Štujemo li zlo svojom odjećom i nakitom?

Ovo se nekima može činiti pretjerano i možemo misliti da su oko nas samo bezazleni crteži.

Međutim, ako bolje razmislimo, mnogo toga crtamo upravo jer nam ti simboli nešto predstavljaju, nose određeno značenje koje uklapamo u međusobnu komunikaciju, ali i koji za nas nose specifičnu društvenu, emocionalnu pa i duhovnu vrijednost.

Primjerice, u našoj se kulturi srce smatra simbolom ljubavi, a često je tako i na drugim mjestima. Križ je simbol Krista Uskrslog, najveće pobjede i ljubavi u čitavoj ljudskoj povijesti. I sada razmislimo – da netko nosi Kristov križ, a da nije potpuno svjestan njegovog značenja, Kristov križ će uvijek biti to što je, uvijek će predstavljati ono što jest.

Zastava neke zemlje sa određenim grbom nosi određenu simboliku i promiče vrijednosti, bili mi svjesni čija je to zastava ili ne, no to što ona predstavlja ima svoju težinu. Isto je i sa simbolima zla, oni simboliziraju zlo kao takvi i ako ih nosimo, i mi postajemo promicatelji zla, kulture smrti, poganstva i new age-a, ovisno o kojim simbolima se radi. Ovo je posebno opasno jer je naša popularna kultura puna simbola i slika, te razne multimedije koja nam predočava stvarnost i kojom se služimo za bolji doživljaj nama važnih situacija i tema. Zato je potrebno informirati se o tome što koji simboli znače i što mi promičemo kada ih nosimo? Što to unosimo u svoje živote, u svoj duh i duh društva u kojem živimo?

Na slici koju prikazujemo uz ovaj tekst donosimo prikaz samo nekih od popularnih simbola, koje nažalost možete naći čak i na majicama u popularnim dućanima u koje zalazite, a možda već nešto od toga imate na svojoj odjeći?!

„Jezik simbola je jezik koji treba znati čitati. Živimo u kulturi bremenitoj simboličkim govorom. Simbol sam po sebi nije stvarnost, nego ključ kojim se ona otvara, shvaća ili se u nju stupa. Zlo ne treba tražiti u samim simbolima, nego u duhovnoj stvarnosti na koju upućuju. Ključ će ostati obični metal ako ga netko ne stavi u ključanicu i otključa vrata te oslobodi zvijer koja se iza njih skriva. Tada situacija postaje opasna.“ Ovo izjavljuje dr. sc. fra Josip Blažević, ravnatelj Centra “Hrvatski Areopag” za međureligijski dijalog Hrvatske provincije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca, koji je i autor brojnih knjiga o ovoj temi, ali i plakata koji prilažemo, sa simbolima na koje vas želimo upozoriti.

Zato pripazimo što nosimo i kakvo duhovno ozračje oko sebe stvaramo, posebice jer smo se možda i navikli susretati ove opasne simbole, a nismo svjesni da su u suprotnosti sa našom katoličkom vjerom.

“Svaki simbol ima svoju povijest i primjenu. Neki se koriste u magijskim obredima, kao pentagram ili heksagram, drugi su obilježje pojedinih iscjelitelja i vidovnjaka, kao Bracino sunce, dok su neki dio pučkog praznovjerja, srećonošci, kao konjska potkovica ili djetelina s četiri lista. Svaki magijski obred, prema svjedočanstvu pogana, počinje crtanjem pentagrama, odnosno heksagrama, u svrhu invokacija, stvaranja svetog prostora i zaštite od nepoželjnih duhovnih entiteta. Ostali služe kako bi pojačali učinak “energija” koje se prizivaju.”

Informirajmo se, podijelimo ovo s drugima i postanimo promicatelji jedinog istinskog “simbola” ljubavi i mira – Isusa Krista. Uz to, u svojoj svakodnevnici ipak malo bolje pogledajmo što to nosimo na svojoj odjeći ili na privjescima svojih lančića, te s više pozornosti obavljajmo svoju kupnju. Ne budimo promicatelji zla i štovatelji kulture smrti.

Izvor: Međugorje Info

NAJNOVIJE!