Što djeca nasljeđuju od oca
Foto: Unsplash

Djeca nasljeđuju od oca neke specifične karakteristike. Dva veća kromosoma (XX) imaju žene, a kombinaciju XY imaju muškarci.

Kada se u nekoj obitelji rodi dijete, obično krenu razgovori: na koga ima nos, oči, prste, usta i obično to ide u nedogled. Pritom se ne ističe što uzrokuje pojavu određenog svojstva, već samo svojstvo.

Danas se znaju temeljne postavke na kojima počiva nasljeđivanje pojedinih svojstava. Kako ćemo izgledati određeno je većinom u trenutku oplodnje.

Određeni su tada i neki poremećaji ili bolesti od kojih možemo oboljeti.

Ipak, na neka svojstva koja se pojavljuju možemo utjecati svojim odlukama, stilom života. Odgovor na pitanje koja su to svojstva može nam pružiti genetika, odnosno genetičari.

VIDI OVO: Specifične osobine koje dijete nasljeđuje od majke

Danas se zna da su upute za izgradnju ljudskog tijela zapisane u genima.

Zdrav čovjek u svojim stanicama ima 46 kromosoma. Njih 44 predstavljaju tjelesne, a dva su spolna kromosoma. Oni određuju spol osobe.

Tjelesni kromosomi označavaju se brojevima od jedan do dvadeset i dva (1–22), a spolni slovima. Dva se različita kromosoma pojavljuju u stanicama čovjeka – jedan je veći i nosi oznaku X, a drugi je manji nosi oznaku Y. O kombinaciji ta dva kromosoma ovisi spol djeteta.

Dva veća kromosoma (XX) imaju žene, a kombinaciju XY imaju muškarci. Upute koje određuju izgled, sastav stanice, organa u tijelu naslijeđene su u obliku gena od roditelja. Za svako svojstvo naslijeđen je bar jedan gen od majke i gen od oca pa za određeno svojstvo imamo po dva gena, tj. alela. Ta dva gena ne moraju nositi istu uputu za određeno svojstvo.

Tvrdi se kako inteligenciju nasljeđujemo isključivo od majke, dakle od kromosoma X. To, međutim, nije neka velika prednost jer je utvrđeno kako se baš na kromosomu X nalaze geni za oko 60 različitih bolesti.

Za većinu tih bolesti žene su najčešće prenositelji, a muškarci obolijevaju. Najpoznatiji primjer je hemofilija – nesposobnost zgrušavanja krvi. A što se u nasljeđe dobiva od Y kromosoma?

Što djeca nasljeđuju od oca
Foto: Unsplash

Evo što djeca nasljeđuju od oca:

1. Spol – kromosom Y sinovi nasljeđuju isključivo od oca, dok kćeri jedan X dobivaju od majke, a drugi od oca.

Ponekad se dogodi anomalija i rodi se dijete koje ima XO spolne kromosome (znači, nedostaje mu drugi spolni kromosom). Takve osobe nemaju jajnike, ali imaju razvijene sve ostale ženske spolne organe, kao i sekundarne ženske spolne karakteristike. Takav se poremećaj naziva Turnerov sindrom.

2. Reproduktivno zdravlje može se naslijediti od oca. Istraživanja su otkrila da loša kvaliteta sperme može biti nasljedna patologija. Tako se može dogoditi da će i bebe začete kao rezultat izvantjelesne oplodnje, vjerojatno i same imati problema sa začećem.

3. Bolesti srca. Znanstvenici su otkrili da neki muškarci mogu biti nosioci neispravnih kromosoma, što povećava rizik od koronarne arterijske bolesti za 50 posto. Uz još neke faktore ovu osobinu nasljeđuju sinovi.

4. Na rast više utječu očevi geni, što je otac viši, veća je mogućnost da djeca tog para budu višeg rasta.

VIDI OVO: 4 stvari koje dijete uvijek nasljeđuje od oca: Geni su čudo!

5. U mentalne poremećaje koje muškarci prenose na svoje potomstvo spadaju ADHD (hiperaktivnost i poremećaj pažnje) i šizofrenija.

6. Boja očiju je posebna priča. Postoji vjerovanje da očevi geni dominiraju majčinim genima, pa je vjerojatnije da su glavne osobine lica i boja očiju djeteta iste kao kod oca.

A kako oba roditelja smeđih očiju mogu imati plavooko dijete? Tu je na djelu igra gena – svaki čovjek posjeduje dominantne i recesivne karakteristike.

Gen za smeđu boju očiju je dominantan u odnosu na gen za plave oči. Ali ako oba roditelja posjeduju recesivni gen, njihovo će dijete imati plave oči iako su oni tamnooki.

7. Dentalna struktura. Struktura zubi uglavnom se nasljeđuje od oca. Ako tata ima kvalitetne, snažne zube koji se rijetko kvare, velika je šansa da će ih imati i dijete.

8. Prsti. Nije rijetkost da očevi i djeca imaju slične prste, posebno nožne.

9. Stil spavanja. Koju će dijete zauzeti pozu tijekom spavanja također je moguće reći ako pogledate kako spava njegov otac.

10. Pune usne. Bebe često imaju pune usne, koje s vremenom mogu postati tanje. Ovo se smatra dominantnom karakteristikom koja djeca češće nasljeđuju od očeva.