NaslovnicaŽivotKoji je smisao tragedije u životu?

Koji je smisao tragedije u životu?

Budući da je tragedija svuda oko nas, u redu je pitati se koji je smisao tragedije kroz koju prolazimo u životu?

Moderni život ispunjen je tragedijom. Bolest, smrt, prirodne nepogode, zločin i teški događaji neizbježni su u svijetu koji je pun grijeha.

Rimljanima 8,22-23 nam govori: „Jer znamo: sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se u porođajnim bolima sve do sada. Ali ne samo ono! I mi koji imamo prvine Duha, i mi u sebi uzdišemo iščekujući posinstvo, otkupljenje svoga tijela.“

To je znak da postoji nekakav smisao tragičnih događaja – jer nas tjeraju na nadu u bolju budućnost. Oni uzrokuju da se radujemo danu kada ćemo mi, i cijeli svijet, biti učinjeni cjelovitima i savršenima u drugom dolasku Isusa Krista. 

Od pada čovjeka u Edenskom vrtu, većina ljudske patnje uzrokovana je grijehom. Zločini kao što su ubojstvo i silovanje su rezultat kriminalca koji ne poštuje moralni Božji zakon (Izlazak 20,13; Rimljanima 1,18-21).

Iako je Bog u potpunosti sposoban spriječiti tragedije prije nego se one pojave, ponekad odabire to ne učiniti. Možda ne razumijemo zašto Bog dopušta tragedije, ali možemo biti uvjereni u Njegovu dobrotu i možemo Mu vjerovati (Izreke 3,5-6). Bog zna kada vrabac padne i zna kada se suočavamo s tragedijom i zašto (Matej 10,29-31). Uz to, Bog nam je rekao da ćemo se u ovome svijetu suočiti s problemima (Ivan 16,33) i da će On sam iskusiti muku (Hebrejima 2,14-18). 

Bog ponekad može upotrijebiti tragediju za Svoje svrhe

Bog ima apsolutnu vladavinu nad svime, ali je važno zapamtiti, iako Bog nije izvor grijeha, On može biti izvor određenih tragedija. Prorok Amos je Izraelcima riječi izgovorene protiv njih: „Hoće li kob pogoditi grad ako je Jahve ne pošalje?“ (Amos 3,6).

Bog je upotrijebio katastrofu kako bi uznemirio Izraelce koji su se okrenuli od Njega kako bi slijedili idole. Kada je Bog uzrokovao tragediju, On je to učinio za Svoju svrhu te iako mi ponekad ne znamo zašto, mi znamo da je On savršen, pravedan i svet, a takva je i Njegova volja. 

Tragedija povećava želju za nebom

Da je život na ovoj zemlji lišen tragedije i boli, naša srca i umovi bi ostali usmjereni na ovaj život, a nada za budućnost u raju ne bi bila toliko važna. No, tragedija povećava našu želju za nebom i drži naše oči usmjerene na Spasitelja (Tit 2,13).

Patnja koju doživljavamo u ovom svijetu čini dvije korisne stvari. Ona nas baca na koljena u molitvi kada tražimo Božju pomoć i utjehu te razvija naše strpljenje i ovisnost o Njemu (Jakov 1,2,4; Tit 2,13; 1 Petrova 1,7). 

Tragedija nas podsjeća na Boga koji nas voli

Tragični događaji podsjećaju nas, ne samo na to da živimo u nesavršenom i palom svijetu, nego da postoji Bog koji nas voli i daje nam nešto bolje od svega što nam svijet ima ponuditi. On nam nudi vječni život u savršenom okolišu gdje neće više biti suza, boli i tuge (Otkrivenje 21,4). Smrt će biti pobijeđena (Otkrivenje 20,6,14).

Najbolja stvar u vezi neba je prisutnost našeg Gospodina i Spasitelja (1 Ivanova 3,2). Gledat ćemo se licem u lice s Jaganjcem Gospodnjim koji nas je volio i koji je žrtvovao Sebe kako bi svi koji u Njega vjeruju mogli zauvijek uživati u Njegovoj prisutnosti u nebu. 

Prema članku objavljenom na portalu Thecompellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.