NaslovnicaDuhovnostEvo kako Sotona želi narušiti vaš odnos s drugim ljudima

Evo kako Sotona želi narušiti vaš odnos s drugim ljudima

Sotona pomoću lukavih metoda želi narušiti, pa i uništiti vaš odnos s drugim ljudima. Trebamo prepoznati njegove taktike te mu se oduprijeti.

On nas ne želi optužiti samo kao pojedince, nego ima namjeru u naš um ubaciti kriticizam i osudu drugih. Umjesto da se molimo jedni za druge, na sablazan reagiramo na tjelesan način.

Naše nekristolike reakcije se onda lako mogu manipulirati od strane duha iznalaženja pogrešaka. Zato je način da opovrgnemo utjecaj tužitelja braće (Sotone) tako što ćemo učiti da moliti jedni za druge, umjesto da se naslađujemo tuđim stvarima.

Trebamo naučiti oprostiti

Moramo naučiti opraštati isto onako kako je nama Isus oprostio. Ako se netko okrenuo od svojih grijeha, moramo se vježbati zauzeto isti stav “Božjega savršenog oproštenja” koje je na nebu. Duha iznalaženja pogrešaka poražavamo tako što postajemo sličnu Isusovom karakteru janjeta: kao Janje, Krist je umro za grešnike; kao Svećenik On zastupa.

Drugo oružje đavla su naše bivše pogreške i neslavne odluke. Svatko od nas ima urođenu sklonost za ignoriranje. Čovjek ne mora dugo čitati povijest svetih da bi saznao kako oni nisu bili pozvani zbog svoje mudrosti. Istina je da smo svi mi načinili pogreške. Srećom, izvukli smo pouku i naučili se pokornosti kroz njih.

Demon pronalaženja pogrešaka izvlači naše stare grijehe i izlaže ih našem sjećanju dok kritizira naše pokušaje da činimo Božju volju, čime nas drži vezane u prošlosti.

Trebamo prestati preuveličavati ranije propuste drugih osoba

Kad nas neprijatelj stavi jednog nasuprot drugom, prvo nas izaziva ljubomorom ili strahom. Možda zbog toga, kako bi opravdali svoje osobne propuste i nedostatke, preuveličavamo ranije propuste drugih.

Što više raste naša zavist, to više đavao zloupotrebljava naš um sve dotle dok ne postigne da nam više ništa u vezi njega ili njegove crkve ne izgleda u redu.

Nažalost, često su upravo vođe oni koji su otpali od jačine svoje prve ljubavi i koji su postali nemilosrdni progonitelji onih koji se kreću u Duhu Svetom.

Kristovi učenici će biti progonjeni, ali nećemo naći biblijsku dozvolu da kršćani progone druge. Progonstvo je tjelesno djelo. “Ali kao što je i onda onaj što se rodio po tijelu progonio onoga rođenog po duhu, tako i sad.” (Gal 4,29).

Nevjerojatno – oni koji progone druge misle da time čine “uslugu” Bogu (Iv. 16,2), da su duhovniji i ispravniji pred Bogom.

Potrebno je stvoriti atmosferu milosti

Da bi se borili protiv neprijatelja, potrebno je stvoriti atmosferu milosti među nama, kako među pojedincima tako među zajednicama. Kao i Otac koji nam je dao život, moramo gledati da sve stvari služe na dobro.

Ako netko posrne, moramo biti brzi pokriti njegovu sramotu bez licemjerja “jer smo jedan drugom udovi” (Ef 4,25).

Štoviše, u Starom zavjetu je bilo protuzakonito javno otkriti nečiji nedostatak. Ljubav pronalazi otkupiteljski način da pokrije mnoge grijehe.

Autor: Francis Frangipane

PROČITAJTE JOŠ: