Što trebamo učiniti da imamo više vjere?

Osnaživanje u vjeri je životni proces. Dobra vijest je da u tome nismo prepušteni sami sebi. Što trebamo učiniti da imamo više vjere?

“Vjerujem! Pomozi mojoj nevjeri!” (Marko 9, 24)

Ovaj je stih dio pripovijesti u 9. glavi Evanđelja po Marku. Isus se zajedno s Petrom, Jakovom i Ivanom vraća s puta po obližnjoj planini (Marko 9, 2-10). Tamo su trojica učenika vidjela ono što se naziva Isusovo preobraženje, vizualni uvid u Njegovu božansku prirodu.

I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti (…) I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: “Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!” (Marko 9, 3.7)

Po dolasku, ostali su učenici bili okruženi mnoštvom i svađali se s nekim učiteljima zakona. Čovjek je doveo svog sina, kojeg je opsjeo zli duh. Dječaka je to godinama mučilo. Učenici ga nisu uspjeli izliječiti i sada su u žestokoj raspravi s učiteljima.

Iskreni krik očajnog oca

Kada je otac vidio Isusa, okrenuo mu se i objasnio situaciju te dodao da učenici nisu mogli istjerati duha. Isusov prijekor prvi je spomen nevjerstva u ovom odlomku.

“O rode nevjerni! Dokle mi je biti s vama? Dokle li vas podnositi? Dovedite ga k meni!” (Marko 9, 19)

Otac je rekao sve od djetetovom stanju, a zatim je preklinjao: “Ako što možeš, pomozi nam, imaj samilosti s nama!”

Unutar ove jedne rečenice nalazi se mješavina malodušja i slabe nade. Isus to shvaća i ocu odgovara: “Sve je moguće onomu koji vjeruje!“. Poznati odgovor prikazuje čovjekovo srce i pokazuje korake koje možemo poduzeti da bismo rasli u vlastitoj vjeri:

“Vjerujem! Pomozi mojoj nevjeri!” (Marko 9, 24)

Što trebamo učiniti da imamo više vjere?

Osnaživanje u vjeri je životni proces. Dobra vijest je da se od nas ne očekuje da sami sazrijemo – Bog će obaviti posao u našim srcima. Ipak, imamo važnu ulogu u Njegovom planu. Poput oca opsjednutog dječaka, i mi moramo izjaviti našu ljubav prema Bogu (štovanje), priznati da naša vjera nije toliko jaka koliko bi mogla biti te tražiti od Isusa da nam udijeli više vjere.

Postoje neki praktični načini kako povećati svoju vjeru. Možemo započeti s pokoravanjem onome što znamo o slijeđenju Boga. Jakov 1, 22 kaže: “Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe.” Moramo primijeniti ono što znamo da je istina.

Također bismo trebali nastaviti rasti u našem znanju o Bogu kako bismo rasli u vjeri. Isus je za to pružio sjajan primjer kada se suočio sa Sotoninom kušnjom u pustinji. U sve tri prilike Isus je na napast odgovorio citirajući Božju Riječ (Matej 4, 1-11). Ako želimo više vjere da izdržimo sva iskušenja, od velike je važnosti napredovanje u poznavanju Biblije.

Svoju vjeru također povećavamo na način na koji služimo Bogu. U Hebrejima 11 čitamo o mnogim “velikanima vjere” koji su u svakom su slučaju vjerno služili Bogu. Abraham je bio spreman napustiti domovinu zbog mjesta koje nije poznavao. Mojsije se vratio u Egipat kako bi oslobodio izraelski narod iz ropstva. Da bi nam se povećala vjera, pozvani smo služiti Bogu bez obzira na životne okolnosti.

Molitva je način da imamo više vjere

Molitva nam pomaže u održavanju aktivnog odnosa s Bogom. U molitvi također možemo tražiti od Boga da nam poveća vjeru. Bog poznaje naše srce i žudi odgovoriti u skladu s Njegovom voljom. Naš rast u vjeri zasigurno je Njegova volja za naš život. Ako Ga to molimo, zasigurno će odgovoriti. Molitva u nastavku nam može biti poticaj.

Nebeski Oče, zahvaljujem Ti na Tvojoj dobroti i milosti. Priznajem Ti grešne riječi, grešna djela i misli. Vjerujem da su moje srce i um prekriveni Isusovom krvlju i da nema osude. Zahvaljujem Ti što mi sve opraštaš. Ti si moja pravednost, moj mir, moj pastir, moj iscjelitelj, moj Spasitelj, moja zaštita.

Oče, želim biti u Tvojoj prisutnosti, neprestano tražeći više vjere, Tvoju volju i Tvoje planove za moj život. Privlači me svakodnevno bliže Tebi i Tvojoj Riječi. Daj mi tu snagu i volju da se oduprem svakom zlu na putu života. Želim Te iskreno ljubiti i biti vjeran u dobru i zlu. Pomozi mi u tome, amen!

PROČITAJTE JOŠ: