Mnoga djeca počinju jesti hranu punu šećera već od najmlađih dana. Ovo dovodi do toga da osjetilo okusa smanjuje svoju osjetljivost, tako da normalna hrana više ne izgleda privlačno. Postoji i hrana koju djeca ne bi trebala jesti zbog svog fiziološkog utjecaja na organizam, piše Brightside.me.

Ovih sedam štetnih jela često dajete svojoj djeci, a ne biste trebali.

1. Sok

Sokovi su popularni među djecom različitih uzrasta. Oni su zgodni i dolaze u lijepom pakiranju. Ali, tu se završava sva prednost koju sok može imati. Čaša soka sadrži 5-6 žličica šećera. Rastvoreni šećer se odmah apsorbira u krvotok što je loše za metabolizam ugljikohidrata. Američka akademija za pedijatriju preporučuje da djeca jedu voće umjesto da piju sok. Zahvaljujući vlaknima u voću, šećer se apsorbira postupno. Također, djeci možete davati svježe iscijeđeni sok ili domaći smoothie.

PROČITAJTE: 5 namirnica koje nikada ne biste trebali davati djeci

2. Jogurt

Da biste izabrali zdrav jogurt, potrebno je pročitati sastojke. Prvo, ne kupujte najopasniji proizvod kada je u pitanju jogurt, a to su svi oni proizvodi na bazi jogurta koji stoje na policama umjesto u hladnjaku. Drugo, kupujte obične, prirodne jogurte umjesto onih sa voćem koji su zaslađeni. Jogurti s voćem sadrže mnogo šećera, masti i kalorija, što dovodi do toga da djeca dobivaju prekomjernu težinu i povećavaju rizik za dijabetes.

Alexas_Fotos / Pixabay

3. Žitarice

Pahuljice, muesli i druge slične namirnice izgledaju vrlo zdrave u reklamama koje tvrde da sadrže dosta vitamina i minerala. Zapravo, ova hrana ne sadrži nikakve zdrave elemente. Ali,  ono što sadrže je puno šećera. Svi zdravi elementi kukuruza, pšenice i zoba se uklanjaju tijekom proizvodnje i ostavljaju se samo ugljikohidrati. Vrlo je teško zasititi glad s ovom hranom, pa će samo nekoliko sati kasnije, dijete biti ponovo gladno. Dobra zamjena za sva ova jela je zobena kaša. Možete dodati voće i orahe kako biste je učinili privlačnijom za djecu.

4. Med 

Djeca prije 2. godine ne smiju jesti med. Ovo nije samo zbog moguće alergijske reakcije, već med ponekad može sadržavati bakterije koje mogu dovesti do ozbiljne zarazne bolesti zvane botulizam.

Free-Photos / Pixabay

5. Grožđe

Grožđe sadrži vitamine i minerale koji trebaju djeci, ali postoji razlog zašto ga djeca ne smiju jesti: veliko je i klizavo. Grožđe je vrlo teško za probavni trakt djece i teško se obrađuje. Banane su odlična zamjena za djecu mlađu od 2 godine.

6. Dječji multivitamini 

Vitamini su prilično kontroverzna tema. Stvar je u tome što se roditelji često oslanjaju na svoje znanje i iskustvo umjesto da se posavjetuju sa stručnjakom. Bez obzira na to koliko primamljivo izgledaju vitamini u obliku životinja, njih trebaju prepisati samo liječnici. Djeca bi trebala dobivati svoje neophodne vitamine iz hrane, nema potrebe da im dajete dodatke.

7. Milkshakeovi

Ako trebaju birati između gaziranog soka i milkshakea, većina roditelja će izabrati milkshake. Kako se ispostavilo, oni su isto toliko opasni koliko i gazirani sokovi, a sadrže i istu količinu masti i šećera. Najnovija istraživanja govore da redovno ispijanje takvih masnih napitaka može dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ovaj proizvod je opasan čak i za odrasle, a kamoli za djecu.

Nemoguće je ne dozvoliti djeci da jedu šećer koji im uopće i nije neophodan. Ono što je zaista važno je da objasnite djeci da slatkiši koji predstavljaju desert ne mogu da zamijeniti normalnu hranu.