7 snažnih Božjih obećanja iz Biblije

Ono što Bog obeća, On to ostvari, no postoje neke stvari koje su za vjernika moćnije od drugih. U nastavku slijedi sedam Božjih obećanja.

Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.“ (Matej 11, 28-29)

Kada smo na kraju naših snaga i kada nam izgleda kao da se sve ono nas ruši, tada trebamo otići k našem Spasitelju. Položimo glave na Njegova ramena i ostavimo kod Njega terete, koji su preteški za nas da bismo ih nosili. Samo tada nam On može dati odmor našim dušama. Ako inzistiramo na nošenju vlastitih tereta, nikada nećemo moći pronaći istinski odmor za naše duše.

Sve mogu u Onome koji me jača!“ (Filipljanima 4, 13)

Biblija nam govori da ništa što je značajno ne možemo učiniti sami od sebe, (Ivan 15, 5) odnosno da samo kroz Kristovu snagu možemo činiti sve ono što je Njegova volja za nas. Činiti ”sve stvari” ne znači posjedovati luksuzan automobil ili veću kuću. To znači da su naša i Božja volja usklađene te da će se On pobrinuti za naše potrebe, bez obzira na što god da se dogodi, (Filipljanima 4, 19) da će nam dati snagu u vremenima kada smo slabi (Izaija 40, 29-31), no samo ako je naša volja u skladu s Njegovom. (Matej 6, 10)

Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem.“ (Rimljanima 8, 38-39)

Rimljanima 8, 38-39 dva su biblijska stiha koja pružaju jako puno utjehe i koja nam daju snažna obećanja. U njima nam naš Bog govori da nas apsolutno ništa ne može odvojiti od Njega i Njegove ljubavi, što znači da smo sigurni, jer Bog čuva svoju djecu. (Ivan 10, 28-29) Nakon što smo povjerovali u Krista, ništa nas ne može iščupati od Boga.

Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.“ (Jeremija 29, 11)

Premda je ovo napisano za drevni Izrael, koji je tada bio nacija koja je djelomično bila okupirana i u zarobljeništvu, ovaj tekst dao je Židovima nadu za budućnost. Bog im ne želi nikakvo zlo; želi im dobro, a ne zlo i ima za njih nadom ispunjenu budućnost. Bog isto to želi za svoju vlastitu djecu, koja su povjerovala u Krista.

VIDI OVO: 10 biblijskih stihova koji će unijeti svjetlo u vašu tamu

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.“ (Ivan 3, 16)

Najpoznatiji stih iz Biblije je Ivan 3, 16. Ovaj stih sažima cijelo Evanđelje u određenom smislu, jer govori da nitko onaj tko povjeruje u Krista neće umrijeti, nego će imati vječni život. ”Povjerovati” znači imati povjerenje ili vjeru, poslušati. No oni koji odbace Krista umrijet će u ognjenom jezeru, iako će njihove duše nastaviti živjeti, u vječnosti. Postoje dva mjesta na kojima možemo završiti nakon ovoga života: Božja prisutnost (2.Korinćanima 5, 8) ili sljedeće: „Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.“ (Ivan 3, 18)

Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu.“ (2. Korinćanima 5, 21)

Ovdje se nalazi vjerojatno najbolja i najjasnija predodžba Evanđelja u cijeloj Bibliji. Ovdje jasno piše da Krist nikada nije poznavao grijeha, dok ga mi poznajemo. Zato što mi poznajemo grijeh, Krist je došao kako bi postao grijehom za nas. Njegova smrt dogodila se kako bismo mi mogli primiti Njegovu pravednost. Bez toga, ne možemo ući u Kraljevstvo. Moramo imati istu pravednost kakvu ima Krist, inače ćemo u suprotnome biti zatvoreni vani, u vječnoj tami, zauvijek. No ako smo povjerovali u Krista, provest ćemo vječnost s Njime.

Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde.“ (1. Ivanova 1, 9)

Nisam siguran tko je ovo pitanje postavio, ali jedna je osoba pitala zaslužuje li drugu priliku od Boga, jer je ponovno uprskala. Mudar, stari vjernik joj je odgovorio: „Shvaćaš li da ne zaslužuješ ni prvu priliku?“ Taj čovjek je bio u pravu. Nitko od nas nije zaslužio dobiti Božje milosrđe i milost. To ne bismo mogli zaslužiti niti u milijun života. Bog nam oprašta kada Mu se ispovjedimo. Završetak razgovora! No, trebamo naučiti i otpustiti ono što je Bog oprostio. Čak je i naše spasenje besplatan dar od Boga, kako se nitko od nas ne bi hvalisao u vezi toga. (Efežanima 2, 8-9) Poznavajući ljudsku prirodu, siguran sam da bismo se hvalili svakome tko bi slušao. Jedno dijete u biblijskoj školi izjavilo je da je jedini dio, kojeg je ono predalo Kristu kako bi bilo spašeno, bio grijeh. Krist je učinio ostalo. To dijete je bilo u pravu. Iz dječjih usta, govore.

VIDI OVO: 10 biblijskih stihova koje trebate znati kada ste pod duhovnim napadom

Zaključak

Znam da se možete sjetiti ostalih moćnih Božjih obećanja. No, sjetite se ovoga. Apostol Petar je napisao sljedeće: „Time smo obdareni dragocjenim, najvećim obećanjima da po njima postanete zajedničari božanske naravi umakavši pokvarenosti koja je u svijetu zbog požude.“ (2. Petrova 1, 4) Ta obećanja nisu samo velika obećanja, onda su iznimno velika i vrlo dragocjena. Trebali bismo se radovati zbog toga što se Bog ne predomišlja u vezi nas. Kada bi se predomislio, svi bismo propali.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com