muž i žena razvod
Foto: Pexels

Nažalost, sve češće svjedočimo razvodima. Što muž i žena trebaju učiniti kada su u iskušenju da se razvedu?

Brak je savez za cijeli život koji zahtijeva mnogo truda kako bi se održao i rastao. Bog želi osposobiti bračne parove da vole jedno drugo, te ih blagosloviti kako bi mogli imati brak koji ispunjava te donosi slavu Bogu.

Ali što se događa kada muž i žena dođu u probleme u svojoj vezi? Još gore, što ako su kušani da se razvedu jedno od drugog?

Problemi su normalni, razvod nije

Parovi danas, posebno mladi, trebaju shvatiti da su problemi normalni. U braku, muževi i žene će imati povremene sukobe, zato što su dvije različite osobe s različitim stilovima, ukusima, mišljenjima, sklonostima i tako dalje. Ovi sukobi nisu nužno loši za brak. Oni u stvari mogu biti od pomoći.

Kada dođe problem, i kada par pogrešno odreagira, može se uskoro razviti u nešto veće i nastaviti rasti dok obje strane ne odluče kako je vezu nemoguće popraviti i da je najbolje razvesti se.

Proces razvoda je dug i bolan: srca su slomljena, životi uništeni, a obećanje saveza pred Gospodinom je slomljeno, umjesto sačuvano.

Dragi prijatelji, postoji bolji način. Razvod nije jedina opcija koju imate kada ste kušani da izađete iz problematičnog braka. U stvari, ako se pouzdajete u Boga i tražite pomoć od Njega, razvod od supružnika nije opcija – razvod od problema jeste.

Suočavanje s problemom: Što muž i žena trebaju učiniti kada prijeti razvod?

Prijatelji, Biblija nam govori da Bog ne želi razvod iako ga svaki ljudski zakon dozvoljava (ovisno o tome gdje ste).

“On odgovori: Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih i reče: Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo? Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.” Matej 19,4-6

PROČITAJTE: Ovo je razlog zašto Bog uistinu mrzi razvod

Sada kada smo to riješili, slijede neke stvari koje biste trebali učiniti ako ste u kušnji da se razvedete od supružnika.

1) Saznajte što Bog misli o tome

Biblija je jasna o problemu razvoda: Bog ga mrzi (vidite Malahija 2,16). Biblija je također jasna o odnosu muževa i žena: Bog želi da vole jedno drugo i da se nikada ne odvajaju (vidite Efežanima 5,21-33; Matej 19,6). Neka Njegova riječ oblikuje vaše razmišljanje.

Suočavanje s problemom: Što muž i žena trebaju učiniti kada prijeti razvod?
Foto: Pexels

2) Kroz molitvu radite sa svojim supružnikom u rješavanju sukoba ili problema iza iskušenja da se razvedete

Nemojte još odustajati! Sada kada znate da Bog u potpunosti podržava vaš brak, kroz molitvu rješavajte problem sa svojim supružnikom. Zapamtite, vaš suprug nije problem (vidite Efežanima 6,12) – problem je problem. Analizirajte probleme, bilo da je u pitanju karakterna mana, propuštene odgovornosti i prilike, pogrešni izbori i onda se time pozabavite.

PROČITAJE: Molitva za spas braka od razvoda

3) Iznova i iznova se odlučujte voljeti jedno drugo

Znam da je lakše reći nego napraviti, ali odluka da volite jedno drugo i da se držite toga će uvijek biti bolja od odluke da odustanete. Ne samo da ćete pokazati ljubav jedno drugome (bit će vam drago da jest), već ćete također ispuniti svoje zavjete Bogu i On će to blagosloviti.

Posljednji komentar

Prijatelji, Bog nas poznaje. U stvari, zna nas bolje nego što mi znamo sebe, i On zna naše supružnike bolje od nas. Vjerujmo Mu da će nam pomoći, te činimo Njegovu volju za naše brakove.

Autor: JB Cachila; Izvor: Christian Today