Ovako sotona utječe na naše razmišljanje

Sotona utječe na naše razmišljanje na način da poremeti naše pouzdanje u Boga te nas dovede u sumnju. Najčešće će vam postaviti pitanja koja donosimo u članku.

Svima nam je jasno da imamo neprijatelja. Znamo da Sotona napada. Pitanje glasi: kako to čini? Koji su načini i metode koje neprijatelj koristi kako bi nas napao i skrenuo s puta? Vrlo je važno razumjeti njegove načine, jer kada razumijete, možete biti na oprezu i spremi uzvratiti. 

Vjerujem da Sotona napada tri stvari u vašem životu. Vaš odnos, vaš hod s Bogom. Vaše zajedništvo, zajedništvo sa drugima koji su dio Tijela Kristovog. Vaše učeništvo, vašu posvećenost ispunjavanju Božje svrhe za vaš život. 

Jedan od načina kako neprijatelj napada ova područja u vašem životu jest sijanjem malenih sjemena sumnje, često u obliku pitanja. Drugim riječima, petlja se sa vašim načinom razmišljanja ili mišljenja. Ako se prisjetite onoga što je učinio Evi u vrtu, kada je pitao: „Je li Bog doista rekao“? 

Način kako je djelovao tada isti je načinu kako djeluje sada. Takvo sjeme napada jedno od tri takvih područja vašega života. Ako niste oprezni, ta malena sjemena mogu se ukorijeniti i možete im vi dati život. Ona se mogu primiti za vaš način razmišljanja i osakatiti vas, dovodeći vas do neproduktivnog života. Najbolji način kako da sami sebe obranite jest prepoznavanjem koja su to sjemena. 

Iz ovog razloga, želim podijeliti s vama sedam pitanja koja će Sotona pitati kako bi petljao po vašem načinu razmišljanja. 

Ovako Sotona utječe na vaše razmišljanje:

1. Je li vam Bog zaista oprostio?

Jedan od trikova koje Sotona koristi jest da vas želi uvjeriti kako vam Bog nije oprostio ili da vam neće oprostiti. Problem s ovim osjećajem neopraštanja jest da vas gura dalje od Boga. 

Druga riječ je osuda. Osuda ne želi da se približite Bogu; želi da odete od Boga što je dalje moguće. Zapamtite, ovo je ono što su Adam i Eva osjetili u vrtu, što je uzrokovalo da se sakriju od Boga. 

Sotona razumije moć osjećaja osude. On zna da ako vas može navesti da razmišljate na ovakav način, da ćete vi sumnjati u Božju sposobnost ili spremnost da vam oprosti. To će imati devastirajući učinak na vaš hod s Bogom. Nećete moliti. Nećete slaviti. Nećete otvoriti Bibliju jer ćete u svome umu ostati osuđeni. 

Evo dva stiha koja vam mogu pomoći da iskorijenite ovo sjeme: 

„Nikakve dakle sada osude onima koji su u Kristu Isusu“! (Rimljanima 8, 1) 

„Kako je istok daleko od zapada, tako udaljuje od nas bezakonja naša“. (Psalam 103, 12) 

Oprošteno vam je. Slobodni ste. Niste osuđeni. 

2. Voli li vas Bog zaista?

Mnoštvo puta, ovo pitanje kruži vašim umom, pogotovo kada se u vašem životu dogodi veliko razočaranje ili tragedija. Počinjete se pitati je li Božja ljubav stvarna. Nakon svega ”da me Bog voli, bi li mi se ovo dogodilo”? Ne želim sugerirati da je ovo jednostavno pitanje za odgovoriti, nije, ali važno je razumjeti da nas Bog zaista voli i da je On to dokazao. 

„A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije“. (Rimljanima 5, 8) 

Dokaz Božje ljubavi za vas nije da vam sve ide ispravno u životu. Trebate se prisjetiti da i dalje živite u palom, grješnom svijetu. 

Dokaz Božje ljubavi jest taj da se On obračunao sa našom najvećom tegobom, odnosno grješnom prirodom. Da nas je ostavio u tom stanju, bili bismo od Njega odvojeni zauvijek. Stoga, ako vas Sotona pokuša prevariti i navesti da posumnjate u Božju ljubav, sjetite se križa. To je i zauvijek će biti najveći dokaz koliko nas Bog voli. 

3. Zašto su to učinili? 

Jedno od najviše frustrirajućih pitanja koje si možete postaviti jest ”zašto su to učinili”? Sotona to zna. Svaki puta kada postavite to pitanje, obično ga postavljate sebi i nikada osobi koja je učinila to što je učinila. Kada se to dogodi, to samo vodi do pretpostavljanja i optuživanja. Čuo sam kako netko kaže ovo: bez potpune informacije, svaki zaključak do kojeg dođete vjerojatno je pogrešan. 

Kada ispitujete motive osobe, bez razgovora s tom osobom, to postaje plodno tlo za nepovjerenje, okrivljavanje, raskol i u konačnici razdvajanje. To je ono što Sotona želi. Ako netko koga znate učini nešto pogrešno ili učini vama nešto pogrešno, nemojte pitati sebe zašto; pitajte njih zašto. To ne znači da će vam se sviđati odgovor, ali barem nećete morati pretpostavljati što odgovor jest. 

Ovaj pojedini čin stvara potencijalno otvorena vrata za ujedinjenje i nastavljeno zajedništvo. 

4. Jesi li zaista vjerovao/la da će ti Bog pomoći u ovome?

To je pitanje Božje vjernosti i Njegove sposobnosti da se pobrine za vas. Ako vas Sotona može navesti da u pitanje dovedete Božju vjernosti, to vodi do zabrinutosti, zbunjenosti, tjeskobe, stresa i čak depresije. Ništa od toga nije zdravo ni dobro za vas. Razmišljajte Božje obećanje iz poslanice Hebrejima (jedan od mojih omiljenih citata): 

„Ne budite lakomci, budite zadovoljni s onim, što imate, jer on reče: “Neću te ostaviti, niti ću te napustiti”“. (Hebrejima 13, 5) 

Trebate dopustiti da ovo rezonira malo u vašem srcu. To bi trebalo izgraditi vašu vjeru i uništiti vašu zabrinutost. Znajte ovo danas, Bog će prema vama biti vjeran. Neće vas iznevjeriti. Možete vjerovati u to, bez obzira na ono što vam neprijatelj pokuša reći. 

„Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke, neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće“. (Izaija 43, 2) 

5. Nitko ne razumije ono kroz što prolaziš. 

Ovo zapravo nije pitanje, već šapat koji će vas ponekad napasti kada ste u nevolji. Cilj je da vas se izolira. Izolira od Božje prisutnosti, jer Bog ne razumije. Izolira od Božjeg naroda, jer oni ne razumiju. To je ono što Sotona želi da vjerujete. Kada se to dogodi, prepušteni ste sami sebi, što vas ostavlja slabima i ranjivima. 

Ponovno, to je ono gdje Sotona želi da budete. Ako ovi šapati dođu, sjetite se istine Božje Riječi. 

„Ta nemamo takva Velikog svećenika koji ne bi mogao biti supatnik u našim slabostima, nego poput nas iskušavana svime, osim grijehom. Pristupajmo dakle smjelo Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas“! (Hebrejima 4, 15-16) 

„Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju bolju plaću za svoj trud. Padne li jedan, drugi će ga podići; a teško jednomu! Ako padne, nema nikoga da ga podigne“. (Propovjednik 4, 9-10) 

Niste sami. Niste u svojoj borbi sami. 

Ne samo da Bog razumije, već je oko vas postavio ljude koji će također razumjeti. U teškim trenucima života, nemojte se bojati potražiti Boga i ljude s kojima vas je On okružio. Usput rečeno, ako osjećate kao da nema nikoga oko vas, tada molite i zamolite Boga da vam takve ljude dovede u život. Molio sam za ovo ranije i Bog je to učinio za mene. Vjerujem da će isto učiniti i za vas.

6. Misliš li da zaista to možeš učiniti? Pogledaj se na što sličiš.

Kada ovo doplovi u vaša srca, neprijatelj pokušava ili da pogledate na svoja ograničenja ili na vaše kvalifikacije. On ispred vas stavlja izazov toga da ne možete biti osoba kakvu Bog želi da budete ili da postignete ono što Bog želi da postignete. 

Također je važno za upamtiti da, jer Bog boravi u vašem srcu, niste ograničeni niti nekvalificirani ni za što. Budući da je Bogu sve moguće i On prebiva u vama, onda i najmanje moguće situacije za vas postaju moguće, jer Bog djeluje kroz vas. Zato je Pavao rekao da sve stvari može zbog Krista, koji ga osnažuje. 

Božja prisutnost u vašem životu uklanja ograničenja i to je ono što vas čini kvalificiranima. Sotona vas želi prevariti da gledate samo na vaše vlastite sposobnosti, što bi za svakoga od nas moglo biti poprilično deprimirajuće. Bog želi da se oslonite na Njegovu sposobnost, jer kada je Bog za vas, tko može biti protiv vas? Ono što je započeo u vama dovest će do završetka; stoga počivajte u Njegovim sposobnostima, ne vlastitim. 

„Uzdam se upravo u to, da će onaj, koji je počeo dobro djelo u vama, dovršiti ga do dana Krista Isusa“. (Filipljanima 1, 6) 

7. Je li to zaista vrijedno truda?

Ponekad ćete se u životu suočiti sa obeshrabrenjem. Trudit ćete se, teško raditi, dati najbolje od sebe i nakon toga, možda nećete dobiti rezultat kakvog ste priželjkivali. Nakon izlijevanja svoga srca i duše u ono što ste radili, ponekad ćete osjećati kao da vas se ne cijeni ili da to ima malenu vrijednost. 

U takvim trenucima, Sotona može šapnuti ovu misao: „Je li to zaista vrijedno truda“? 

Ako o ovom pitanju predugo razmišljate, možete osjetiti da bi bilo najbolje da se spakirate i odustanete. Želim da prepoznate to da će ispunjavanje Božje svrhe u ovome životu doći sa padovima i problemima. Bit će razočaranja, izdaja, nesporazuma i frustracija u procesu, no ostanite u borbi. Neće biti lagano, ali će se isplatiti. 

Ne postoji veći utjecaj kojeg ćete dobiti ili veću radost koju ćete osjetiti, nego kada postižete Božju svrhu za vaš život. Bez obzira na to je li to vaša obitelj, karijera ili služba, neće biti većeg ispunjenja. Iz tog razloga ste stvoreni i to je ono od čega vas Sotona želi držati podalje. Neka vas ove riječi ohrabre: 

„U svemu trpimo nevolje, ali nismo potišteni; zbunjeni smo, ali ne očajavamo; Progone nas, ali nismo ostavljeni; pritiskuju nas, ali ne ginemo… Zato ne sustajemo, nego ako se naš vanjski čovjek i raspada, ipak se naš unutrašnji obnavlja iz dana u dan. Jer naša sadašnja i časovita lagana nevolja donosi nam izobilnu vječnu slavu, koja sve nadvisuje“. (2. Korinćanima 4, 8-9; 16-17) 

Možete nadvladati Sotonine spletke 

Biblija nas opominje na svjesnost o đavlovim planovima i spletkama. Istina je da on ima plan i strategiju. No, istina je također i da u Kristu možete pobijediti i nadvladati njegove spletke. Kada Sotona napada, opremite se, uzvratite i zapamtite ove dvije stvari: 

Vi ste više nego pobjednik. 

Duh Sveti, koji je u vama, veći je od Sotone, koji je u svijetu. 

Sotona će napasti. No po Božjem milosrđu i snazi, uzvratit ćete i vi ćete pobijediti. 

Autor: Clarence L. Haynes Jr.; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: