20 stvari koje uništavaju kršćanske brakove

Koje stvari uništavaju kršćanske brakove? U ovom tekstu donosimo 20 razloga zbog kojih kršćanski brakovi propadaju. 

Brakovi propadaju iz mnogo razloga, a često iz više razloga. Svaki od dolje navedenih problema treba dati razlog za zabrinutost i brigu. Osobna i duhovna pitanja koja ne rješavamo utjecat će na oba partnera, čak i ako je jedan od njih toga nesvjestan ili nevin.

Iako postoji mala razlika između kršćanskih i nekršćanskih bračnih poteškoća, sljedbenik Krista ima moć prepoznati probleme u svjetlu Božje riječi, kao i iskustvo preobražavajuće sile Njegova Duha.

Bračno blaženstvo ne postoji, ali bračna sreća može postati stvarnost. Donosimo 20 stvari koje uništavaju kršćanske brakove:

1. Neopraštajući duh

Naučite opraštati; to najvažnije za sklad. Umjesto da ste opsjednuti time kako vam je učinjena nepravda, tretirajte svog supružnika onako kako Bog tretira vas. „Podnosite jedni druge i opraštajte si međusobno ako tko protiv koga ima kakvu pritužbu. Kao što je i Krist vama oprostio, tako oprostite i vi!“ (Kološanima 3,13).

2. Financijski pritisak

Nemojte potratiti svoj život pokušavajući zaraditi više i trošiti više, ili ćete se zarobiti u život nezadovoljstva, materijalizma i beskrajni stres. „Naime, korijen svih zala jest srebroljublje; za njim se sežući, neki odlutaše od vjere te sami sebe isprobadaše mukama mnogim“ (1. Timoteju 6,10).

3. Nevjera

Požuda uvijek dovodi do nevjere srca, uma i tijela. Svako seksualno iskustvo izvan braka je pogrešno. Bog vas nikada neće voditi da se zaljubite u nekoga drugoga tko nije vaš supružnik. „Ne počini preljuba“ (Izlazak 20,14).

4. Nesigurnost i briga

Skinite vaš pogled sa svijeta i njegovu iluziju sreće; nikada nećete naći mir ni u kome i ni u čemu što vam svijet nudi. Vjerujte u Gospodina. „Već tražite najprije kraljevstvo Božje i pravednost njegovu, a ovo će vam se sve nadodati“ (Matej 6,32-33).

5. Tajni grijesi

Ako skrivate grešnu fantaziju ili naviku, ona će ojačati; pravljenje da nešto ne postoji ili nije pogrešno daje još veću moć nad vašim životom. „Bezakonja si naša stavio preda se, naše tajne grijehe na svjetlost lica svojega“ (Ps 90,8).

6. Razlike u roditeljstvu

Biblija je najbolji izvor koji roditeljima stoji na raspolaganju; nastojite slijediti Krista i upućivati svoju djecu prema Kristu, pa će detalji roditeljstva doći na svoje mjesto. „A vi, očevi, ne razdražujte djece svoje, nego ih odgajajte stegom i opomenom Gospodnjom“ (Efežanima 6,4).

7. Miješanje ostalih

Disfunkcionalna ili autoritativna rodbina i prijatelji stavljaju ogroman pritisak na vašu obiteljsku jedinku; tražite Božju mudrost i pogled kako se nositi sa svojim odlukama. Zatim povucite potrebne granice sa svima izvan Božje volje za vaš život. „Pokoravajte se jedni drugima u strahu Božjemu“ (Ef 5,21).

8. Sebičnost

Svi pazimo na sebe, pogotovo kad netko izaziva naše želje. Počnite na prvo mjesto stavljati perspektivu vašeg supružnika; zadobivanje argumenata samo oslabljuje vaš brak. „Nikakva suparništva ili isprazne slave, nego u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe“ (Fil 2,23).

9. Pravo

Samosažaljenje, razočaranje i frustracija dolaze iz stava „ja to zaslužujem“. Pazite na te osjećaje – srž problema je štovanje samog sebe. „Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete, a ipak nemate jer ne išćete. Išćete, a ne primate, jer loše išćete — da u pohotama svojim potratite“ (Jakovljeva 4,2-3).

razlozi brakovi propadaju
Foto: Pixabay

10. Duhovna i emocionalna nezrelost

Sazrijevanje traje čitav život, stoga dajte vašem supružniku prostora za rast bez ismijavanja ili prigovaranja za njihovu nezrelost. Okružite svoj brak pobožnim, zrelim uzorima. „Prema cilju težim, k nagradi višnjega poziva Božjeg u Kristu Isusu. Koji smo god dakle zreli, ovako mislimo! Ako što i drukčije mislite, Bog će vam i ovo objaviti“ (Fil 3,14-15).

11. Tuga i depresija

Svatko prolazi kroz razdoblja žalosti i tuge; iskažite podršku i razumijevanje kada je vaš supružnik tužan, nježno ga vodite ka pomoći. „Smiluj mi se, Gospode, jer sam u tjeskobi; od žalosti slabi oko moje, duša moja i tijelo moje“ (Psalam 31,9).

12. Pohlepa

Stvoreni ste kako bi se zadovoljili samo u Božjoj prisutnosti. Nemojte hraniti tugu, jer vas ono što želite neće zadovoljiti. „Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara; jer, ili će jednoga mrziti a drugoga ljubiti, ili će se jednoga držati a drugoga prezirati“ (Lk 16,13).

13. Sram

Božji Duh nas osvjedočuje kada sagriješimo; On nas ne sramoti za naše pogreške. Prihvatite tu činjenicu da će vas Isusova milost osloboditi sramote koju osjećate. „Povazdan mi je sramota moja preda mnom i stid mi lice moje prekriva“ (Psalam 44,15).

14. Ljutnja

Ako imate kratak fitilj, morate otkriti zašto i prestati praviti izlike. Potražite pomoć u prevladavanju ove destruktivne i ovisne navike. „Svaka gorčina i srdžba i gnjev i vika i hula, zajedno sa svom zloćom, neka se ukloni od vas!“ (Ef 4,31).

15. Nepoštenje

Nikad ne lažite, ne zavaravajte niti obmanjujte vašeg supružnika; ne čuvajte tajne jer će vas to udaljiti. Osim toga, jedna laž uvijek rađa drugu. „Ne lažite jedni drugima!“ (Kološanima 3,9).

16. Svjetovnost

Kada vaše srce čezne za priznanjem, bogatstvom i ljepotom, vjerovat ćete da je vaša vrijednost vezana za ono tko ste i što radite; i što više sumnjate u svoju vrijednost, vaš supružnik će biti sve više nezadovoljan. „Milost Božja nas odgaja da, odrekavši se bezbožnosti i svjetovnih požuda, poživimo razumno i pravedno i pobožno u sadašnjemu svijetu“ (Titu 2,12).

17. Ponos

Tu leži korijen svih sukoba, nesigurnosti i grijeha. Dakle, umjesto da razmišljate o sebi, trošite svoju energiju i ljubav iskazujući milost i ljubav svom supružniku. „Obijest rađa samo svađu, a mudrost je u onih koji primaju savjet“ (Izreke 13,10).

18. Razočaranje

Kada dođu teška vremena, možda ćete osjećati da vaš supružnik ne čini dovoljno kako bi vas usrećio. Pogledajte u što polažete svoju nadu; ako to nije Bog, stalno ćete se boriti s razočaranjem. Počnite hvaliti Boga za svu Njegovu providnost i vaše će razočaranje nestati. „Što si mi, dušo, klonula i što jecaš u meni? U Boga se uzdaj, jer opet ću ga hvaliti zbog spasenja lica njegova“ (Psalam 42,5).

19. Različiti prioriteti/Vrijednosni sustav

Vi i vaš supružnik možda živite po suprotnim standardima, što može izazvati svađu i frustraciju. Pokušajte zapamtiti da vas Bog drži odgovornim za vaše postupke; živite svoj život i ne usredotočujte se na ono što vaš supružnik radi ili ne radi. „Svim srcem svojim tebe sam tražio: ne daj da zastranim od zapovijedi tvojih! U srce sam svoje tvoju pohranio riječ, da protiv tebe ne sagriješim“ (Ps 119,10-11).

20. Slika o samom sebi

Ako patite od niskog samopouzdanja, rješenje nije da sebe volite više – već da ljubite Boga i zahvaljujete mu za Njegovo neprestano djelo u vašem životu. Neka vas Bog preobrazi u Njegovu sliku; prihvatite vaš proces, umjesto da se uspoređujete s drugima. „Hvalit ću te što sam strahovito čudesno sazdan; čudesna su djela tvoja i duša moja dobro to zna“ (Psalam 139,14).

Autorica: Sue Schlesman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithit.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!