Klinčić biljka djeluje kao antimikrobni agent, ubijajući parazite i bakterije u probavnom traktu. Što se još događa u tijelu kada ga počnete jesti?

Gotovo da ne postoji osoba koja nije kušala klinčić u toplim zimskim napitcima ili u domaćim slasticama, poput medenjaka.

Klinčić biljka, poznata i pod latinskim nazivom Syzygium aromaticum ili clavus, što znači čavao, na koji oblikom i sliči.

Plod klinčića je cvjetni pupoljak sa stabla karanfilovca, duljine je između 12 i 16 mm.

Toplog je mirisa, vrlo opor i jako aromatičan, a okus mu je slatkasto-trpak i vrlo jak. Zbog toga je klinčić biljka danas jedan od najslavnijih začina na svijetu.

Znanstveno je potvrđeno da je klinčić među najzdravijim začinima svijeta zbog svojih antioksidativnih svojstava, piše RTL.

Klinčić kao začin ima uistinu široku upotrebu. U naše krajeve donijeli su ga pomorci sa svojih dalekih putovanja u davna vremena. Iako mali, klinčić je moćan lijek za mnoge bolesti. Konzumiranje klinčića može pomoći kod niza bolesti, unutarnjih ili vanjskih.

Klinčić biljka djeluje kao antimikrobni agent, ubijajući parazite i bakterije u probavnom traktu.

Glavni sastojak klinčića je eugenol, kojemu je pak glavno obilježje protuupalno djelovanje.

Klinčić biljka sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen, a bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.

Klinčić biljka koristi se kao dodatak prehrani, a ovaj začin može biti korišten cijeli, mljeven ili koncentriran kao ulje. Ubija jajašca parazita i loše bakterije.

Klinčić služi kao prva pomoć kod zubobolje i uklanjanju lošeg daha za što se koristi od davnina. Ima analgetička svojstva, a posebno je učinkovit upravo kod zubobolje.

U nekim zemljama stomatolozi rabe ulje od klinčića za dezinfekciju zuba prije operacije, upravo zbog njegovog snažnoga i antibakterijskog djelovanja.

Pri liječenju zubobolje cijeli klinčić treba staviti na desni, što bliže bolnom području, tj. zubu koji je problematičan. Zadržite ga ondje.

Tanka kožna membrana desni lako će upiti njegovo ulje i pružiti trenutno olakšanje.

U primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve.

Klinčić je uz sve nabrojano i poznati prirodni afrodizijak.

Koristite ga u čaju i drugim napitcima, svakodnevno, u malim dozama, kako biste povoljno utjecali na svoju probavu i jačanje imuniteta.

Klinčić je jedan od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka. Postoje i dokazi da određeni spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici.

Nedavna su istraživanja potvrdila njegovu moćnu aktivnost i protiv drugih vrsta karcinoma – prostate, pluća, grla i kože.