Svi smo mi pod utjecajem ovog turbulentnog trenutka u svjetskoj povijesti, no Biblija nam daje jasne izbore u nejasnim vremenima. Sve ove točke su ujedno dostupne kao i propovijed koju sam nedavno iznio. 

1. Poštujte autoritete.

Ako autoritet ne ide izravno protiv Božje Riječi, Biblija zapovijeda (ne ohrabruje) da se predamo njihovu vodstvu. Titu 3 i Rimljanima 13 su dijelovi Biblije koji nam odmah padaju na pamet. Ako su zapovijedi donesene u cilju borbe protiv virusa, onda bi bilo mudro poslušati ih. Naravno, mnogo je varijabli i scenarija, ali je primarni princip poštovanje onih na vlasti. Kršćani ne šalju pravu poruku kada nas uhvati duh pobune u sivim područjima. 

2. Mi trčimo u bitku, ne od nje.

Jako je važno da koristimo mudrost, ali ne možemo dopustiti da nas strah kontrolira. John Piper je rekao da je „velik poticaj Novog zavjeta da Isusovi učenici iz srca naginju tome da udovolje potrebama drugih bez obzira na rizik ili osobni gubitak – i mi bi trebali tako – no često naginjemo ostajanju kod kuće gdje smo na sigurnom i ugodno nam je, ali zanemarujemo udijeliti pomoć bez obzira na rizik”. Ponovno, samo kako me ne biste krivo razumjeli, pozvani smo na mudrost, pozvani smo čuvati naše obitelji i spriječiti širenje bolesti. Mudrost nam govori da naše trenutno zdravstvo ne može podnijeti tako veliku pandemiju.

VIDI OVO: Trebaju li se kršćani bojati koronavirusa?

Isus je rekao da, čak i ako nas ugrize zmija ili smo popili otrov (Marko 16,18), On će biti tu da nas zaštiti prema Božjoj volji. No to definitivno ne znači da bih ja ili vi trebali uhvatiti zmiju ili popiti otrov. Cilj je vjerovati Bogu, ne izazivati Ga. No mi ujedno ne možemo zaboraviti zadnju polovicu Marka 16,18, da oni koji služe Kristu „popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro”.

Tanka je granica između vjere i nagađanja. Trebamo mnogo molitve, pokajanja i vremena u Njegovoj Riječi kako bismo spoznali svoj pravi put. Trebamo zapovjedi iz glavnog stožera prije nego pođemo u bitku. 

3. Budite vrlo obazrivi – ne vidi svatko stvari na isti način.

Neki žele odmah otrčati u bitku; drugi žele samoizolaciju. Osobe koje su protiv cjepiva razumiju da cjepivo u konačnici nije naša nada, ali oni koji promoviraju cjepivo imaju drugačije stajalište. Stručnjaci za zdravlje koji razumiju kako tijelo zaista radi će se možda sukobiti s liječnicima i medicinskim sestrama koji moraju tretirati simptome, ali ne i uzrok.

Morao sam obrisati nekoliko objava na društvenim mrežama jer nisu bile podudarne. Kako je kod vas? Trebamo sve provući kroz Filipljane 4,8 prije nego objavimo: „Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu!”.

VIDI OVO: Je li koronavirus Božji sud?

Kao svećenici i pastori, trebamo mnogo više obazrivosti. Nije kao da smo vlada, mi moramo donositi odluke povezane s duhovnim i fizičkim zdravljem koje utječu na druge – od beba do starijih. Mi moramo gledati širu sliku i donositi korporativne odluke koje se možda ne čine logičnima jedinkama. Živimo dan po dan. Odluke koje su se činile u redu prije nekoliko dana se sada ne čine u redu. Svi mi trebamo mnogo više obazrivosti, strpljenja i razumijevanja. 

4. Razumijte duhovnu važnost.

Zbog grijeha i palog svijeta, mi se moramo nositi s ovim problemima. Bog će dopustiti bolesti zato što to često ljude okreće prema Njemu – tako zadobiva našu pažnju. Pismo je ujedno jasno da ovakve vrste događaja mogu biti presuda. Iako to možda jest ili nije riječ s ovom pandemijom, kada dođe konačni sud, on utječe i na pravedne i na nepravedne, i na posrnule i one časne.

Umjesto da se usredotočujemo na razmišljanje o tome je li ovo sud Božji, iskoristimo ovi priliku kako bi se pokajali i poravnali svoj život s Kristovim. Oni koji zovi ime Gospodina bit će spašeni – ne spašeni od smrti nego od suda. Ova istina nije popularna, ali je snažna.

5. Informacije čitajte iz pouzdanih izvora koji nemaju tajne motive.

Biblija otkriva sotonu koji je princ ovoga svijeta; zbog toga mi moramo jako paziti na ono što gledamo i slušamo – utjecaj koji kontrolira većinu medija u konačnici i nas pokušava kontrolirati. U Rimljanima 8,6 piše: „težnja je tijela smrt, a težnja Duha život i mir ”. Mnogi mediji ovo koriste za političku dobit.

VIDI OVO: Doktor otkrio 10 mitova o koronavirusu: Pamet u glavu!

6. Budite informirani, ali ne i preplavljeni informacijama.

Reagirajte duhovno. Ja sam isto tako zahvalan što je predsjednik proglasio dan molitve. Bog je taj koji vlada nad djelima ljudi, Njega moramo tražiti. Crkve mogu promovirati online molitvu i bogoslužja kao i zajednički post.

Božji poziv na pokajanje nije usmjeren Hollywoodu, Washingtonu ili medijima (iako bi to bilo odlično vidjeti); Njegov poziv usmjeren je nama: „i ponizi se moj narod na koji je prizvano ime moje i pomoli se i potraži lice moje i okani se zlih putova, ja ću ga tada uslišati s neba i oprostiti mu grijeh i izliječit ću mu zemlju.” (2 Ljetopisima 7,14).

Tiha većina se treba probuditi iz svog duhovnog drijemeža. Buđenje ne dolazi bez boli i kušnji. Dobro je ostati informiran i razumjeti što se događa oko nas, ali trebamo mnogo više vremena provoditi u molitvi, čitanju i slavljenju. Gledajte zdrave zabavne programe koji potiču vašu obitelj. Djecu treba izgrađivati i osnaživati, a ne iscrpljivati i obeshrabrivati.

7. Učinite što god fizički možete.

Loša stvar u tome što ste kod kuće u izolaciji jest da se mnogi okreću hrani za utjehu. Kao rezultat predviđam da ćemo vidjeti velik porast pretilosti i srčanih bolesti. (Ne pokušavamo li to spriječiti?). Bog mari za ono što mi jedemo, a hrana je jako važna za održavanje snage naših tijela kako bi bila slobodna od bolesti.

VIDI OVO: Koronavirus će otkriti jednu važnu istinu o vašoj vjeri

Ujedno vas ohrabrujem da probate postiti tijekom ovog razdoblja zbog duhovnih i fizičkih koristi. U našim crkvama učimo o usmjeravanju naših financija, brakova i darova, no zašto ne i našeg zdravlja? Naravno, fizičke korisnosti posta su ipak sekundarne – duhovno je prioritet.

8. Ispunite svoj um istinom.

Ovo su možda poznati citati, ali je Njegova Riječ uvijek prisutna u vremenima nevolje (Psalmi 46,1), a Njegova obećanja su izvor velike utjehe. Izreke 3,5 nas podsjećaju da vjerujemo u Gospodina svim svojim srcem i da se ne oslanjamo na svoje razumijevanje. Kada zaboravimo taj princip, to dovodi do povećanja tjeskobe i straha. Isus nam je u Mateju 6,25 rekao da se ne brinemo ni o čemu jer je On u kontroli. Fillipljanima 4,6-7 dodaju: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu.”

VIDI OVO: Kako vjernici trebaju reagirati na pandemiju koronavirusa?

Imate li vi ovaj mir o kojem Isus govori? Ako nemate, uzmite si sada vremena da se pokajete i predate svoj život Njemu. 

„Nema mira dok ne pogledamo unatrag i vidimo križ Isusa između nas i naših grijeha” (D.L. Moody). 

Autor: Shane Idleman; Izvor: Charismanews.com