Nevolje imaju svoju svrhu u životima vjernih. Teškoće koje dolaze ispituju i jačaju našu postojanost da se vidi sila Božje milosti u nama.

Sve što se na zemlji događa pod nadzorom je Božje providnosti. Razumije se da sve nevolje našeg svakodnevnog života budno prati veliki Stvoritelj.

Prema Božjoj naredbi smo podvrgnuti mnogim kušnjama koje stupaju kao vojnici u bojnoj opremi s oružjem spremni za borbu. I naše milosrđe, iako je kao cvijet ruže, ima svoje trnje.

Ljudi se mogu jednako utopiti u moru blagostanja kao i u rijeci bijede. Naše gore nisu previsoke, a doline preduboke za kušnje: ispiti nas čekaju na svim putovima. Posvuda nas okružuju opasnosti.

Pa ipak, ni kiša ne pada bez Božje dozvole, svaka kaplja ima svoj red. Teškoće koje dolaze ispituju i jačaju našu postojanost da se vidi sila Božje milosti u nama, da prokuša čistoću naših vrlina i da umnoži njihovu snagu.

VIDI OVO: Evo što je najveći neprijatelj vaše vjere, a toga možda niste ni svjesni!

Naš Gospodin u svojoj savršenoj mudrosti i neizrecivoj ljubavi cijeni našu vjeru i zato je ne želi zaštititi od teškoća jer nas one jačaju. Nikada ne bi posjedovao dragocjenu vjeru koja te sada podupire da tvoja vjera nije prošla kroz oganj. Sličan si stablu koje nikada ne bi bilo dobro ukorijenjeno da ga vjetar nije savijao i nosio naokolo.

Tjelesna udobnost je veliki neprijatelj vjere. Balon se neće podići u zrak ako mu ne prerežete konopce kojima je vezan za zemlju. Nevolje imaju svoju svrhu u životima vjernih. Dok zrnje počiva u klasju nije od koristi, mora se prvo odvojiti. Isto tako je dobro da Sveznajući ispituje pravednog jer samo tako će postati bogat u Bogu.

Autor: Charles Spurgeon