Sotonističko ritualno zlostavljanje: Postoji li tako nešto?

Sotonističko ritualno zlostavljanje je napastovanje bespomoćne osobe (većinom djeteta) u ritualima koji se izvode radi štovanja sotone.

Ti rituali, posvjedočili su preživjeli, uključuju fizičko nasilje, seksualno nasilje/zlostavljanje i emocionalnu i mentalnu traumu, npr. tjeranje osobe da gleda nasilna ili uznemirujuća ponašanja i djela. Ritualno zlostavljanje je ujedno povezano i s drugim religioznim kultovima nepovezanih sa sotonizmom. 

Sotonistički rituali se često povezuju sa „sotonskom panikom“ koja se dogodila u Americi tijekom 80-ih i 90-ih. Knjiga naziva Michelle se sjeća (eng. Michelle Remembers), objavljena 1980., otkriva priču žene koja je doživjela sotonističko ritualno zlostavljanje kao dijete.

Autor, doktor Lawrence Pazder, bio je psihijatar Michelle Smith te kasnije i njezin suprug. U razgovorima je doktor Pazder pomogao Michelle da pristupi potisnutim sjećanjima svog iskustva sa sotonističkim ritualnim napastovanjem.

Mnogi vjeruju da je ta knjiga dovela do takozvane „sotonske panike“ koju su poticali mediji i popularni kršćanski govornici tog vremena.

Postoji li sotonističko ritualno zlostavljanje?

Je li postojala kulturna epidemija sotonističkog ritualnog zlostavljanja u raznim uvjetima? Ili je ta sotonska panika bila lov na vještice koji je rezultirao lažnim sjećanjima, teorijama zavjere, neosnovanim pretpostavkama i nepravednim zarobljavanjem? Opće mišljenje danas je da sotonističko ritualno zlostavljanje nije bilo tako raširena prijetnja kako su mnogi mislili. 

Ne postoji problem koji više diže ljude na noge i stvara strah i paniku od zlostavljanja djeteta. Zaštita djece je prirodni ljudski impuls, a kada je dijete zlostavljano, mi instinktivno osjećamo degradaciju društva gdje se zlostavljanje odvilo.

Ideja da bi se zlostavljanje djece u svrhu štovanja đavla moglo dogoditi u našem društvu – u našem susjedstvu – posebice je užasna. Taj strah i horor, uz dodatak senzacionalističke prirode te teme, su doveli ljude i medije do preuveličavanja prospekta sotonističkog ritualnog napastovanja.

To ne znači da se takvo zlostavljanje nije dogodilo ili da se ne događa; mogla su postojati brojna istinita svjedočanstava i primjeri sotonističkog ritualnog zlostavljanja unutar lažnih i promijenjenih izjava. No nije velika vjerojatnost da postoji nekakva podzemna mreža kultnih predatora na djecu. 

Žrtve sotonističkog ritualnog zlostavljanja

Mnoge osobe su bile žrtve sotonističkog ritualnog zlostavljanja, te nije na medijima, društvenim komentatorima ili na blogerima da kažu jesu li ta iskustva stvarna ili ne.

Sotona je lažljivac i ubojica (Ivan 8,44), a ritualno zlostavljanje je u velikoj mjeri unutar sfere djela onih na koje on utječe. Kršćani žive u svjetlu Kristove pobjede na križu (Kološanima 2,15) te se ne boje onoga što sotona može učiniti. 

Ako ste vi ili netko koga poznajete bili žrtva bilo kakvog zlostavljanja, uključujući i sotonističko ritualno zlostavljanje, prijavite to policiji ili vlastima. Ujedno, zatražite pomoć pastora, svećenika ili savjetnika – nekoga kome vjerujete.

Bog „proniče pravedna i nepravedna, iz dna duše mrzi silnika“ (Psalmi 11,5). On je štit „koji spašava čestita srca“ (Psalmi 7,11). Ljudi koji zlostavljaju druge neće proći nekažnjeno (Izreke 20,22). 

Izvor: Gotquestions.org

PROČITAJTE JOŠ: