Biblija puno toga govori o zvijezdama. Kaže da su zvijezde, zajedno sa suncem i mjesecom, dane za „znakove“ i „razdoblja“ (Postanak 1,14)

Najosnovnije što možemo razumjeti o zvijezdama jest da ih je stvorio Bog. Pokazuju Njegovu moć i veličinu. Nebesa su „djelo ruku“ Božjih (Psalam 8,3; 19,1). Sve je zvijezde izbrojao i nazvao ih po imenu (Psalam 147,4).

Biblija također uči da je Bog rasporedio zvijezde u prepoznatljivim grupama koje zovemo zviježđa. Biblija spominje njih tri: Orion (Kosci), Medvjed (Velika kola) i „vijugava zmija“ (najvjerojatnije Zmaj) u Jobu 9,9; 26,13; 38,31-32; i Amosu 5,8. Isti stihovi također upućuju na skup zvijezda Plejade, tj. Vlašiće (sedam zvijezda).

Bog je Onaj koji „vezuje lance“ tih zviježđa; Onaj koji ih „svako u svoje vrijeme“ iznosi na vidjelo. U Jobu 38,32, Bog također ukazuje na „Mazarot“, što se obično prevodi sa „sazviježđe“. Mnogi misle da se to odnosi na dvanaest zviježđa zodijaka.

Zviježđa se prate i proučavaju već tisućljećima. Egipćani i Grci su poznavali zodijak i koristili ga stoljećima prije Krista kako bi mjerili početak proljeća. Mnogo je toga napisano o značenju zviježđa zodijaka, uključujući teorije koje se sastoje od drevnog prikaza Božjeg otkupiteljskog plana.

Na primjer, zviježđe Lava može se vidjeti kao nebeski prikaz Lava iz Judina plemena (Otkrivenje 5,5), a Djevica bi mogla biti podsjetnik na djevicu koja je nosila Krista. Međutim, Biblija ne navodi nikakva „skrivena značenja“ za ova ili ostala zviježđa.

Biblija kaže da su zvijezde, zajedno sa suncem i mjesecom, dane za „znakove“ i „razdoblja“ (Postanak 1,14); to jest služe da njima obilježavamo vrijeme. Također su „znakovi“ u smislu navigacijskih „pokazatelja“, i ljudi su kroz čitavu povijest koristili zvijezde za grafikon svojih pravaca po svijetu.

Bog je koristio zvijezde kao ilustraciju svoga obećanja kojeg je dao Abrahamu o bezbrojnom potomstvu (Postanak 15,5). Dakle, svaki puta kada je Abraham pogledao u noćno nebo, imao je podsjetnik na Božju vjernost i dobrotu. Konačan sud na zemlji bit će popraćen astronomskim događajima vezanim za zvijezde (Izaija 13,9-10; Joel 3,15; Matej 26,29).

Astrologija je „tumačenje“ da zvijezde (i planete) vrše navodni utjecaj na ljudske sudbine. To je zabluda. Božji prorok Daniel postidio je kraljevske astrologe sa babilonskog dvora (Daniel 1,20), koji nisu bili u stanju protumačiti kraljev san (Daniel 2,27).

Bog ubraja astrologe među one koji će na Božjem sudu biti spaljeni kao pljeva (Izaija 47,13-14). Astrologija se kao oblik proricanja u Bibliji izričito zabranjuje (Ponovljeni zakon 18,10-14). Bog je zabranio djeci Izraela da štuju ili služe „vojsci nebeskoj“ (Ponovljeni zakon 4,19). Međutim, Izrael je nekoliko puta u svojoj povijesti upao upravo u taj grijeh (jedan je primjer u 2. Kraljevima 17,16). Njihovo štovanje zvijezda svaki puta je dovelo do Božje osude.

Zvijezde trebaju probuditi divljenje Božjoj moći, mudrosti i beskonačnosti. Zvijezde trebamo koristiti za praćenje vremena i lokacija, kao i za podsjećanje na Božju narav koja je vjerna i čuva savez. Sve vrijeme priznajemo Stvoritelja neba. Naša mudrost dolazi od Boga, a ne od zvijezda (Jakovljeva 1,5). Riječ Božja, Biblija, naš je vodič kroz život (Psalam 119,105).

Izvor: Gotquestions.org