Što se događa u vaše tijelu dok postite? Kada postite, vaše stanice dulje žive i proizvode više energije, a vaše je tijelo manje podložno upalama.

Stanice u našem tijelu neprestano se razgrađuju te se recikliraju. 2016. godine doktor Yoshinori Ohsumi, iz Japana, dobio je Nobelovu nagradu za medicinu jer je otkrio mehanizme u procesu poznatom kao autofagija.

Većina tkiva u našem tijelu zamjenjuje svoje stare stanice s novima, a to je sasvim normalan proces. Svaki organ treba određeno vrijeme da se potpuno obnovi. No, druga tkiva nikada ne mijenjaju svoje stanice.

Budući da je Ohsumijevo otkriće vrlo zanimljivo, vrijeme je da pogledamo kako ga možemo upotrijebiti u praksi.

Zanimljivi rezultati istraživanja

Ohsumi, Japanski biolog koji se bavi stanicama, proveo je godine proučavajući kako ljudske stanice recikliraju svoje smeće. Taj proces poznat je pod nazivom autofagija, a dolazi od grčke riječi „auto“ što znači „sam“ i „phagein“ što znači „jesti“.

U prijevodu naziv zvuči malo čudno, no taj proces održava ravnotežu u našim tijelima. Iz pomoć lizosoma naše tijelo može rastaviti razne proteinske tvorevine te ih transformirati u amino kiseline. Kasnije ih koristi kako bi stvorilo nove stanice.

Naše tijelo može iskoristiti svoje proteine koji su skladišteni u obliku oštećenih stanica i bakterija. Prosječna osoba dnevno pojede 70 grama proteina što nije dovoljno za stvaranje novih stanica. Kada koristi „proteinski otpad“ naše tijelo nadomješta tu nedovoljnu količinu.

Kada prirodni mehanizmi recikliranja ne funkcioniraju, oštećene stanice i njihovi dijelovi počinju se akumulirati u tijelu. Zbog toga nije moguće neutralizirati stanice raka i stanice napadnute od strane opasnih bakterija i virusa. Zbog toga često možemo oboljeti od vrlo opasnih bolesti.

Kako potaknuti autofagiju?

U svojim istraživanjima, doktor Ohsumi koristi post kao način stimulacije tijela da počne razgrađivati otrovne stanice i da se riješi otpada. Kada postite, vaše stanice dulje žive i proizvode više energije. Vaše je tijelo manje podložno upalama. Uz to, ako ograničite broj kalorija koje konzumirate u vašem će se tijelu povećati količina dušikovog monoksida koji će pomoći očistiti tijelo od štetnih stvari.

Isprekidani post koji se sastoji od razdoblja posta prekinutih razdobljima bez posta može pomoći tijelu da se pročisti. Uz to, gubite težinu i ubrzava vam se metabolizam. Mnoge su pogodnosti posta za vaše tijelo, a neke uključuju smanjenu opasnost od razvitka srčane bolesti, neuroloških problema i dijabetesa, kao i smanjenje upalnih procesa, oksidativnog stresa i krvnog tlaka. 

Postoji mnogo raznih vrsta posta tako da je potrebo izabrati onu vrstu koja najbolje odgovara vašem životnom stilu.

24-satni post

Ako se odlučite za ovu metodu, trebate odabrati jedan dan u tjednu u kojem nećete jesti. Moguće je pojesti doručak u ponedjeljak u 8 u jutro i ništa ne jesti do utorka u 8 u jutro.

Isprekidani post

Ako ste izabrali ovu metodu onda trebate jedan dan normalno jesti, a drugi dan postiti. To ne znači da ništa ne smijete jesti dok postite, ali ako inače jedete 2000 kalorija, kada postite smanjite unos kalorija na 500.

Preskakanje obroka

Ako ste novi u svijetu posta počnite preskakati obroke. Općenito se to odnosi na preskakanje jednog obroka u danu kako bi vam se ubrzao metabolizam i kako bi započelo čišćenje vašeg tijela. Zapamtite da se ne smijete prejedati u drugom obroku ako ste preskočili prvi.

Ograničeni post

Ograničeni post je tip isprekidanog posta. Kako biste u njemu bili uspješni trebate jesti samo 8 sati na dan, svaki dan. Drugi naziv za ovu vrstu posta jest 16/8 jer ne jedete tijekom preostalih 16 sati. Ako prije niste probali ovu metodu, onda ne trebate biti jako strogi prema sebi. Možete doručkovati u 8 u jutro i večerati u 6 na večer. Tako ćete provesti samo 14 sati bez hrane. Kada se na to naviknete onda možete smanjiti vrijeme koje ste odredili za jelo.

Post na vodi

Ako se odlučite na ovo onda trebate odabrati jedan dan u tjednu kada ćete piti samo vodu ili svježe sokove bez šećera. Najbolje vrijeme za to jest proljeće, ali je i bilo koje drugo doba isto dobro, piše Brightside.