Jao označava “tugu, tjeskobu, nevolju”; trostruki jao koji pronalazimo u Otkrivenju je posljednja osuda koju Bog izriče nad zlim stanovnicima zemlje kako bi ih potaknuo na pokajanje (Otkrivenje 9,20). Trostruki jao je vrijeme agonije i nevolje za one koji su se predali Antikristu u posljednjim vremenima.

Broj 7 je značajan u Otkrivenju, a trostruki jao dolazi pred sam kraj sedam godina nevolja upravo prije Kristova drugog dolaska. Božje osude  tijekom nevolja se opisuju kao sedam pečata koji se otvaraju jedan za drugim. Sedmi pečat otkriva osudu koja dolazi uz sedam trublji. Trostrukim jao se nazivaju peta, šesta i sedma truba (Otkrivenje 8,13).

Prvi jao dolazi nakon pete trube. Ovaj jao se odnosi na stvorenja poput skakavca koji imaju sposobnost ubosti poput štipavaca (Otkrivenje 9,3). Ova stvorenja se ne smatraju doslovnim skakavcima zbog njihovog opisa te zbog toga što potječu iz Bezdana i imaju demonskog vladara (Otkrivenje 9,3, 7-8, 11). Ovim stvorenjima je dopušteno nauditi samo onim ljudima koji nemaju “Božji pečat na čelu” (Otkrivenje 9,4).

Onih koji nose Božji pečat je 144 tisuće (Otkrivenje 7,3-4) ili su to moguće svi vjernici za to vrijeme (Efežani 4,30). Ovim demonskim skakavcima je dopušteno mučiti nevjerne na pet mjeseci (Otkrivenje 9,5) s bolnim ubodima. Iako će žrtve tražiti smrt (Otkrivenje 9,6), to neće im biti omogućeno.

Drugi jao dolazi nakon šeste trublje. Ovaj jao započinje uz naredbu glasa: “Odveži četiri anđela koji su svezani na velikoj rijeci Eufratu!” (Otkrivenje 9,14). Ova četiri anđela su demoni koji su bačeni s neba zajedno sa Sotonom. Bog ih upravo sada drži zarobljenima do točno određenog vremena (Otkrivenje 9,15; Judina poslanica 1,6; 2. Petrova 2,4). Ovi anđeli i njihove vojske broje zajedno dvije stotine milijuna te se puštaju kako bi ubili trećinu čovječanstva (Otkrivenje 9,15-16).

Nakon što drugi jao prođe (Otkrivenje 11,14), u knjizi dolazi do jasne podjele uz objavu s neba: “Nad svijetom je pripala kraljevska vlast našemu Gospodinu i njegovu Pomazaniku i on će vladati u vijeke vijekova” (Otkrivenje 11,15). Drugim riječima, tada dolazi kraj osude te će pravednost ponovno biti uspostavljena na Zemlji.

Treći jao dolazi poslije osude koju najavljuje sedma truba. Ovaj jao je jednak trubi koja se oglašava u Joelu, u drugom poglavlju te označava uspostavu Božjeg plana nad cijelim svijetom. Treći jao označava završetak Božje osude nad grijehom i proteže se kroz 19. poglavlje knjige Otkrivenja kada se Kristovo Kraljevstvo uspostavlja nad zemljom.
U treći jao je uključeno sedam “čaša” Božjeg gnjeva koje su opisane u Otkrivenju 16: 1-21.

Ovaj slijed osuda je najveći horor koji su građani zemlje ikad vidjeli. Isus je rekao, “I kad se ne bi skratili ti dani, nitko se ne bi spasio.” (Matej 24,22).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Antonela B.