Samo Bogu možemo vjerovati da će ispuniti svoja obećanja
Foto: Unsplash

Prekrasno je znati da je Bog uvijek uz nas i ima plan za naš život. Samo Bogu možemo vjerovati da će ispuniti svoja obećanja. 

Bog je vjeran i istinit. Ne može lagati ili prekršiti svoju riječ. Nijedno njegovo obećanje nikad se ne može izjaloviti.

“Bog nije čovjek da bi slagao ni sin čovječji da bi zažalio. Što rekne, zar ne učini? I što kaže, zar ne izvrši?” (Brojevi 23,19).

“… jer njegova smilovanja ne prestaju. Svakog su jutra nova; vjernost je tvoja velika!” (Tužaljke 3,22-23)

Ono što Bog obeća, to i ispuni

Sjetite se vremena kad je Božji narod bio u ropstvu u Egiptu. Bili su potlačeni, slabi i bespomoćni, ali Bog je obećao da će ih izbaviti i dati im vlastitu zemlju. Dakle, odgojio je vođe poput Mojsija i Arona i na čudesne načine vodio njihov bijeg od faraonove vladavine.

Nastavio je brinuti i brinuti se o ljudima dok su lutali pustinjom, dajući im hranu i vodu, pomažući im da pobjeđuju u bitkama i neprestano ih vodeći u njihovu obećanu zemlju.

Ali tijekom svoje pustolovine, Izraelci su često sumnjali u Boga, žalili se, prigovarali, pa čak i zaboravili na Njega.

U Jošui 21 vidimo kako Bog ne uskraćuje svoju milost Izraelcima, unatoč njihovoj pobuni, neposluhu i nevjeri. Drži svoja obećanja i na kraju ih vodi u zemlju koju im je obećao od samog početka.

Tako je Jahve predao Izraelcima svu zemlju za koju se zakleo da će je dati ocima njihovim. Primili su je u posjed i nastanili se u njoj. I dade im Jahve da otpočinu u miru na svim međama, kako se bijaše zakleo njihovim ocima. Nitko im od njihovih neprijatelja ne bijaše kadar odoljeti. Sve im je njihove neprijatelje predao Jahve u ruke. Od svih obećanja što ih je Jahve dao domu Izraelovu nijedno ne osta neispunjeno. Sve se ispunilo. (Jošua 21, 43-45)

Samo Bogu možemo vjerovati da će ispuniti svoja obećanja

Bog nam je dao obećanja i On ih ispunjava. Koja su Božja obećanja? Ima ih previše za navesti, ali kad držite Bibliju, držite Božja obećanja. Iako postoje razne vrste obećanja, spomenut ćemo samo neka Njegova duhovna obećanja: kontinuirano opraštanje grijeha, naše posvećenje, opskrbljivanje snagom i mirom u kušnjama …

No, postoji nekoliko stvari koje su potrebne.

Prvo, moramo imati vjeru. Moramo vjerovati u Boga i vjerovati Bogu. Moramo vjerovati da će se ostvariti ono što On govori i ono što obećava. To može biti izuzetno teško kad život ne teče onako kako ste zamislili. Razmislite o Abrahamu. Obećano mu je da će njegovo potomstvo biti brojno poput zvijezda na nebu, a tek kad je imao 100 godina, on i Sara dobili su obećanog sina.

To dovodi do druge stvari koju moramo posjedovati, a to je strpljenje. Znamo da Božji putevi nisu naši putevi i Njegovo vrijeme često se ne podudara s našim isplaniranim planovima za naš život. Moramo naučiti čekati. Hebrejima 6, 15 kaže: “I tako Abraham, strpljiv, postiže obećano.”

Moramo imati strpljenja dok čekamo da Bog ispuni obećanja. Jakov nam govori da će naša vjera biti testirana kako bi se dokazalo da je istinita i često su ova ispitivanja test naše strpljivosti.

Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje, znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostataka. (Jakov 1, 2-4)

Jeste li spremni čekati Boga ili pokušavate svim silama učiniti da se dogode stvari? Jeste li ljuti na Boga što nije udovoljio vašim željama i snovima? Znate li obećanja u Njegovoj Riječi?

Spoznaja da je Bog vjeran i istinit preplavljuje naše duše povjerenjem. Znamo da Njegova Riječ ne može zakazati i da će učiniti kako je obećao.

PROČITAJTE JOŠ: