Naš skriveni grijeh može biti smrtonosan
Foto: Unsplash

Rak je užasavajuć. On je vodeći uzročnik smrti u većini razvijenih zemalja te oko sebe imamo najmanje jednu osobu koja je direktno ili indirektno patila od raka.

Moj je otac nedavno morao na operaciju zbog raka te je trenutno na šestomjesečnoj kemoterapiji. Gledajući ga kako prolazi svu tu bol, podsjetio sam se na sličnu bol kroz koju prolazim kao kršćanin – našu borbu s grijehom.

Simptomi možda nisu očiti

Moj otac je nedavno otkrio da ima rak debelog crijeva nakon što je prvi put u životu otišao na sistematski liječnički pregled. To je uključivalo jednostavne testove kao skeniranje i davanje krvi, ali i endoskopiju i gastroskopiju.

Tijekom endoskopije debelog crijeva liječnik je uočio maleni tumor. Ispalo je da je moj otac već bio u trećoj fazi raka. Njegova je bolest jako sazrela, ali nije imao nikakvih simptoma koji bi ukazivali da unutar sebe ima nešto potencijalno vrlo smrtonosno.

VIDI OVO: Užici nikada ne lažu: Zašto grijeh ne može ostati skriven?

Ne stalno, ali ponekad, se i grijeh ponaša na sličan način. Svi smo mi grešnici te se pred Bogom ne možemo točno dijagnosticirati. Tek kada nas Duh Sveti pregleda možemo vidjeti kakvi se grijesi šuljaju u nama.

Da, grijeh ima simptome te neprestano djeluje kako bi uništio našu dušu i duh, ali ponekad je ta šteta toliko suptilna da ne znamo ni da imamo tu bolest.

Godinama sam živio svoj kršćanski život te sam mislio da sam donekle svjestan grijeha s kojima sam se borio. No, tek nakon što mi je Duh Sveti otkrio srce sam shvatio da sam nenamjerno i neznajući zanemarivao svog brata godinama.

Bio sam tako iznenađen jer je bilo očito, ali sam i dalje bio u nekakvom duhovno-zdravom stanju. To mi je pomoglo da istinski shvatim Davidov psalam: „Sluga tvoj pomno na njih pazi, vrlo brižno on ih čuva“ (Psalmi 19,12).

Operacija nije kraj nego samo početak

Nakon uspješne očeve operacije, on prolazi kroz šestomjesečnu kemoterapiju. Cilj te terapije jest osigurati potpuno istrebljenje preostalih stanica raka i prevencija širenja raka kroz tijelo.

Nakon što otkrijemo naše skrivene grijehe te ih priznamo pred Bogom to nije kraj. Mi trebamo biti pod „kemoterapijom“ kako bismo osigurali da smo potpuno istrijebili i iskorijenili naše skrivene grijehe koji nas potajno uništavaju ili će se oni ponovno pojaviti i naštetiti nam.

Zbog toga jednostavno pokajanje neće pomoći. Riječ je o duhovnoj bitci do našeg poslednjeg daha. Čak i ako prođete operaciju, rak se može ponovno vratiti u bilo kojem trenutku.

VIDI OVO: Što se događa osobi koja ne želi priznati svoj grijeh?

Čak i ako ste ga porazili, vi trebate ostatak svog života oprezno živjeti (npr. prehrana, vježba i sl.) kako biste osigurali da vaš rak neće imati mjesta za povratak.

Slično je i s duhovnim, trebamo se boriti protiv svojih grijeha i živjeti na način kojim ćemo osigurati da se grijeh ponovno ne ušulja u naš život i ne dovede do naše propasti.

„Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre“ (1. Petrova 5,8).

Budite na oprezu i budite trijezni. Jedan tren mislite da ste svladali grijeh, no drugi tren đavao skače na vas usred vašeg ponosa te vas trga na komadiće.

Autor: Richard Kwon; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Christian Today