5 stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon obroka

Ovih nekoliko stvari nije pametno raditi nakon obilnog obroka.

Ležati: Prva stvar koju želim nakon što završim s jelom ležanje i spavanje. No to može dovesti do nadimanja, neugodnosti i žgaravice. Prema istraživanju provedenom na Medicinskom fakultetu Ioannina, osobe koje nakon obroka dulje čekaju da odu spavati ili da legnu su manje podložne moždanom udaru. Istraživanje je pokazalo da bi trebalo pričekati najmanje dva sata od obroka prije nego odemo spavati.

Piti čaj: Ponekad nakon velikog obroka pojedemo desert ili popijemo čaj. Iako je to sve jako ugodno i lijepo Dr. Raghuantha Rao govori da ne treba piti čaj najmanje sat vremena nakon obroka. Naime, tanin u čaju može omesti tijelo u upijanju željeza iz hrane.

PROČITAJTE: Ako od danas počnete jesti med svaki dan, za mjesec dana vaše tijelo će doživjeti ogromne promjene

Jesti voće: Nikada nije loše jesti voće, zapravo svaki put kada ga jedete vi činite vašem tijelu uslugu. No to ne znači da ne postoje posljedice. Prema doktorici Melini Jampolis, nutricionistici, voće ima 3 puta više kalorija od povrća. Ona tvrdi da konzumiranje više od pola šalice voća dnevno može dovesti do debljanja. Ujedno se možete naviknuti da nakon svakog obroka morate pojesti još nešto sitno te na taj način možete ignorirati signale koje vam tijelo šalje kada je sito.

Hodati: Mnogi smatraju da je nakon obroka najbolje prošetati. Dio te izjave jest istinit, a dio nije. Hodanje neposredno nakon obroka može uzrokovati nakupljanje kiseline i probleme s probavom. Prema istraživačima sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini, trebate pričekati najmanje pola sata prije nego odete šetati. A nakon te stanke ne bi trebalo šetati duže od 10 minuta.

PROČITAJTE: 10 stvari koje svakodnevno hodanje čini vašem tijelu

Tuširati se: Ako se želite osvježiti nakon tuširanja, možda trebate ponovno razmisliti. Kako bi tijelo probavilo hranu potrebna mu je energija i krv usmjerena prema želucu. Nakon obroka mnogo krvi se preusmjerava prema želudcu i crijevima kako bi pospješilo probavu. No ako se otuširate odmah nakon obroka, mozak će preusmjeriti tu krv prema rukama, nogama i stopalima kako bi temperatura tijela bila usklađena. To znači da će se limitirati krv koja je namijenjena za probavu.

I sami znate da obilan obrok može biti pun proteina i nutrijenata koji su korisni za naše tijelo. No ujedno možete osigurati zdravlje vašeg tijela tako što ćete svakodnevno vježbati i zdravo se hraniti. Ako kombinirate ta dva elementa s ovim što ste sada naučili, bit ćete na pravom putu do zdravog života i zdravog tijela.