Poput potresa, koronavirus je potresao tlo ispod naših nogu. Stvari u vezi kojih smo pretpostavljali da možemo računati na njih (zajednički ručkovi s prijateljima, maturalne zabave, Liga prvaka) su odgođene ili otkazane. 

Radimo stvari koje nikada nismo zamišljali (peremo pakiranja namirnica koja donosimo u svoje domove, stojimo na dva metra od prijatelja) i ne činimo mnoge stvari za koje smo očekivali da ćemo ih uvijek činiti (osobno okupljanje u crkvama, posjećivanje staratelja, odlazak javnim prijevozom na posao).

Novca iz proračuna za mirovine je manje. Sigurni poslovi su nestali. Obrazovanje se premjestilo u domove. Voljeni su hospitalizirani i neki su preminuli. 

Potresi su strašni i opasni zbog toga što ono potresaju ono za što smo smatrali da je snažno i stabilno. Koronavirus je potresao naše pretpostavke, a mnogi od nas imaju problema sa snalaženjem u ovome. Izvan ravnoteže smo, dezorijentirani, nesigurni, usamljeni, tužni. 

Stoga, u ovome razdoblju, posebno je važno i osobito dragocjeno razmišljati o i veseliti se stvarima koje koronavirus ne može dotaknuti; nepromjenjive, stabilne stvarnosti koje se nisu promijenile, jer prema Bibliji, one se ne mogu i neće promijeniti. 

Te stvari su bile istinite prije koronavirusa i ostat će takve i dugo nakon (zauvijek). To su ogromne stijene zabijene duboko u vječan temelj, na kojima možemo stajati, dok je sve ostalo oko nas uzdrmano. 

Sjetimo se sedam stvari koje se nisu promijenile.

1. Bog

Trojedini Bog (Otac, Sin i Duh Sveti) nepromjenjiv je u svetosti, pravednosti i slavi. Bog kaže: „Ja sam Alfa i Omega… onaj koji jest i onaj koji će doći, Svemoćan“. (Otkrivenje 1, 8) Jakov nam piše: „Svaki dobar dar i svaki savršeni dar dolaze odozgor, dolaze od Oca svjetlosti, u kojemu nema promjene niti sjene“. (Jakovljeva 1, 17) To je istinito i za Sina: „Isus Krist je isti jučer, danas i zauvijek“. (Hebrejima 13, 8) Duh Sveti nazvan je ”vječnim Duhom” (Hebrejima 9, 14) 

VIDI OVO: 8 stvari koje vjernik treba učiniti u borbi protiv koronavirusa

Naš Bog će trajati dulje od nebesa: „Oni će proći, a ti ostaješ; oni svi ostare kao haljina; promijeniš ih kao odjeću, oni se raspadnu“. (Psalam 102, 26)

2. Božja Riječ

Koronavirus ne dovodi do sumnje u istinitost i vjerodostojnost Božje Riječi. Njegova Riječ sada je sigurna i čvrsta kao što je uvijek bila. „Trava se suši, cvijeće vene, no Riječ našeg Boga će ostati zauvijek“. (Izaija 40, 8) „Zauvijek, o Gospodine, Tvoja Riječ je čvrsto pričvršćena za nebesa“. (Psalam 119, 89) Božja Riječ je živa, prebivajuća i vječna. (1. Petrova 1, 23) 

3. Božja ljubav

Božji nepromjenjivi savez ljubavi za nas temelj je za naše radosno proslavljanje Boga: 

„Slavite Jahvu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova“. (1. Ljetopisa 16, 34) 

„Zato znaj da je Jahve, Bog tvoj, pravi Bog, Bog vjeran, koji drži svoj Savez i milost svoju iskazuje do tisuću koljena onima koji ga ljube i drže njegove zapovijedi“. (Ponovljeni zakon 7, 9) 

Čudo nad čudima, Bog je nepromjenjiv u svome milosrdnom stavu prema nama: „Jer ja Gospodin, se ne mijenjam. Stoga vi, Jakovljeva djeco, nećete trpjeti štetu“. (Malahija 3, 6) Božja ljubav prema nama (ljubav koju On također stvara unutar nas uz pomoć Duha) jedna je od nepromjenjivih, vječnih stvarnosti koje postoje u ovome životu i idu u idući. 

4. Božja svrha

Zbog toga što se Božja ljubav prema nama nije promijenila, nije se promijenila niti Njegova dobra svrha za nas. Zbog toga što Njegova dobra svrha ostaje nepromjenjiva, imamo sigurnu nadu; snažno, pouzdano očekivanje, koje nas održava sigurnima u ovome životu onako kako sidro drži brod usred oluje: 

„Zato i Bog, kad je htio baštinicima obećanja pokazati nepokolebljivost svoje odluke, posluži se zakletvom, da bi u dvjema nepokolebljivim stvarima, u kojima Bogu nije moguće prevariti, imali jaku utjehu mi, koji smo pribjegli, da se uhvatimo za nadu, koja nam je dana, koju imamo kao sigurno i tvrdo sidro duše, koje ulazi u unutrašnjost iza zavjese“. (Hebrejima 6, 17-19) 

5. Isusovo posredovanje za nas

Isus je za nas posredovao kod Oca prije koronavirusa, a trenutna pandemija nije Ga niti usporila niti zaustavila. Isus i sada posreduje za nas svojom smrću: 

„…a on sa zakletvom Onoga koji mu reče: Zakleo se Gospodin i neće se pokajati: “Zauvijek ti si svećenik”. Zato i može uvijek spasiti one, koji po njemu dolaze k Bogu, kad svagda živi, da ih zagovara“. (Hebrejima 7, 21; 25) 

VIDI OVO: Koronavirus će otkriti jednu važnu istinu o vašoj vjeri

6. Sudnji dan

Ovo je otrježnjavajuće. Koronavirus je odgodio ili otkazao mnoga sastanka te je prisilio ljude na prebacivanje na internet. No dolazi jedan sastanak koji se neće moći odgoditi i koji se neće odvijati preko Facebooka: 

„Ne gledajući dakle Bog na vremena neznanja, sad navješćuje ljudima, da svi svuda čine pokajanje. Jer je postavio dan, u koji će suditi čitavome svijetu po pravdi preko čovjeka, koga je odredio i pred svima potvrdio uskrsnuvši ga od mrtvih“. (Djela apostolska 17, 30-31) 

Svatko od nas osobno će prisustvovati ovome sastanku. (2. Korinćanima 5, 10)

7. Naše posljednje odredište

Koronavirus mijenja naše putovanje, no ne i naše odredište. Kada stignemo ondje gdje putujemo, ući ćemo u budući grad koji će trajati zauvijek. „Jer nemamo trajnog prebivališta, već iščekujemo prebivalište koje ima doći“. (Hebrejima 13, 14) Božji sluge u tom Novom Jeruzalemu ”vladat će zauvijek, u vijeke”. (Otkrivenje 22, 1-5) 

Ta budućnost, posljednje odredište, nije ni na koji način promijenio koronavirus. Ni ne može, jer ono nije ovdje, ono je na nebesima. Mi imamo ”nasljeđe koje je nepropadljivo, trajno i vječno, koje se čuva na nebesima za nas”. (1. Petrova 1, 4) 

VIDI OVO: 10 načina kako kršćani mogu biti primjeri vjere i mira tijekom pandemije koronavirusa

Čvrsti vjernici 

Nepromjenjive stvarnosti stvaraju čvrste kršćane. Da, prilagođavamo se nastaloj situaciji i zahvaćeni smo njome. No, u ovome nesigurnom vremenu, imamo neke dragocjene istine za koje se možemo držati. 

Upijmo te istine. Živimo u mirnoj ravnoteži koja u ovome suludom svijetu proslavlja Krista. 

Autor: Stephen Witmer; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za portal Novizivot.net.