24, 7) U međuvremenu, vidimo da se stvaraju savezništva između zemalja kao što su SAD, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i države članice NATO-a protiv Rusije, Kine i Indije. Ratovi ne znače nužno da su oni početak posljednjeg vremena ili Trećeg svjetskog rata, ali mogu biti nagovještaji. Bog Otac je odredio ovo vrijeme; to ne određuje ljudsko djelovanje, budući da je Bog suveren nad vremenom i poviješću.

Doba otpadništva

Možda se ovo doba, više od bilo kojeg novijeg doba, može nazvati dobom otpadništva. Znam nekoliko kršćana koji su trajno otpali od vjere i počeli biti ogorčeni na Boga. Isus je upozorio da će se to događati: „Mnogi će se tada sablazniti, izdavat će jedni druge i mrziti se među sobom.“ (Matej 24, 10) Apostol Ivan rekao je da su oni koji su otpali od Krista time pokazali da zapravo nikada nisu ni vjerovali u Njega. Ivan nadalje piše: „Od nas iziđoše, ali ne bijahu od nas. Jer kad bi bili od nas, ostali bi s nama; ali neka se očituje da nisu od nas.“ (1. Ivanova 2, 19) Istinski Božji sveci će opstati, to jest Bog će se pobrinuti da opstanu.

Iz lošega u gore

Apostol Pavao je upozorio Timoteja na sljedeće: „Duh izričito govori da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i prikloniti se prijevarnim duhovima i zloduhovskim naucima.“ (1. Timoteju 4, 1)  To se i dogodilo. Postoje na tisuće otpadničkih crkava, možda i više otpadništva od onih koja se spominju u Bibliji. No mi znamo sljedeće: „A ovo znaj: u posljednjim danima nastat će teška vremena.“ (2. Timoteju 3, 1) Izgleda da su vremena u kojima živimo danas jednako teška kao što su bila već određeno vrijeme. Ono što slijedi jest sljedeće: „Zli pak ljudi i vračari napredovat će sve više u zlu – kao zavodnici i zavedeni.“ (2. Timoteju 3, 13) Naravno, ne možemo biti sigurni, no definitivno izgleda kao da živimo u posljednjim vremenima. No, to zna samo Bog. Naša je dužnost da budemo spremni za Njegov povratak, kako bismo mogli biti sudionici u žetvi Velikog poslanja.

Zaključak

Ne znam kada će se Isus vratiti, no znam da je taj trenutak bliži sada, nego što je bio kada ste počeli čitati ovaj članak. Braćo i sestre, molim vas. Svi mi imamo članove obitelji, suradnike i bližnje koji još nisu spašeni. Naša je dužnost upozoriti ih na užase koji dolaze. (1. Solunjanima 1, 10) Božje nevjerojatno milosrđe od značaja je samo kada podijelimo Radosnu vijest ne spašenima. (Otkrivenje 20, 12-15) Radosna vijest nije radosna sve dok grješnici ne uvide svoj grijeh i svoju potrebu za pokajanjem. (Otkrivenje 2, 21; 9, 20)

U ljubavi ih trebamo upozoravati da je vremena unutar kojeg mogu povjerovati u Krista, sve manje. Krist ponovno dolazi. On će biti ili vaš Spasitelj ili vaš Sudac. Ono što će biti, ovisi o vama. Odaberite danas, dok je još uvijek ”danas”. (2. Korinćanima 6, 2)

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!