Osjećate li se kao da ste izgubili radost?

Osjećate li se kao da ste u vrtlogu dok vas život vuče ogromnom brzinom i gubite kontrolu?

Osjećate li frustraciju i prazninu iznutra koju ne možete definirati?

Toliko razočaranja, depresije, gubitak radosti i kontrole koje kao vjernici prolazimo svodi se na jednu jednostavnu istinu.

Ne prepoznajemo svoj identitet u Kristu.

Znam da se danas puno govori o tome tko smo u Kristu i prepoznavanju našeg identiteta u Njemu, ali vjerujem da mnogi ne znaju kako se identificirati s Kristom. Ne znaju kako otkriti tko su u Njemu.

Zato ću u sljedećih nekoliko tjedana govoriti upravo o tome. No, prvo pogledajmo što Biblija kaže o našem identitetu u Kristu.

Danas je lako za kršćane naći se u krizi identiteta!

Govori nam se kako trebamo izgledati, koliko trebamo težiti, što trebamo odijevati, kakvu frizuru i šminku trebamo imati.

Mediji uspostavljaju idealan izgled za muškarce i žene, a ako se ne uklapate u taj ideal, onda ste marginalizirani.

Žene trebaju biti 170 cm visoke, nositi veličinu br. 36, imati zaobljena bedra, nositi uske traperice i imati dugu ravnu kosu.

Ukoliko se uklapate u taj ideal, prihvaćeni ste.

No, ako ste visoki 157 cm, nosite veličinu br. 48 ili više, shvaćate da tajice previše pokazuju koliko imate celulita, pa čak ni vaš posao kao mame više nije privlačan, onda ste nevidljivi i neprihvatljivi.

No, kako se naš identitet u Kristu poravnava s tim idealom?

Zapravo, mediji općenito igraju središnju ulogu u tome što osjećamo o sebi!

Uključujući društvene medije.

Istraživanja uvijek iznova pokazuju da iako društveni mediji imaju neke dobre učinke, poput povezivanja s davno izgubljenim prijateljima i voljenima, previše provedenog vremena nas ostavlja depresivnima i praznima.

Djelomično zato što je razina jednodimenzionalna.

Vidimo što nam naši prijatelji dopuštaju da vidimo.

Imamo filtrirani pogled na njihov život, ali naš vlastiti život vidimo u 3-D… sa svom neurednom slavom, a onda uspoređujemo našu neurednu 3-D sliku s njihovom filtriranom, uređenom i jednodimenzionalnom slikom.

Baš poput ideala kojeg je Hollywood stvorio!

Izgladnjeli, operirani, drogirani, filtrirani, uređeni i fotošopirani!

Ako ne pazimo, počinjemo dopuštati drugim stvarima da nas definiraju umjesto Božjoj Riječi. A to su:

  • Blogovi
  • Časopisi
  • Društveni mediji
  • Filmovi i TV

I počinjemo se definirati prema našoj karijeri, nacionalnosti, ekonomskoj klasi ili našem izgledu.

Što je još gore, počnu nas definirati naše pogreške iz prošlosti, razočaranja, boli, odbačenost i napuštenost. Činjenica da smo silovani, da smo imali abortus, odrasli u domu s jednim roditeljem ili odrasli udomljeni ili u sirotištu; žrtva zlostavljanja, bivši narkoman, bivši alkoholičar ili beskućnik na neko vrijeme…

…sve to i više od toga počinje formirati naš identitet sve dok sav život ne počnemo živjeti iz te prizme.

No, što Biblija kaže o vašem identitetu?

1. Bog nema ideala. „Jer ti si moje stvorio bubrege, satkao me u utrobi majke moje. Hvalit ću te što sam strahovito čudesno sazdan; čudesna su djela tvoja i duša moja dobro to zna. Kosti moje od tebe ne bijahu skrivene dok sam stvaran u tajnosti, otkan u dubini zemlje. Zametak moj već gledahu oči tvoje, i u knjizi tvojoj svi ovi udovi bijahu zapisani; dani su mi određeni dok još nijednog od njih ne bijaše.“ Psalam 139,13-16

Cijela ideja da postoji idealna fizička slika nije samo laž, već sotonska strategija kako bi nas držao u ciklusu težnje za nečim što Bog nikada nije planirao, i depresivnima jer ju nikako ne možemo postići. Bog vas je stvorio kakvi jeste sa svrhom, a dio prepoznavanja vašeg identiteta u Njemu jest učiti voljeti i prihvaćati sebe onakve kakve vas je stvorio.

2. Vaša je prošlost događaj, a ne vaš identitet. „Zato mi od sada nikoga ne znamo po tijelu; ako li smo i poznavali Krista po tijelu, ipak ga sada više tako ne poznajemo. Zato, ako je tko u Kristu, novi je stvor; staro prođe, gle, nasta novo sve! A sve je od Boga koji nas pomiri sa sobom po Isusu Kristu i dade nam službu pomirbe. Jer Bog je u Kristu svijet pomirio sa sobom, ne uračunavši im prijestupa njihovih i položivši u nas riječ pomirbe. Kristovi smo dakle poslanici; kako vas Bog po nama zaklinje, mi vas umjesto Krista molimo: pomirite se s Bogom!“ 2. Korinćanima 5,16-20

Kada nam Krist oprosti naše grijehe, dogodi se nešto čudesno.

Postoji teološki pojam za to: Opravdanje. Opravdanje je riječ koja doslovno znači da ste postali pravedni kao da nikad niste sagriješili.

To je ono što je Isusovo djelo na križu učinilo za nas. U potpunosti je uklonilo našu prošlost kao da se nikada nije dogodila. A to djelo milosti treba proširiti i na one koji su nas povrijedili!

Baš kao što je Krist oprostio nama, Njegova nam milost može pomoći da na isti način oprostimo drugima.

3. Vaša nacionalna pripadnost, ekonomski status i karijera opisuju vaše rođenje i situaciju, ali vas ne definiraju. Svi ste naime sinovi Božji, po vjeri, u Kristu Isusu. Jer koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste. Nema više: ni Židov ni Grk, nema: ni rob ni slobodnjak, nema: ni muško ni žensko — jer svi ste vi jedno u Kristu Isusu.“ Galaćanima 3,26-28

Sada kada smo u Kristu, naša baština više ne može biti izgovor za određene postupke. Naravno, možete biti irskog podrijetla, ali to ne znači da nemate kontrolu nad vašim temperamentom. Sada ste dijete Božje! To je sada vaša baština, a plod Duha u vašem životu treba rasti!

Možda trenutno živite na bonovima za hranu, ali to vas ne mora definirati, jer ste dijete Kralja nad svim kraljevima koji posjeduje stoku na tisuću brjegova! Vi ste najbogatije dijete na svijetu! Bogati u svemu što se novcem ne može kupiti.

Vaša karijera je nešto što radite, a ne ono što jeste. Vi ste Kristov poslanik, bez obzira čistite li wc-e ili imate svoj ured. Poslao vas je ovdje da učinite samo jedno: proširite kraljevstvo Božje na zemlji.

Otimajte iz pakla i popunjavajte nebo!

Vidite li sada zašto je prepoznavanje našeg identiteta u Kristu toliko važno?

Naš identitet, bilo da ga ispravno prepoznajemo u Kristu ili ne, jasno postaje prizma kroz koju živimo svoje svakodnevne živote.

A ako želimo živjeti na način da proslavljamo Krista i ispunjavamo svrhu za koju nas je stvorio, moramo prepoznati i prihvatiti svoj identitet u Isusu Kristu.

Autorica: Rosilind Jukić; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Rosilindjukic.com