5 nevjerojatnih stvari koje čitanje knjiga čini našem mozgu

Znanost je snažnim činjenicama potkrijepila tvrdnje da čitanje knjiga donosi mnoge koristi, prije svega kada su u pitanju emocionalni i intelektualni kapaciteti mozga.

Istraživanjem su došli do ovih zaključaka:

1. Tko redovno čita knjige, svakoga dana nauči nešto novo

Možete izgubiti posao, imovinu, novac, čak i tjelesno zdravlje, ali znanje vam nitko ne može oduzeti. Čitanje knjiga ne samo da nam pomaže da održimo postojeću razinu znanja, već ga i proširuje.

Čitanjem neprestano hranimo naš mozak novim informacijama, a nikada se ne zna kada će nam one zatrebati u životu. Što više znanja imamo, spremniji smo odgovoriti na razne izazove sa kojima se u životu suočavamo.

2. Čitanjem proširujemo rječnik

Što više knjiga čitate, više novih riječi će se naći u vašem svakodnevnom rječniku. Širi vokabular i sposobnost lijepog govora jača vaše samopoštovanje.

Pored toga, dobro definiran govor i pravilno izgovaranje riječi mogu biti od velike pomoći u svakoj profesiji. Načitani ljudi, dobri govornici koji mogu govoriti o raznim temama, visoko su cijenjeni u poslovnom svijetu i brzo napreduju u karijeri.

Dnevno čitanje Biblije: 7 dobrobiti od čitanja Biblije kroz godinu

3. Čitanje vas čini boljom osobom

U jednom istraživanju Sveučilišta Emory iz 2013. godine, uspoređivan je rad mozga dvije skupine ljudi: u prvoj su sudionici čitali knjigu, u pripadnici druge ne.

Skeniranjem mozga stručnjaci su utvrdili da je čitanje knjiga probudilo osjećaje brige i empatije prema drugima, što se nije dogodilo kod ispitanika koji nisu čitali. Osim toga, tim njujorških psihologa došao je do zaključka da čitanje književnih fantazija budi sposobnost detekcije i razumijevanja emocija drugih ljudi.

4. Čitanje je zarazno

Roditelji koji žele potaknuti svoju djecu da zavole čitanje, mogu to učiniti tako što će svakodnevno kod kuće čitati naglas.

Znanstveno je dokazano da će djeca školskog uzrasta kojima su roditelji glasno čitali knjige, imati veće šanse da razviju sklonost ka čitanju. Dakle, dragi roditelji, čitajte svojim mališanima priče za laku noć, to je najbolji način da i oni zavole knjige.

5. Za oštriji um

Ne samo da čitanjem postajemo pametniji, već naš um postaje britkiji i bistriji. Jedna američka neurološka studija dokazala je da je čitanje knjiga važno u životu svakog čovjeka, od njegovog djetinjstva do poznih godina. Ljudi koji tokom čitavog života redovno čitaju, imaju razvijenije mentalne sposobnosti i bolje pamćenje u svim životnim razdobljima.

NAJNOVIJE!