„Jer po vjeri hodimo, a ne po gledanju“ zapravo je citat iz jednog prijevoda Biblije (King James Version).

To je dobar prijevod, ali neki suvremeni prijevodi kažu: „Jer po vjeri živimo a ne po gledanju“. I to je također dobro. Kada Pavao govori o načinu na koji kršćani „hodaju“, misli na „način na koji živimo naš svakodnevni život…“ Tako da stih nije zapravo o smjernicama u određenim situacijama, kao što se nekad koristi.

Ova poznata rečenica započinje riječju „jer“ što znači „zato što, budući da“. Ovaj stih je povezan sa stihom 6: „Stoga smo uvijek puni pouzdanja, premda znamo da smo naseljeni u tijelu, odsutni od Gospodina, jer (zato što, budući da) po vjeri hodimo (živimo), a ne po gledanju.“

Neki vjeruju da je pogrešno razmišljati o tome kad treba donijeti tešku odluku. Drugi mogu ići čak i dalje, i vjerovati da rad liječnika, odvjetnika i psihologa ne bi trebao imati nikakve važnosti za kršćanina. Oni mogu vjerovati da su te stvari hodanje po „gledanju“, a ne po „vjeri“. Umjesto toga samo trebamo „vjerovati Bogu“.

Međutim, riječi koje se na to vežu nam pokazuju da to nije ono o čemu Pavao govori u 2. Korinćanima 5,7. „Ne živimo po gledanju“ jednostavno znači da poznajemo Isusa iako nije fizički ovdje s nama. Isus je na nebu, i nećemo ga vidjeti sve dok ne dođemo tamo. Živjeti po vjeri, a ne po gledanju normalno je kršćansko iskustvo, jer nikada nismo susreli Isusa licem u lice. Isusa znamo samo kroz Bibliju, i naša iskustva s Njim.

Ohrabrenje je u tome da Bog ima mnogo bolje stvari pripremljene za vas. Ako se osjećate uznemireno zbog vaših grijeha ili ako vam je život težak, dobra vijest je da to nisu znakovi da vas Bog ne voli. Molim vas, nemojte to misliti. Pavao se morao baviti strašnim problemima, ali nije bio obeshrabren (2 Kor 4,16) i uvijek je bio pun pouzdanja (2 Kor 5,6), zato što je znao da sadašnja situacija nije ono što je Bog želio za njega u konačnici. Sada je živio po vjeri, ali jednog dana živjet će po gledanju i „biti prisutan kod Gospodina“: gledat će i živjet će s Isusom (2. Korinćanima 5,8).

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.