Je li vam dosta sladunjavih poruka o Bogu na društvenim mrežama?

Sladunjave poruke o Bogu su zatrpale kršćanske profile na društvenim mrežama. Govore li istinu o Njemu?

Gotovo sve društvene mreže imaju i kršćanske profile. To je super, jer se Božja Riječ može više širiti. No, jesu li sve poruke o Bogu istinite?

Nema dana da, primjerice, na Instagramu ne pročitam bar jednu poruku koja glasi: “Bog će za tebe učiniti …” ili “Vjeruj samo i Bog će ti dati …”. Kada se te poruke zaredaju, ispada da je Bog “duh iz boce” ili automat za ispunjavanje želja. Neki “kršćanski” profili su pretrpani “motivacijskim” porukama u kojima se spominje Bog, a koje zapravo nemaju nikakve veze s istinom u Božjoj Riječi.

Sladunjave poruke o Bogu – nova vrsta evanđelja prosperiteta ili New Age duhovnosti

“Bog će ti dati …”; “Čudesna molitva na koju će Bog sigurno odgovoriti”; “Vjeruj i sve tvoje želje će se ostvariti …” i tako u nedogled. Moram priznati da mi je muka od ovakvih poruka. One su ništa drugo nego evanđelje prosperiteta. To evanđelje je izvrtanje biblijskog evanđelja i prema njemu je Bog sredstvo za blagoslove zdravlja, bogatstva i moći. “Propovjednici” ovog “evanđelja” mogu čak i citirati Božju Riječ, ali je izvrću kako bi poduprli svoju lažnu teologiju. Izvlačeći biblijske stihove iz konteksta, koji uglavnom “škakljaju” uši slušateljima, iskrivljuju Božju Riječ i sliku o živome Bogu te iskorištavaju one koji slijede takva učenja. Uglavnom, Bog je tu za nas i kad god smo u potrebi, možemo Mu se obratiti kao da nazovemo broj 112 za hitne slučajeve.

Izjava poput “Stavite Boga na prvo mjesto, On će učiniti ostalo” mogla bi nas potaknuti da zapamtimo da Bog ima kontrolu i da Mu trebamo vjerovati. Ali ako uzmemo tu izjavu bez primjene drugih biblijskih načela, mogli bismo misliti da će nas Bog obasipati blagoslovima sve dok Mu vjerujemo. I zdravlje, i posao, i financije, i odnosi … sve će nam ići od ruke. No, Božja Riječ nigdje ne obećava da će naš život, samo zato što smo Božja djeca, biti posut ružama. Naprotiv, Isus je rekao svojim učenicima:

“U svijetu ćete imati nevolju; ali ne bojte se, jer ja nadvladah svijet.” (Ivan 16, 33)

Zar je to moguće – kršćani imaju nevolje, poteškoće, probleme? Ne, nikada – reći će oni koji ne poznaju Božju Riječ, posebno Novi zavjet. Nafilovani evanđeljem prosperiteta ili New Age učenjima, stat će u obranu da Bog tako nešto ne dopušta, jer On je sama ljubav i previše nas ljubi da bi dopustio da patimo. Istina je da Bog dopušta i zlo, jer u konačnici je za naše krajnje dobro (Rimljanima 8, 28).

PROČITAJTE: Nijedna patnja nije besmislena. Bog radi nešto čudesno u vama

Zbog toga se radujte, makar se sada možda trebalo malo i žalostiti zbog različitih kušnja: da prokušanost vaše vjere – dragocjenija od propadljivog zlata, koje se ipak u vatri kuša – stekne hvalu, slavu i čast o Objavljenju Isusa Krista. (1. Petrova 1, 6-7)

Korištenje Boga za ostvarenje vlastitih ciljeva

Nažalost, kršćanstvo je oduvijek za neke samo unosan posao. Ne slijede Isusa svi koji prodaju kršćanske proizvode, vode kršćanske web stranice ili dijele kršćanske objave na internetu. U tom slučaju, takvi nemaju problema s objavom poruka, tekstova ili molitvi koje su teološki pogrešne sve dok dobivaju lajkove i dijeljenja. Clickbait je veliki novac! Mnogi od kršćanstva imaju velike materijalne koristi i to je jedini cilj njihovog postojanja. Predstavljaju se kao kršćani, a u stvarnosti su daleko od Boga i Njegove Riječi.

Kršćanin nije netko tko ne poznaje Božju Riječ i ne proučava ju. Kršćanin nije netko tko svakodnevno ne odvaja vrijeme za razgovor s Bogom. Kršćanin nije netko tko druge ne upućuje na pokajanje i Spasitelja Isusa Krista. Raditi sve ostalo bez spomenutoga samo je kvazi kršćanstvo i lažna duhovnost. Apostol Pavao hrabrio je crkvu u Efezu da bude zrela u svojoj vjeri i nama danas poručuje “da više ne budemo nejačad kojom se valovi poigravaju i koje goni svaki vjetar nauka u ovom kockanju ljudskom, u lukavosti što put krči zabludi.” (Efežanima 4, 14)