Smiju li kršćani plesati?

Biblija zapravo ne daje nikakve posebne upute za vjernike kada je riječ o plesu. Smiju li kršćani plesati? Kada je primjereno plesati?

Ples se definitivno spominje u Bibliji kroz priče o Božjem narodu.

U Izlasku 32, 6. 19-25 nalazimo da su, dok je Mojsije bio na gori i razgovarao s Bogom, Izraelci napravili idola i počeli plesati oko njega. To je završilo u “razonodi” (s. 6) i “izvan kontrole” (s. 25 u nekim prijevodima kaže “razuzdanosti”). Očito ovo nije bio dobar ples!

Međutim, u 2. Samuelovoj 6, 12-16 kralj David “igrao je pred Jahvom” zbog Kovčega saveza koji je vraćen u Jeruzalem. Ovo je definitivno bio “dobar” ples! Pa ako David to može, znači li to da možemo i mi?

Smiju li kršćani plesati?

Sam ples ne smatra se grešnim, pogotovo kada plešemo na bogoslužju ili slavimo Boga. Naravno, danas postoji puno prilika za sudjelovanje u plesu; osim na bogoslužju, moguće je plesati na kršćanskom koncertu, u svatovima ili nekoj privatnoj zabavi.

Ako imamo želju za plesom, što možemo učiniti? Evo nekoliko biblijskih principa koje morate imati na umu kada želite plesati.

1. Pravi trenutak

Propovjednik 3, 4 kaže da za sve postoje prikladna i neprikladna vremena, a to uključuje i ples. Razmislite o vremenu, mjestu i situaciji da biste lakše odlučili je li to nešto što biste trebali raditi.

2. Ples za Boga

Neka u kolu hvale ime njegovo, bubnjem i citarom neka ga slave! (Psalam 149, 3)

Boga možemo hvaliti ili obožavati kroz ples. Hoće li vaša crkva dopustiti tu praksu ili ne, stvar je vodstva crkve. Ali to možete raditi kod kuće i Biblija kaže da je ples za Boga sasvim u redu!

3. Slavite Boga svojim tijelom

Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem! (1. Korinćanima 6, 19-20)

Gornji stihovi kažu da naša tijela pripadaju Bogu. Vaše fizičko tijelo figurativni je hram Duha Svetoga; sve što radimo sa svojim tijelima mora Mu biti na čast. Ako plešemo samo kako bismo skrenuli pozornost na svoja tijela, tada činimo grijeh, pokušavajući seksualno primamiti one oko sebe.

Postoji puno plesova koji su neprimjereni za vjernike

Vjernici žive svoj život donoseći slavu Bogu.

“Zato iziđite iz njihove sredine i odvojite se, govori Gospodin, i ništa nečisto ne dotičite i ja ću vas primiti.” (2. Korinćanima 6, 17)

Ne bismo trebali uživati u stvarima u kojima uživaju svjetovni ljudi. Ako bi određeni ples mogao potaknuti grešne želje i požudu u nama samima ili drugima, onda to jednostavno nemojte činiti! Matej 18, 6 govori o tome kako je navođenje da netko drugi namjerno posrće u grijehu potpuno neoprostivo. Istodobno, Biblija kaže da smijemo plesati na način koji ne iskušava druge, ne iskušava nas same i donosi slavu Bogu. Ovdje postoji tanka crta, zato svakako iskreno provjerite svoje motive.

PROČITAJTE JOŠ: