Seks izvan braka
Foto: Unsplash

Je li vam seks izvan braka poboljšao život, ili ga zakomplicirao? Ovo je najvažnija stvar o seksu izvan braka koji će vam rijetki priznati.

Jeste li ikada argumentirali s nekim zato što ste imali osjećaj da biste to trebali činiti, a u isto vrijeme pomišljali „Mislim da se ne slažem sa svojim tvrdnjama…“

Postoje neke stvari u životu za koje se moramo odlučiti jesmo li za ili protiv, ali ako bismo si dali trenutka, uklonili svoje predrasude, preferencije i bili korektni, možda bismo vidjeli istinu kojoj se toliko tvrdokorno protivimo.

Kada kažem „krivi je svaki seks koji nije isključivo između supruga i supruge“, vaša je prva reakcija vjerojatno da mi se usprotivite. To je razumljivo.

Ideja da je Bog stvorio nešto nevjerojatno kao seks, a onda ga uskratio svakome tko se ne drži „tradicionalnih“ pogleda na brak i čistoću čini se staromodna.

PROČITAJTE: Prakticirala je izvanbračni seks, a evo zašto ga nikome ne bi preporučila

Svi imaju nešto svoje za reći oko seksa… osim ako ste odrasli u konzervativnoj kršćanskoj okolini, tada nitko ne govori ništa. Vaši prijatelji u kafiću, vaše prijateljice s kojima izlazite, filmovi, časopisi i internetske stranice, svi imaju neko mišljenje. Ali što kaže Biblija?

Možda biste se iznenadili s informacijom da Biblija kaže puno toga o seksu, ali ovo nije stručni rad, pa se ne zamarajmo mnogobrojnim citatima. Umjesto toga, postavite si samo jedno pitanje. Jedno pitanje koje će otkloniti sve sumnje i pomoći vam da sami sebi razjasnite slažete li se s Božjim viđenjem seksa. Jeste li spremni? Pitanje glasi:

Je li vam seks izvan braka poboljšao ili zakomplicirao život?

Prije nego emocionalno reagirate, uzmite si trenutak i samo malo razmislite o pitanju. Jedino vi možete na njega odgovoriti, ali ja mogu odgovoriti u ime bezbroj ljudi koji su mi sjedili u uredu ili dnevnom boravku, i koji su si pokušali objasniti kako im je život došao tamo gdje jest.

Seks je nekim ljudima zakomplicirao život jer su napravili djecu s osobom koja je otac ili majka njihovog djeteta, a koji ih izluđuju, ali s kojima moraju živjeti radi dobrobiti djeteta.

Nekim je ljudima seks život zakomplicirao emocionalno. Možda je to bila ljubav iz škole, ili brza fakultetska veza, priče su bezbrojne ali sve su popraćene osjećajem da je osoba morala dati nešto što nikada više neće dobiti natrag. Bol, žaljenje, sramota, osuda, to su samo neke od kompliciranih emocija koje nam naviru u glavu i srce kada razmišljamo o prošlosti.

Ako bi svrha seksa isključivo bila ugoda, naši postupci ne bi bili toliko bitni, ali ugoda nije glavna svrha seksa.

Bog je stvorio seks kao nadnaravno superljepilo braka, pa iako je ugoda SJAJNA, puno su dublje emocionalne posljedice. Bog je stvorio seks, kao što svi znamo, radi reprodukcije, ali i kako bi dvije osobe postale jedna. Stvorio je seks kako bi se jedan muž i jedna žena sjedinili fizički, duhovno i emocionalno. To je jedan od razloga zašto brakovi bez seksa imaju toliko problema, ali to je druga tema.

Znam da se čini kao da nije pravedno, kao da Bog želi da budete seksualno frustrirani i izmučeni, ali to nije istina. Božje smjernice za seks služe kako bi vas zaštitile, a ne kaznile. Ako je seks nadnaravno superljepilo u braku, to znači da svaki seks koji nije sa osobom koju vam je Bog namijenio vas fizički, duhovno i emocionalno veže za tu drugu osobu. Sve se čini u redu dok ste skupa, ali kada se želite rastati, shvaćate nešto tragično, nešto što ste shvatili u drugom razredu škole, a to je stvari ne možete „odlijepiti“.

Naravno, možete si dati truda pa pokušati silom odvojiti ili raskidati, ali to stvara nered, strašan nered. Možda je to razlog zašto ne možete preboljeti školsku ljubav, ili zašto svoga bračnog druga stalno uspoređujete s prošlim ljubavnicima. Iz tog razloga po Facebooku tražite stare plamenove ljubavi. Seks je sjajan, ali povezanost nadilazi seks, ona je nadnaravna.

VIDIO OVO: Seksualni nemoral koji Bog kažnjava

Budite iskreni sa sobom. Je li vam seks izvan braka poboljšao život, ili ga zakomplicirao?

Božja pravila za naše dobro

Moguće je da trenutno prolazite kroz dobro razdoblje. Zaljubljeni ste i u požudi. Seks je sjajan i sigurni ste da neće biti dugotrajne štete. To je sjajno, uživajte u tome. Ali postoji šansa da će to iščeznuti i, kada se to dogodi, najbolnija je činjenica ta da sjećanja neće nestati zato što je nadnaravna intima nezaboravljiva.

Kao i uvijek, Božja nam pravila daju najbolje naputke u životu. Grešni dio nas želi se boriti protiv njih i odbaciti ih, ali jednom ćemo zapeti u slijepoj ulici i shvatiti da su naši putevi puni patnje, a da su Božji putevi oni pravi.

Ako se zbog odluka iz prošlosti osjećate bezuspješno, beznadno i diskvalificirano iz Božje ljubavi, nikada nemojte zaboraviti da Bog prašta, liječi i iscjeljuje vas od vaših seksualnih grijeha. Neću vam lagati, neke zemaljske posljedice ostaju teret cijeloga života, ali loše odluke vas ne isključuju iz Božjih planova i ljubavi koji vas čekaju u budućnosti. Potrebno je samo pokajanje i odluka da se iznova počne u čistoću. Ne možete promijeniti prošlost, ali možete promijeniti smjer svoje budućnosti. Bez obzira koliko ste imali seksualnih partnera, danas donesite odluku „Odabrat ću Božji plan za seks, i čuvat ću se za svog budućeg bračnog partnera.“

Autor: Jason Isaacs; Prijevod: Mislav U.