6 situacija kada je najbolje šutjeti

„…vrijeme kad se šuti, i vrijeme kad se govori.“ (Propovjednik 3, 7)

Ponekad može biti teško šutjeti, ali postoje situacije kada je najbolje ne govoriti ništa.

Kao djeci, može biti teško šutjeti dok iznosimo svoje mišljenje i svoje misli, ali kako starimo, postajemo svjesniji vremena i situacija kada je šutnja spasonosna, čak i od životne važnosti. Pročitajte ovih šest primjera u nastavku koji objašnjavaju kada je najbolje držati usta zatvorena. 

1. Kada smo ljuti 

Uobičajena situacija u kojoj je najbolje šutjeti je kada ste ljuti. Kad god se naljutite i osjetite kako vam zbog bijesa ključa krv, najbolje je promisliti prije nego što išta kažete. Ako budemo govorili u ljutnji, možemo reći stvari koje ne mislimo ili stvari zbog kojih ćete kasnije požaliti. Kada govorite u žaru trenutka, lako je reći nešto zbog čega ćemo kasnije željeti da to nismo rekli. 

Najbolje je zastati, pričekati i ohladiti se prije nego što izgovorite jednu riječ kada su nam emocije nestabilne. Ako vas je neka situacija jako naljutila, najbolje je zašutjeti i otići od izvora ljutnje. Najbolje je šutjeti nego reći nešto za što ćete željeti da niste rekli, nakon što vam se osjećaji slegnu. Znam da sam sama znala pogriješiti kada bih govorila u ljutnji, jer iskreno, nikada ne kažem ništa što bi bilo od pomoći kada sam ljuta. Umjesto toga, te moje riječi samo će dodatno pogoršati situaciju i povećavati moj bijes. Kad ste ljuti, usredotočite se na stvari kako biste skrenuli mozak s riječi koje želite izbaciti i usredotočite se na jednostavnije misli, poput brojanja do deset i drugih stvari koje vam misli mogu maknuti s onoga što želite reći. 

2. Kada drugi tračaju

Druga situacija kada je najbolje šutjeti jest kada drugi ogovaraju. Ogovaranje nikad nije nešto što bismo trebali činiti. Biblija često uči protiv ogovaranja. Mudre izreke 20, 19 nam govore: „Tko okolo kleveće, otkriva tajne: zato se ne miješaj s onim komu su usne uvijek otvorene.“ Na isti način, Izreke 18, 8 kažu: “Klevetnikove su riječi kao poslastice: spuštaju se u dno utrobe.”

Tračevi nemaju mjesta u životima vjernika. Kada drugi ogovaraju, najbolje je šutjeti. Zapravo, najbolje je potpuno otići s tog mjesta, ako je moguće. U većini slučajeva tračevi nisu istiniti, pa je najbolje ne sudjelovati u njima i šutjeti. Razmislite o tome kada ste bili žrtva ogovaranja. Najvjerojatnije se niste osjećali dobro zbog toga i vjerojatno ste bili uznemireni, s pravom. Razmislite o tome kada vaš krug prijatelja nekoga ogovara. Vi to nemojte raditi i otiđite. 

3. Tijekom svađa 

Treća situacija kada je najbolje šutjeti jest tijekom svađa. Slično kao da ne govorite kada ste ljuti, ne biste trebali govoriti tijekom svađe. Svađe su često ispunjene nemirom, pomiješanim s emocijama i grubim riječima. Najbolje je šutjeti u takvim situacijama kako ne biste rekli ništa što će raniti drugu osobu. Čak i ako ste uznemireni, najbolje je šutjeti i pričekati dok vam um i duh ne budu u miru, kako biste umjesto toga vodili zdrav, racionalan, mirotvoran razgovor. 

Šutjeti može biti iznimno teško tijekom svađa, pogotovo kada niste vi osoba koja je započela svađu. Međutim, najbolje je šutjeti u takvim situacijama, jer se vježbate kako biste bolje kontrolirali svoje emocije. Zauzvrat, ova stalna praksa nagradit će vas mirom vašega uma. Šutjeti se isplati, pogotovo ako će to sačuvati vaš odnos s drugom osobom. Iako je teško biti tih tijekom svađa, potrudite se ostati mirni i govorite samo kada su obje strane smirene i spremne za razgovor s poštovanjem.

4. Kada nemate dokaza 

Druga situacija kada je najbolje šutjeti jest kada nemate dokaze. U određenim situacijama, poput optuživanja nekoga za nešto, najbolje je ne govoriti ništa ako nemate dokaze. Ako nemate odgovarajuće dokaze, ne znate jesu li vaše optužbe istinite. Najbolje je šutjeti, osim ako nemate dokaze za svoju tvrdnju. 

Ako mislite da vam je voljena osoba učinila nešto loše ili protiv vas, najbolje je da je ne optužujete, osim ako nemate dokaze. Ako ste zabrinuti zbog nečega, najbolje je razgovarati s voljenom osobom i podijeliti svoje brige, ali ne biste trebali optuživati nekoga da je nešto učinio, ako nemate dokaza koji bi potkrijepili vašu tvrdnju. Kako biste izbjegli napetosti i lažne optužbe, najbolje je postavljati pitanja, a ne iznositi tvrdnje koje još nisu činjenice. 

5. Kada nemate ništa za reći 

Peta situacija kada je najbolje šutjeti jest kada nemate što za reći. Ako ste poput mene, često nemate što za reći na zabavama ili društvenim događajima. Introvert sam do srži, pa mi je teško uopće govoriti. U situacijama kada nemate što za reći, najbolje je šutjeti. Govoreći kada nemate što za reći, može izazvati neugodne razgovore, koji će izazvati osjećaj neugode. 

Nema ništa loše u tome ako nemate što za reći. Često, u našim modernim društvima, koji se pretjerano oslanjanju na društvene medije, uče nas da je pojedinac “čudan” ili “previše pasivan”, ako ništa ne kaže, ali to uopće nije istina. Ponekad je najbolja stvar za šutjeti i ne otvarati razgovore samo radi ispunjavanja društvenog standarda. Suzdržavanjem od govora kada nemate što reći, možete si uštedjeti mnogo neugodnosti i nespretnosti. 

6. Kada bi vaše riječi mogle nekoga povrijediti 

Šesta situacija kada je najbolje šutjeti jest kada bi vaše riječi nekoga mogle povrijediti. Slično kao kada ste ljuti ili u svađi, najbolje je izbjegavati govoriti kada mislite ili znate da će vaše riječi povrijediti nekoga. Znam iz osobnog iskustva kada sam odlučila nešto reći bez razmišljanja o tome kako će to rezonirati kod drugih, na kraju sam rekla nešto što je povrijedilo drugu osobu. Čak i ako nam je netko rekao nešto uvredljivo, nije u redu uzvratiti istom mjerom. 

Teške riječi doista bole i uzrokuju ožiljke koji se stvaraju u našim umovima. Često teške riječi drugih ljudi mogu uzrokovati dugotrajne ožiljke na našim srcima i umovima, koji s vremenom ne ozdravljaju. Kao vjernici, najbolje je šutjeti u situacijama kada osjećamo da ćemo reći nešto što će povrijediti drugu osobu. Nijedna poanta, rasprava ili svađa nisu vrijedni oštećenja tuđe duše. Najbolje je šutjeti u tim situacijama i tako ćete donijeti slavu Bogu.

Bog zna da nam biti smireni i tihi u takvim situacijama može biti teško, ali može pomoći ako Ga zamolimo. Zapravo, On rado pomaže nama. Nema ništa loše u traženju pomoći od Boga. Može nam pomoći da ostanemo tihi u situacijama kada je najbolje ništa ne govoriti. Ako ste u sumnji u pogledu toga trebate li šutjeti u nekoj situaciji, obratite se Bogu u molitvi i zamolite Ga za vodstvo. 

Autorica: Vivian Bricker; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: