Seks i duševno zdravlje

Bezbrojne nam knjige govore da glede duševnog zdravlja predbračni i izvanbračni seks mogu biti važni.

Najglasnijih zagovornik seksualnog izražavanja i duševnog zdravlja bio je pokojni psihoanalitičar Wilhelm Reich, čovjek čije su knjige svojedobno bilo zabranjene.

U svojoj najglasovitijoj knjizi Analiza karaktera dokazuje naročitu važnost postizanja orgazma dovoljne kvantitete i kvalitetnog intenziteta u procesu sazrijevanja i oblikovanja osobe. Orgazam na vam – doktor van, da se tako izrazimo.

Jer, orgazam je ”veza u kojem se susreću duša i tijelo” i oko kojeg se oblikuje karakter. Besmislica – ali besmislica koju je s poštovanjem kao proroštva prihvaćao sve veći i veći broj Reichovih štovatelja.

Umjerenija psihološka i psihijatrijska teorija mora se baviti i nezdravim potiskivanjem tjelesnih nagona. Još jednom moram istaknuti da supresija i represija nisu isto.

PROČITAJTE: Seksualno zdravlje supružnika se temelji na OVOJ ključnoj stvari

Represija ili ”potiskivanje” seksualnih poriva je nezdrava. Nezdrava je zbog toga što proističe iz osjećaja straha i krivnje, meni doista treba oslobođenje. Zakopan strah temelj je nezdravom spolnom životu.

Moje seksualne želje su bogomdani dio mene

Supresija (obuzdavanje), pak, ne samo da je zdrava nego je i nužna za moj emocionalni razvoj. Moje seksualne želje su bogomdani dio mene. Ne trebam ih se sramiti, osjećati se zbog njih krivim ili ih se plašiti.

No ima trenutaka kad im moram reći – baš kao što moram reći i svom psu: ”Lezi! Drugom zgodom, ali sada ne!” Poput mog psa, ni one možda neće htjeti poslušati. No valja ih dresirati, a ja moram biti gospodar.

Vidite, kad svom psu zapovjedim ”Lezi”, ne gušim ga, nego ga obuzdavam. Ne stidim ga se kad dođu gosti. Da osjećam krivicu ili sram, sakrio bih ga u podrum i vrlo bi me smetalo zavijanje i metež koji bi uslijedili. Ovako se njime ponosim.

PROČITAJTE: SEKS U BRAKU: Što je ono s čime se Bog slaže?

No moram ga naučiti gdje mu je mjesto. Ne učinim li to, bio bi nesretan on, ja i moji gosti. Izgubio bih prijatelje. Ne bi im se svidjelo da po njima skače, da ih grabe, da se češe o njih i liže ih. Moje bi pseto, opet, bilo zbunjeni i uvrijeđeno odbijanjem koje nipošto ne bi moglo razumjeti.

Seksualne porive (poput malih policijskih pasa) treba obuzdavati i dresirati da zauzmu pravo mjesto u našim životima, želimo li zdrav razvoj, a ne da postanemo seksualni dripci.

Autor: John White; iz knjige ”Drugo lice erosa” (Duhovna stvarnost, Zagreb)