9 stvari koje ne želim za Božić

Ne želim da mi “stvari” iz prošlosti zaokupljaju život danas i planove za sutra.

U duhu Božića, napravio sam svoju listu stvari koje ne želim za Božić. 

Još jedna božićna sezona je pred nama, i ne znam za vas, ali kod mene ovo doba godine uvijek potiče brojne misli, uspomene i emocije.

Prisjećam se onih godina kad sam se kao dijete znao rano probuditi, i zajedno s mojim bratom, šuljati se niz stepenice kako bismo saznali što leži skriveno ispod zapakiranog šarenog paketa. Ili godina na faksu kada sam se žurio završiti svoj posljednji ispit kako bi na nekoliko tjedana mogao otići svojoj kući, ili onih godina u poslovnom svijetu kada sam se veselio tjednu plaćenog odmora.

Uzbuđenje i iščekivanje uoči slavljenja rođenja našeg Gospodina i Spasitelja pojavljuje se zajedno s emocionalnom borbom da zadržimo Isusa u prvom planu, porastom komercijalizacije blagdana i očekivanjem da budemo sretni (ili barem zahvalni), što ponekad može biti teško, čak i za najjače u vjeri od nas.

Ovo je vjerojatno omiljeno doba godine za većinu onih koji će provesti vrijeme u druženju s obitelji, prijateljima i običajima, ali za neke još jedna godina može biti gorak podsjetnik na slomljenu nadu, život bez voljene osobe ili jednostavno zato što su sami.

Neki od nas tijekom blagdana imaju borbe jer se pojačava ono što su godine života prirodno ostavile na svom tragu. To nam daje vremena za razmišljanje o prošlim odlukama, pitanjima “što ako”, te uvredama na naš račun.

Svaka godina nosi svoja sjećanja i blagoslove, svoju bol i suze

Svaka godina nosi svoja sjećanja i blagoslove, svoju radost i smijeh, svoju bol i suze. I svatko ima priliku za novi početak koji će preusmjeriti ili promijeniti smjer kojim idete.

Za neke, to neće biti poklon, priznanje ili nešto materijalno, nego slučaj – kada su pritisnuti zbog teške situacije, gubitka voljene osobe ili tragedije s kojom su suočeni.

Iskušenja, bilo da ste ih sami izazvali ili ona koja su potpuno izvan vaše kontrole, potencijalno mogu najviše utjecati na vaš život.

Ono što radite kroz teškoće će utjecati na ono što ćete postati

Postoji razlog za mnoge stvari koje su vam se dogodile u životu. Ono što radite kroz te teškoće, razočarenja, tragedije, žaljenja i neuspjehe u mnogočemu će utjecati na ono što ćete postati.

Mojsije je imao mnogo takvih ključnih trenutaka tijekom svog života (Izlazak).

Jona se morao suočiti sa svojim teškoćama na brodu za vrijeme oluje (Jona 1).

Petar se suočio sa svojima u dvorištu (Luka 22).

Savao je bio pozvan na prašnjavoj cesti (Djela 9).

Prije nekoliko godina, bio sam (osamljen) u jednoj situaciji u kojoj sam mogao djelovati po svom “obrascu ”, i dobro je prošlo, ali sam osjetio da mi Bog govori da trebam svjesno živjeti. Morao sam biti promišljeniji u donošenju svojih odluka, a ne čekati, ovisiti ili kriviti nekoga drugoga za moje okolnosti.

U prošlosti mi je bilo lako opravdati svoje nedjelovanje kao posljedicu nečega što je bilo izvan moje kontrole. Međutim, kada je mom bratu dijagnosticiran tumor i kada je prošle godine umro, shvatio sam što “izvan moje kontrole” stvarno znači, i kako je do mene bilo kako ću reagirati na tragediju.

Ono što su mi drugi znali govoriti, i nažalost što sam i sam govorio drugima u pokušaju da nekoga ohrabrim i utješim, bilo je: “Bog ti neće dati više nego što možete podnijeti.”

Siguran sam da kadgod se ovaj stih citira, to se čini s čistim i brižnim srcem, no postoji jedna mala naznaka – to nije izravno iz Biblije. To je izvedenica iz 1. Korinćanima 10,13.

“Iskušenje veće od ljudskoga nije vas zahvatilo: jer vjeran je Bog, koji neće dopustiti da budete iskušani iznad onoga što možete podnijeti, nego će s iskušenjem dati i izlaz da možete izdržati.”

Bog će vam dati priliku da se udaljite od iskušenja

Ono što sam uvidio je da će vam Bog dati priliku da se udaljite od iskušenja na isti način na koji će vam dati načine (i mogući smjer djelovanja) da izdržite teškoće s kojima se susrećete.

Naučio sam da se ne trebam (kontinuirano) “nositi” (ili zadržati) svoje borbe, zato što mi On daje snagu da podnesem okolnosti, želi da iz toga učim i rastem, te koristim svoje iskustvo da bih pomogao drugima koji prolaze slično.

Skloni smo godinama gajiti zavist, ogorčenost, ljutnju, neprijateljsko raspoloženje… Ponekad svoje borbe tretiramo kao neželjeni božićni poklon – izvučemo ga i bavimo se s njim svake godine, oživimo sjećanja, a onda ga vratimo na policu umjesto da ga se riješimo.

Dok gledam okolo na sve te božićne znakove, reklame i dekoracije, sažeta zajednička tema im je “Sve što želim za Božić.”

Ove stvari ne želim za Božić

U duhu Božića, napravio sam svoju listu stvari koje ne želim za Božić:

  • Ne želim pronalaziti izgovore.
  • Ne želim živjeti u žaljenju.
  • Ne želim u sebi nositi srdžbu.
  • Ne želim zamjerati onima koji vjerojatno ne znaju da su me povrijedili.
  • Ne želim voditi razgovore u svojoj glavi koje nikada neću voditi osobno.
  • Ne želim gubiti san (ili vrijeme) razmišljajući o tome što je moglo biti.
  • Ne želim da mi “stvari” iz prošlosti zaokupljaju život danas i planove za sutra.
  • Ne želim propustiti trenutak da ne kažem nekome da ga cijenim.
  • Ne želim željeti da sam trebao “učiniti nešto drugačije”.

Ovo vjerojatno neće biti lijepi zamotani pokloni koji vas čekaju ispod bora ove godine, već način na koji se nosite sa borbama, razočaranjima i tragedijama koje vas zadese.

Dakle, zamotajte te poklone za vaše voljene, dajte sebe drugima i dijelite Radosnu vijest o Isusu, ne oklijevajte u tome da se riješite povreda iz prošlosti, zaboravite loše uspomene koje vas muče i oprostite onima koji vjerojatno nisu ni svjesni koliko su vas povrijedili, te uđite u ovu novu sezonu davanja (pa čak i odricanja!).

Autor: Cliff Young; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: