7 nevjerojatnih stvari koje se događaju vašem tijelu kada jedete masline

Masline su bogate željezom, kalcijem, vlaknima, bakrom, vitaminom K, vitaminom E i natrijem. A ovo se događa vašem tijelu kada ih jedete: 

Iskusit ćete gubitak težine / poboljšanu kontrolu težine

Masline imaju mononezasićene masti i vlakna. Ove dvije stvari vas čine zadovoljnima i sitima. Osim toga, masline imaju i “negativan unos kalorija”, što znači da je potrebno više kalorija za probavu masline od same masline.

Štite vaše srce

Glavna masna kiselina koja se nalazi u maslinama je oleinska kiselina. Otkriveno je da ova zdrava mast poboljšava zdravlje srca, regulira kolesterol i štiti od loš kolesterol od oksidacije. Neka istraživanja su otkrila da masline i maslinovo ulje mogu sniziti krvni tlak.

Osnažit će vaš imunitet

Masline sadrže antioksidante, posebno polifenol poznat kao oleuropein koji možete dobiti samo iz biljaka. Pokazalo se da ove moćne kemikalije štite i čak oslobađaju tijelo od štetnih slobodnih radikala koji izazivaju virusne infekcije, pa čak i bolesti.

Bit ćete zaštićeni od nekih tipova karcinoma

Zbog sposobnosti maslina da potaknu vaš imunitet i zaštite od bolesti, one također imaju moć da zaštite stanične membrane od raka. Mnoga istraživanja na epruvetama potvrdile su ove nalaze. I dok se na ljudima ne provode testovi, zanimljivo je primijetiti da je u mediteranskoj regiji odakle masline potiču i gdje se najčešće konzumiraju, pojava raka niža nego u drugim europskim ili američkim zemljama.

Vaše pamćenje će se poboljšati

Oleuropein nije samo od pomoći u održavanju zdravlja vašeg tijela, već i vašeg uma! Polifenoli pomažu u smanjivanju oksidativnog stresa u mozgu i kao rezultat mogu pomoći u poboljšanju pamćenja. U stvari, istraživanje koje je sproveo Odjel za neurokirurgiju Sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je da polifenoli poput onih koji se nalaze u maslinama imaju pozitivan utjecaj na moždane funkcije, neurodegenerativne i psihijatrijske poremećaje.

Poboljšat će vam se reproduktivno zdravlje i plodnost

Antioksidanti su u suštini superheroji kada je u pitanju zdravlje. Oni imaju sposobnost da deaktiviraju slobodne radikale u vašem tijelu koji igraju veliku ulogu u oštećivanju i spermatozoida i jajnih stanica koje mogu dovesti do neplodnosti. Jedno istraživanje mladih i odraslih muškaraca otkrilo je da  je konzumiranje 75 grama hrane bogate antioksidantima dnevno (u ovom slučaju to su bili orasi) poboljšalo kvalitetu sperme.

Drugo istraživanje je pratilo 60 parova koji su bili podvrgnuti in vitro oplodnji. Istraživači su tražili da parovi uzmu dodatak antioksidanata kako bi vidjeli je li se plodnost poboljšala. Rezultati su bili 23% veće šanse da zatrudne.

Smanjit će vam se pojava bora i poboljšat će se zdravlje kože

Masline imaju dvije glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: Vitamin E i oleinsku kiselinu. Vitamin E je antioksidant rastvorljiv u mastima koji štiti kožu od oštećenja od slobodnih radikala, a može imati i antiinflamatorna svojstva koja pomažu u zaštiti kože. Oleinska kiselina, s druge strane, održava kožu zdravom i mekom.

Ukratko: ako želite da budete ljepši i zdraviji – jedite masline!

NAJNOVIJE!