Sok od bazge za zdravlje: 7 ljekovitih svojstava i recepti koje trebate znati

Sok od bazge je odličan za zdravlje. Smatra se prirodnim lijekom za razna oboljenja, uključujući gripu, prehladu i dijabetes. U nastavku donosimo sedam ljekovitih svojstava i recepte koje je dobro znati.

Sok od bazge može pomoći protiv gripe

Iako bazga ne može spriječiti gripu, može biti zdrava pomoć pri liječenju od virusa gripe. Istraživanja su pokazala da sok od bazge može skratiti trajanje virusa za 3 do 4 dana, a isto tako ublažava simptome ako se konzumira unutar 24 sata nakon što gripa nastupi. Š

to se tiče preporučene doze, ona se kreće oko jedne jušne žlice (oko 15 mililitara) koja se uzima četiri puta dnevno tijekom pet dana.

Sok od bazge smanjuje trajanje prehlade

Osim što sirup od bazge pomaže protiv gripe, poznat je i u borbi protiv prehlade, naročito zbog vitamina A i C kojeg sadrži. Jedno je istraživanje pokazalo da je sok od bazge pomogao u borbi protiv prehlade kada su ga ljudi pili barem dva tjedna, a što je dovelo do smanjenja perioda prehlade za 2-3 dana.

Pomaže kod dijabetesa

Bazga se tradicionalno koristila za one koji imaju problem s dijabetesom, a jedno je istraživanje pronašlo poveznicu bazge i održavanja pravilnog funkcioniranja inzulina i navezanih procesa.

Sok od bazge poboljšava mentalno zdravlje

Ekstrakt bazge pokazao se kao prirodan lijek protiv depresije. Iako su potrebna dodatna istraživanja o ulozi soka od bazge za mentalno zdravlje općenito, nema sumnje da potencijal postoji.

Sok od bazge zdravlje
Foto: Unsplash

Služi kao prirodni diuretik

Sok od bazge prirodni je diuretik zbog toga što povećava razinu soli i vode koji se izbacuju putem urina, a ovo je naročito važno onima koji imaju visok tlak. Postoje naznake da sok od bazge također ima laksativan učinak.

Sok od bazge čuva zdravlje kože

Bazga može pomoći u očuvanju zdrave kože zahvaljujući antocijaninima koje sadrži, a ova je tvar zaslužna za boju biljke. Antocijanini mogu pomoći u borbi protiv prirodnog starenja i mogu očuvati mladolik izgled kože. Bazga je bogata vitaminima A i c, a što pomaže očuvanju vlažnosti i integriteta kože.

Pomaže protiv upale

Sok od bazge pokazuje protuupalna svojstva, ponovno zbog vitamina A i C koje sadrži. Upala je izvor mnogih kroničnih bolesti, a sok od bazge može pomoći u borbi protiv raka, dijabetesa i srčanih bolesti.

Sok od bazge – recepti

Iako je sok od bazge moguće kupiti u trgovinama, znamo da se on tradicionalno može praviti i kod kuće. Tradicionalni recept sadrži osnovne sastojke, no u nastavku donosimo jedan koji ima dašak začinjenosti.

Sok od bazge – recept bez konzervansa

Kako napraviti sok od bazge bez konzervansa? Budući da se sok od bazge proizvodi od cvjetova bazge i uobičajeno šećera, domaći sok možete napraviti u potpunosti bez konzervansa.

Kod pravljenja soka vam može pomoći limunska kiselina koja je prirodna tvar i služi za produljenje roka trajanja brojnih namirnica u prehrambenoj industriji.

Osim toga, proizvodi koji sadrže veće količine šećera su teško kvarljivi ako se čuvaju u pravilnim uvjetima.

Sok od bazge – 40 cvjetova

Za ovaj sok su vam potrebni sljedeći sastojci: 40 cvjetova bazge (očišćenih od suhih cvjetova), 4 L vode, 3,5 kg šećera, 10 paketića limunske kiseline.

Priprema:

Očišćene cvjetove od nametnika i suhih cvjetova prelijemo vodom i ostavimo namakati 24 sata. Nakon jednog dana namakanja, cvjetove trebamo procijediti kroz dvostruku gazu ili sitno cjedilo te ih dodatno istisnuti rukama.

Nakon toga se u vodu doda šećer i limunska kiselinu te se dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostaviti još 24 sata.

Sok nakon toga treba uliti u čiste (prokuhane) boce do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, piše Krenizdravo.hr.

Sirup od bazge, đumbira i cimeta

Za ovaj sirup su vam potrebni slijedeći sastojci: 1 litra hladne vode, 1 šalica osušene bazge (bobice), 1 žlica svježeg đumbira, 1 žlica mljevenog cimeta, 1 manja šalica meda.

Upute:

  1. Dodajte vodu, đumbir i cimet u posudu za kuhanje.
  2. Neka smjesa provrije, a nakon toga smanjite temperaturu da se polako kuha oko 45 minuta do sat vremena ili dok se tekućina ne smanji na pola količine. Maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi.
  3. Pažljivo zgnječite bobice bazge. Nakon toga procijedite smjesu.
  4. Kada se sok potpuno ohladi, dodajte med i dobro promiješajte.
  5. Istresite u staklenku i po mogućnosti konzumirajte u roku od mjesec dana.
  6. Uživajte!

NAJNOVIJE!