NaslovnicaŽivot6 stvari koje trebate razmotriti prije nego počnete piti alkohol

6 stvari koje trebate razmotriti prije nego počnete piti alkohol

Pijenje alkohola u nekim kršćanskim krugovima je tabu tema. Evo koje stvari trebate razmotriti prije nego počnete piti alkohol.

Pijenje alkohola vjerojatno se pridružuje najužem popisu glavnih tema unutar crkve – negdje između žena u službi, psovanja i homoseksualnosti. Ali ovo je pitanje jednostavnije nego što mislite. Dok se Pavao u Rimljanima 14 pozabavio našom odgovornošću da “nekog drugoga ne sablaznimo”, kršćanski pristup alkoholu ide dublje od našeg utjecaja na druge. Svodi se na pitanje kršćanskog identiteta. Svodi se na evanđelje milosti.

6 stvari koje biste trebali razmotriti prije nego počnete piti alkohol

1. Mi smo kraljevsko svećenstvo

Jednom je prilikom Bog rekao Mojsiju:

“Stoga, budete li mi se vjerno pokoravali i držali moj Savez, vi ćete mi biti predraga svojina mimo sve narode – ta moj je sav svijet! – vi ćete mi biti kraljevstvo svećenika, narod svet.” Tim riječima oslovi Izraelce. (Izlazak 19, 5-6)

Stoljećima kasnije, Petar je napisao ranoj crkvi:

“A vi ste rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviještate silna djela Onoga koji vas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu; vi, nekoć Ne-narod, a sada Narod Božji; vi Ne-mili, a sada Mili.” (1. Petrova 2, 9-10)

Baš kao što je Izrael izdvojen kao “narod svet “, svaka osoba koja tvrdi da je Isus njezin Spasitelj ima odgovornost živjeti posvećenim životom, družeći se s Njim u čistoći i slobodi.

2. Alkohol nije zabranjen u Bibliji, ali prekomjerno pijenje jest

Vino je podsmjevač, žestoko piće bukač, i tko se njima odaje neće steći mudrosti. (Mudre izreke 20, 1)

Komu: ah? komu: jao? komu: svađe? komu: uzdasi? komu: rane nizašto? komu: zamućene oči?  Onima što kasno sjede kod vina, koji su došli kušati vino začinjeno. (Mudre izreke 23, 29-30)

Ili zar ne znate da nepravednici neće baštiniti kraljevstva Božjega? Ne varajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni muškoložnici, ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega. (1. Korinćanima 6, 9-10)

3. Mi smo hramovi Duha Svetoga

Vino nije zlo, niti je zabranjeno. Ali pijanstvo – i sve što je s njim povezano – dosljedno se osuđuje u cijelom Svetom pismu, kako u Starom tako i u Novom zavjetu. Zašto? Jer pijanstvo koči našu zajedništvo s Bogom.

PROČITAJTE: Je li grijeh piti alkohol?

Nije moguće obožavati Boga, prinositi Mu slavu ili odražavati njegovu dobrotu kada smo mentalno i duhovno promijenjeni pretjeranom konzumacijom alkohola. Približavanje Bogu u alkoholiziranom stanju je bogohulno za Njegovog Svetog Duha – Duha kojeg nosimo u našim tijelima kao posude Njegove slave.

4. Trebamo biti sluge živoga Boga

Dakle, kada su naše riječi, djela i izbori promijenjeni učincima alkohola, ne možemo svjedočiti za Boga.

U svom pismu crkvi u Efezu, Pavao je napravio razliku između “opijenosti vinom” i “ispunjenosti Duhom”. Ova dva ponašanja su u suprotnosti jedno s drugim; ne mogu se postići istovremeno. Ovaj odlomak – i s njim povezano upozorenje – uokvireni su unutar jedne središnje zapovijedi: biti imitatori Boga. Kao takvi:

” … ne opijajte se vinom u kojem je razuzdanost, nego – punite se Duhom! Razgovarajte među sobom psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama! Pjevajte i slavite Gospodina u svom srcu!” (Efežanima 5, 18-19)

5. Imamo novi identitet u Kristu

Pa kako onda živimo? Trebali bismo biti svjesni krvlju stečenog identiteta koji nosimo. Krist nas je posvetio i pozvani smo hoditi u skladu s Njim.

Nekima je lakše održati svetost potpunim izbjegavanjem alkohola. Drugi mogu razlučiti količinu i mjesto na kojem se konzumira alkohol. U svakom slučaju, vodilja bi uvijek trebala biti naša predanost Duhu Božjem – a ne duhu vremena. Naša kultura čini alkohol nužnim za svaki društveni život. Veliča pijanstvo i ništa ne zna ništa o umjerenosti ili samokontroli.

6. Iako smo pod Novim savezom, možemo učiti od Starog

Jahve reče Aronu: “Kad ulazite u Šator sastanka, nemojte piti vina niti opojnoga pića, ni ti ni tvoji sinovi s tobom! Tako nećete poginuti. To je trajan zakon za vaše naraštaje; da možete lučiti posvećeno od običnoga, čisto od nečistoga; da možete učiti Izraelce svim zakonima što ih je Jahve predao preko Mojsija.” (Levitski zakonik 10, 8-11)

Iako živimo pod Novim savezom, možemo puno toga izvući iz načela Starog. Kao članovi duhovnog svećenstva, trebali bismo se zapitati zašto je Aronu rečeno da se suzdrži od “opojnog pića” prije ulaska u Božje svetište. Odgovor je jednostavan: žestoko piće utječe na našu sposobnost razlikovanja između “svetog i običnog, nečistog i čistog”. Evanđelje milosti čini nas svetima u Božjim očima, ali s tim statusom dolazi odgovornost da tu svetost iznesemo van. Previše alkohola mijenja naše mentalne i duhovne sposobnosti, ograničavajući našu sposobnost da izaberemo svetost – našu najvažniju odgovornost kao Kristovih predstavnika na zemlji.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare