Što treba učiniti muškarac s više žena ako postane kršćanin

Što treba učiniti muškarac (primjerice musliman) koji je oženjen s više žena, a koji je postao kršćanin. Treba li se razvesti od njih ili ih ostaviti?

Poligamija se općenito smatra arhaičnom praksom u većini društava, ali je još uvijek prihvaćena i prakticira se u određenim regijama diljem svijeta.

U muslimanskim zemljama, primjerice, dopušteno je imati više žena, dok je u nekim afričkim zemljama uobičajena praksa da muškarci imaju više od jedne žene.

Čak i u Sjedinjenim Državama neke zajednice podržavaju poligamiju. Međutim, većina biblijskih učenjaka vjeruje da poligamija nije namijenjena kršćanima.

Što bi onda poligamist trebao učiniti ako postane kršćanin?

Treba li se razvesti od svih žena osim jedne?

Neki ljudi sugeriraju da bi se poligamist trebao razvesti od svih žena osim jedne, ali situacija je često kompliciranija od toga. Na primjer, koju ženu treba zadržati? Što će biti sa ženama koje on razvede i kako će one opskrbiti sebe i svoju djecu?

U mnogim kulturama koje dopuštaju poligamiju, prethodno udane žene imaju ograničene mogućnosti da se same opskrbe, a još manje mogućnosti da pronađu novog muža. Pronaći rješenje za tako složen problem nije lako.

Iako poligamija nije nešto što Bog odobrava, Biblija je izričito ne zabranjuje. U Novom zavjetu poligamist nije kvalificiran za crkveno vodstvo, ali sama poligamija nije zabranjena.

VIDI OVO: Poligamija u Bibliji: Zašto je u Starom zavjetu postojala poligamija?

Poligamija nikada nije bila dio Božjeg izvornog plana

Poligamija nije bila dio Božjeg izvornog plana, ali ju je On dopustio. Na primjer, Jakov, David i Salomon imali su više žena. Salomon ih je imao više od 1.000.

Biblija je najbliže zabrani poligamije u Ponovljenom zakonu 17,17, što je zapovijed protiv izraelskog kralja da uzima mnogo žena. Međutim, ne može se tumačiti kao zapovijed da nijedan muškarac ne može uzeti više od jedne žene.

Dakle, ako muškarac s više žena postane kršćanin, što treba učiniti? Ako je poligamija protuzakonita tamo gdje on živi, trebao bi se pridržavati zakona dok još uvijek brine za svoje žene i djecu. Ako je poligamija legalna, ali on osjeća da nije u redu, trebao bi se razvesti od svih žena osim od jedne.

Ne smije zanemariti svoju odgovornost da brine za sve njih i njihovu djecu. Ako je poligamija legalna, a on nema dvojbe oko toga, može ostati u braku sa svakom od svojih žena. Prema svakome se mora odnositi s ljubavlju, dostojanstvom i poštovanjem. Međutim, čovjek koji odabere ovaj put ne može imati položaj vođe u crkvi.

Poligamija je neprihvatljiva za kršćane

Poligamija je složeno pitanje na koje nema lakih odgovora. Iako Biblija izričito ne zabranjuje poligamiju, ona se općenito ne smatra prihvatljivom za kršćane. Ako poligamist postane kršćanin, trebao bi uz molitvu razmisliti što mu je činiti i tražiti vodstvo od svoje crkvene zajednice.

Kakva god bila njegova odluka, mora se pobrinuti za sve svoje žene i njihovu djecu te da se prema njima odnosi s ljubavlju, dostojanstvom i poštovanjem, savjetuje Gotquestions.org.