Što svaka slobodna djevojka treba znati prije nego stupi u vezu s muškarcem?
Foto: Unsplash

Što svaka slobodna djevojka treba znati prije nego stupi u vezu? Ovih osam načela vam mogu pomoći da ne dođe do zabune i slomljenog srca. 

1. Ponavljajte za mnom: “Ti si voljena.”

Bog u Jeremiji 31,3 govori svojim kćerima: “Ljubavlju vječnom ljubim te, zato ti sačuvah milost.” Ako još niste okusile Božju beskrajnu, postojanu, otkupiteljsku ljubav, odložite potragu za muškarcem. Jer biste mogle završiti u pronalasku brzinske ljubavi koja ne može ispuniti čeznju vašeg srca. Čak i ako trenutno nijedan muškarac ne traga za vama, Isus konstantno traga za vama.

2. Manje ste lijepe nego što mislite i ljepše ste nego što vjerujete.

Naš grijeh nas čini ružnima. Nikakva količina šminke, odjeće, ili samopouzdane, koketirajuće maske ne može promijeniti tu činjenicu. Potrebna je ponizna, spašena žena koju je Bog promijenio da bi priznala ružnoću svojeg grijeha i odmorila se u svojoj ljepoti u Kristu. Moramo se pokajati za naš ponos, našu sramotu, našu opsjednutost sa svojim izgledom. Moramo povjerovati i prihvatiti kakve nas je Bog stvorio: lijepe na Njegovu sliku.

VIDI OVO: Božje vrijeme je savršeno: Otvoreno pismo svim slobodnim djevojkama!

Istinska ljepota proizlazi iz žene koja odvažno i sigurno zna tko je ona u Kristu.

3. Razmislite što ima kontrolu nad vama.

Je li to strah, usamljenost, potreba za muškarcem, traganje za potvrdom, karijerom, novcem?

Dozvolite da ljubav Kristova prevladava. Obratite pozornost na ono što kontrolira vaše srce dok čekate na upoznavanje, ili ste u vezi, ili čak u braku. Odlučujemo se za manje bogove, umjesto za onoga koji je umro za nas i koji nas voli bezuvjetno.

“Jer ljubav nas Kristova obuzima kad promatramo ovo: jedan za sve umrije, svi dakle umriješe; i za sve umrije da oni koji žive ne žive više sebi, nego onomu koji za njih umrije i uskrsnu.” 2. Korincanima 5,14-15

4. Naslovite svoje probleme s očevima.

Mnogi od nas imaju ranjena srca od strane naših zemaljskih očeva radi njihovih nedostataka. Makar je vaš otac bio odsutan i isključen ili vas povrijedio i napustio, ne dozvolite da to određuje tko je vaš nebeski Otac. Čak i ako imate pobožnog i zaštitnog oca, on nije Bog.

Nemojte tražiti kopiju ili zamjenu za vašeg oca u muškarcu. Zato imate savršenog nebeskog Oca.

VIDI OVO: ZA DJEVOJKE: 16 savjeta kako moliti za budućeg muža

Dozvolite da vam Pismo otkrije tko je Bog kao Otac i kako se brine za njegove kćeri.

“Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!” Luka 11,13

5. Šarm i ljepota nisu dobar plan za izlazak.

“Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu.” Izreke 31,30

Ulažemo ogroman napor u sebe kako bi šarmirali i izgledali lijepo gdje god da idemo, ne uviđajući da će pobožna osoba također biti zainteresirana za unutarnju ljepotu. Bog zasigurno je.

VIDI OVO: Molitva za ljubav: Kako se trebamo moliti za ljubav?

“Nego: čovjek skrovita srca, neprolazne ljepote, blaga i smirena duha. To je pred Bogom dragocjeno.” 1. Petrova 3,4

Žena sa strahom Gospodnjim je ona, koja unatoč njezinoj želji za upoznavanjem, više se boji da se ne udalji od Boga, nego što bi propustila muškarca kojeg je lako zavarati njezinom vanjštinom.

6. Shvatite da ste već nekome podložne – ili je netko vama?

Podložnost nije samo za supruge. Bog traži podložno srce upravo sada, ono koje se pouzda u njegovu zaštitu i plan za vaš život, uključujući vezu. U konačnici, veza, kao i cijeli vaš život vrti se oko podložnosti – čekajući i uzdajući se u Boga i govoreći kao što je Isus govorio, “Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!”

VIDI OVO: 10 osobina koje bi žena trebala tražiti kod muškarca (budućeg muža)

7. Prikladno se odijevajte.

Svi znamo što znači biti zapažen zbog onog što nosimo na sebi. Vaša želja da privučete pažnju na sebe je taština. Nemojte lažno predstavljati ono što nije nikome dostupno osim vašem budućem mužu. Ne dajte mogućnosti muškarcima da stvaraju predodžbe o vama po onome što nosite. Pomozite svojoj braći u Kristu tako što ćete se odijevati skromno i prikladno (i svakako uredno, čisto, i moderno!). Provjerite motive svog srca kad se odijevate.

8. Čuvajte svoje srce.

Pazite se onoga “moglo bi nešto biti”, kao na primjer, “Možda mu se sviđam, pa se zanosim, razmišljajući o svemu do čega bi to moglo dovesti (poput braka).”

Nemojte njega ili vašu vezu staviti na mjesto u vašem srcu koje pripada samo Bogu. Uživajte, ali nemojte praviti idole od njega ili veze … i opustite se! Izlazak na kavu ne znači nužno da će uslijediti dijamantni prsten.

VIDI OVO: Molitva za budućeg muža: Vrijedi li moliti?

Ako ste slobodna žena, dajte svoje srce potpuno, u cijelosti, s predanjem samo Kristu.

Budite aktivne, budne, i oprezne koliko svog srca dajete muškarcu. Budite u stanju odstupiti od neke veze sa cijelim netaknutim srcem tako da vaš budući muž zasluži vaše cijelo srce, a ne samo dijelove. Uz molitvu, imajte na umu što, kada i koliko dati.

“A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život.” Izreke 4,23

Autorica: Jen Smidt; Prijevod: Vesna L.