Što radite sa svojom Biblijom?

Što radite sa svojom Biblijom?
Foto: Unsplash

Što radite sa svojom Biblijom? Vjerujete li da je ona živa Božja Riječ i da u njoj možete pronaći svjetlost, snagu i mudrost za život?

Zašto čitati Bibliju? Zašto se svaki dan buditi 15 minuta ranije? Ipak, spavanje je bolje od čitanja, zar ne?

Što radite sa svojom Biblijom? Psalam 119. puno nam govori o svrsi Biblije, Božje Riječi, u našem životu.

“Kako će mladić čistim sačuvati put svoj?” (Psalam 119, 9)

Kakvo važno pitanje! Sasvim konkretan odgovor dolazi odmah nakon toga: “Čuvajući riječi Tvoje.” U našem svakodnevnom životu treba donijeti razne odluke. Čitamo li Bibliju da bismo tražili mudrost i našli smjernice za svoj život? Tek tada svoj put možemo održavati čistim.

Biblija: svjetiljka i svjetlo

“Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi.” (Psalam 119, 105)

Putujemo kroz pali svijet s mnogim opasnim zamkama, skliskim mjestima i neprijateljima koji žele uništiti naše blisko zajedništvo s Bogom, ali u Psalmu 119. imamo vječnu istinu da je Božja Riječ svjetiljka za naša stopala, koja će nas voditi kroz tamu ovog palog svijeta i svjetlo koje će uljepšati put kojim idemo.

Ne samo da postoje vanjske poteškoće i opasnosti s kojima se moramo suočiti na životnom putu, već postoje i unutarnji propusti i slabosti koji vrebaju duboko u našoj duši, što može dovesti do toga da odlutamo od svoje “prve ljubavi” … Božja Riječ pruža siguran temelj na kojem stojimo u svijetu koji se raspada. Biblija je naš vodič, koji nas vraća u pravi odnos s Bogom kada padnemo na putu. Ona je svjetlo koja odagnava sjene neizvjesnosti, osvjetljavajući sljedeći korak u ovom grešnom svijetu.

Proučavanje stranica Biblije održat će nas na putu života i obnoviti našu nadu u Krista. Ona je svjetlo istine koju trebamo znati kako bi nas odvela od svake opasnosti koja se pojavi na putu i ojačala našu vjeru u Spasitelja, dok nas On brižno vodi. Podiže tamu pred nama … i ispravlja svaku krivudavu stazu.

7 razloga za čitanje Biblije

1. Čitanje Biblije otkriva nam Božji karakter. Biblija je naš konačni izvor za odgovore na naša pitanja o Bogu.

Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu. Njega postavi baštinikom svega; Njega po kome sazda svjetove. On, koji je odsjaj Slave i otisak Bića njegova te sve nosi snagom riječi svoje, pošto očisti grijehe, sjede zdesna Veličanstvu u visinama. (Hebrejima 1, 1-3)

2. Čitanje Biblije uči nas oponašati Boga.

Oponašajte Boga, budući da ste vi djeca koju on voli. (Efežanima 5, 1)

3. Čitanje Biblije čuva nas od grijeha.

“U srce pohranih riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim.” (Psalam 119, 11)

4. Čitanje Biblije pomaže nam da obnovimo svoj um kako bismo mogli spoznati Božju volju.

Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno. (Rimljanima 12, 2)

5. Čitanje Biblije omogućuje nam da budemo sigurni u ono što je Bog rekao. Biblija je naš konačni autoritet.

“Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina.” (Ivan 17, 17)

6. Čitanje Biblije će nam dati snagu u vrijeme nevolje.

“Ti si moj štit i moj zaklon, u tvoju se riječ ja uzdam.” (Psalam 119, 114)

7. Čitanje Biblije pomaže nam da budemo plodonosan kršćanin.

Blago čovjeku koji … uživa u Zakonu Jahvinu, o Zakonu njegovu misli dan i noć. On je k’o stablo zasađeno pokraj voda tekućica što u svoje vrijeme plod donosi; lišće mu nikad ne vene, sve što radi dobrim urodi. (Psalam 1, 2-3)

Što radite sa svojom Biblijom?

“Pazi na sebe i na nauku; ustraj u tome, jer ovo čineći spasit ćeš i sebe i one, koji te slušaju.” (1. Timoteju 4, 16)

Čitaju li se vaša i moja Biblija među svim milijunima Biblija koje se prodaju svake godine? Vjerujemo li da je Biblija živa Božja Riječ i da u njoj možemo pronaći svjetlost, snagu i mudrost za život? Što radimo s našom Biblijom?

PROČITAJTE JOŠ: