Smisao boli
Foto: Unsplash

Koji je smisao naše boli? Kako ga možemo vidjeti i što nas teška bol, kroz koju u životu prolazimo, može naučiti? 

Ako ste odrasla osoba, vjerojatno ste naučili dosad da možete podnijeti više boli nego što ste to prvotno mislili. U stvari, vjerojatno ste prošli kroz neka teška razdoblja, nakon čega ste shvatili koliko toga možete podnijeti. 

Ljudska bića mogu podnijeti ogromnu količinu boli, ako vide svrhu za svoju bol i nagradu koja ih čeka. To je upravo ono što je Isus učinio kada je otišao na križ. Trpio je groznu bol, no gledao je iznad boli, prema nagradi koja Ga čeka u raju. Imao je vječnu perspektivu. 

Isus se nije usredotočio na ”ovdje i ”sada”. Da jest, Njegova bi budućnost izgledala tmurno i zasigurno bi očajavao. No Isus je gledao iznad boli, prema nagradi na nebesima. Uzeo je u obzir to što je vječna nagrada daleko bolja od bilo kakvog privremenog olakšanja ovdje na Zemlji. 

Kako ispravno gledati na bol?

Kada smo u boli i kada se usredotočimo na sadašnju situaciju, lako možemo postati obeshrabreni i deprimirani. Ponekad osjećamo kao da ćemo odustati. Jedini način kako ćemo uspjeti kroz najteža razdoblja u životu, jest ako budemo gledali iznad boli i prema nagradi koja nas čeka na nebesima. 

U poslanici Hebrejima 12, 2 piše: „Uprimo pogled u Početnika i Dovršitelja vjere, Isusa, koji umjesto radosti što je stajala pred njim podnese križ, prezrevši sramotu te sjedi zdesna prijestolja Božjega.“

Isus je izdržao bol prožetu sramotom na križu, jer je znao za radost koja Ga čeka nakon ovoga. Najveća radost za Isusa i za nas, je nada u vječnost na nebesima, gdje ćemo zauvijek biti u Božjoj prisutnosti. 

Kada prihvatimo Kristovu perspektivu, počet ćemo razmišljati onako kako je On razmišljao; o našoj prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, Bogu, životu, grijehu, spasenju, našim prijateljima i našem pouzdanju. Uvidjet ćemo da je život više od ovoga što sada živimo i to će nam dati snagu da izdržimo. 

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Pastorrick.com

PROČITAJTE JOŠ: