Kao djevojka, sanjala sam o tome da se udam, da imam obitelj i zamišljala sam kako bi moj novi život u braku izgledao. To nije priča svakoga. Možda vi nikada niste toliko razmišljali o bračnom životu i samo vam se dogodilo pa ste upoznali ”onog pravog”. Bez obzira jeste li o tome razmišljali ili vam se bračni život ”prišuljao iznenada”, bračni život kakvog sada živite možda nije ispunio vaša očekivanja. 

U filmovima, brak je obično sretan završetak priče, prekrasan vrhunac romantičnih uspona i padova, koji konačno dođe ”na svoje”, nakon čega ide pretpostavka da će ”živjeti sretno zauvijek”. U stvarnosti, brak je samo početak, a često smo nepripremljeni za ostatak priče. Što bih trebao/la očekivati? Kako izgleda bračni život kršćanina, jesam li spremna/spreman? 

Odgovor na ovo ključno pitanje je riječ ”spreman”. Što činimo kako bismo se pripremili za nešto? Pripremamo se, ulažemo vrijeme, energiju, novac i druge resurse kako bismo se pripremili za bilo što što nam je vrijedno. Čak i ako se radi o izlasku, pripremat ćemo se danima, ako ne i tjednima, kako bismo se pobrinuli da imamo sve što nam treba. Dogovorit ćemo termin za uređivanje kose i noktiju, kako bismo se pobrinuli da izgledamo ”svježe”. No, koliko od nas započinju ljubavne veze s takvim namjerama? 

Za to bismo se trebali pripremati kao i za sve drugo, ne čak i više. Čitajte knjige i razvijajte se prije nego što uđete u vezu kako biste bili na dobrome putu i izbjegavajte donošenje odluka koje će vas odvesti na pogrešan put. Postoje mnoge knjige koje vas mogu pripremiti za ulazak u vezu. 

Prihvatite savjete od onih koji već jesu u romantičnim vezama i koji imaju duge, uspješne brakove. Ne biste započeli maraton, a da prije toga niste doveli u red svoje tijelo i um. Koliko više trebate uložiti trud u cjeloživotni odnos s Bogom i vašim supružnikom? Prevelik broj nas provodi previše vremena u pripremanju za vjenčanje nego za sam brak. Vjenčanje traje jedan dan, brak traje cijeli život. 

1. Očekujte da ćete se zabaviti 

Nadam se da vam je vaš bračni drugi i najbolji prijatelj. Brak je poput cjeloživotnog druženja koje uključuje spavanje s vašim najboljim prijateljem koji ima mnoge povlastice. To ne znači da trebate reći zbogom i otići svaku drugu noć. Ostavite prostora da vaš supružnik uživa u onome u čemu voli uživati i stvorite prostor za nastajanje novih zanimacija. Možda ćete oboje zajedno otkriti nešto novo; mogućnosti su beskonačne. 

VIDI OVO: 5 razloga zašto nam ljubav bračnog druga nije dovoljna za ispunjen život

2. Očekujte rad 

Da, vjenčali ste se sa svojim najboljim prijateljem, no neće sve uvijek biti lagano i zabavno. Imat ćete teških razdoblja. Spajate dva života u jedan. Trebat ćete se naučiti kompromisima i razmatrati potrebe jedno drugoga, ne samo vaše vlastite. Sada ste dio tima, a kako bi tim postao pobjednički, potrebno je puno planiranja, upornosti i vježbe. 

3. Očekujte međusobna nerazumijevanja 

Iako ”hodanje” pruža priliku za međusobno bolje upoznavanje, ni na koji način nas ono ne može pripremiti za svaki životni scenarij. U najboljem slučaju, ono vam može pokazati uvid u osobine jedno drugoga, što vam može pokazati djelić onoga kako će se ono drugo nositi sa budućim životnim izazovima. No priznajmo, bez obzira na to koliko zajedničkog vremena provodite na pikniku, u restoranima ili koliko često provodite blagdane sa obitelji budućeg supružnika ili čak koliko ste zajedno u crkvi, jednostavno nema načina da se pripremite za svaki scenarij s kojim ćete se suočiti u životu. 

Što učiniti kada budete odlučivali trebate li se preseliti, imati djecu, izgladiti neslaganje sa članom obitelji, promijeniti radno mjesto, donijeti velike odluke po pitanju zdravlja… znate o čemu govorim. Neka vaš cilj bude razumijevanje onog drugog i perspektive druge osobe. Zajedno s ovim obostranim poštovanjem i zajedničkim ciljem, svaki nesporazum bit će prilika da tijekom vremena budete bliže jedno drugome. 

4. Očekujte da ćete raditi stvari drugačije nego što su ih radili vaši roditelji. 

Tko bi rekao da će obitelji raditi čak i najbanalnije stvari drugačije? Kada spojite različita iskustva dvije obitelji, ta će iskustva biti drugačija. Bez obzira na to prihvaćate li načine funkcioniranja jedne obitelji ili stvarate svoje, zabavite se učeći i donoseći odluke kakva će biti vaša obitelj. 

5. Očekujte ovisnost o Kristu. 

Brak je natprirodan savez i treba nam natprirodna snaga kako bi brak bio uspješan. Bog je osmislio brak. To je bila Njegova zamisao i Bog zna što je potrebno kako bi brak bio uspješan. Biblija je ispunjena vodstvima za muževe, žene i obitelji. Tražite mudar savjet i radite na razumijevanju onoga što Bog želi u ovome području. Nikada nećemo biti stručnjaci u tome, ali uvijek možemo rasti. 

VIDI OVO: 8 savjeta ženi za skladan život u braku

6. Očekujte da ćete otkriti sebične želje koje ranije niste prepoznavali.

Može vas s vremena na vrijeme iznenaditi ako počnete vidjeti otkrivene dijelove svoga srca, za koja ranije niste znali da su tu. Knjiga Garyja Thomasa, Sveti brak, postavlja pitanje: „Što ako je Bog osmislio brak kako bi nas više učinio svetima nego sretnima“? Kako snažan koncept! U konačnici, brak je za Božju slavu, ne osobnu sreću. Ipak, u svojoj dobroti, Bog nam daje toliko užitka u braku. Pavao nam govori u Filipljanima 2, 3: „Ništa ne činite uz prkos ili za ispraznu slavu, nego u poniznosti neka jedan drugoga smatra većim od sebe“! Ovo nije nigdje više potrebno nego u braku. 

7. Očekujte da ćete se morati izboriti za zajedničko vrijeme. 

To vjerojatno zvuči suludo ako ste nedavno vjenčani. Volite biti zajedno jedno s drugim i ne možete zamisliti da vas nešto razdvaja. Tijekom vremena, druge velike, važne stvari mogu se početi natjecati za vaše vrijeme i energiju: poslovi, djeca, obiteljski zahtjevi, zdravstveni izazovi. Čak i ako žudite za zajedničkim vremenom, ponekad ćete jednostavno ostati bez energije. Običavali ste se držati za ruke za vrijeme gledanja filmova, no sada se samo trudite držati oči otvorenima. Neka vam zajedničko vrijeme bude prioritet, čak i ako dolazi u ”malim dozama”. Te najzauzetije godine ne traju zauvijek, a ne želite jedno drugome biti stranci kada im dođe kraj. 

8. Očekujte da ćete iskusiti najveće blagoslove koje možete zamisliti.

Dobra prijateljica jednom mi je rekla: „Ne možeš živjeti deset godina braka u jednoj godini“. Za odnos je potrebno vrijeme kako bi se on razvio i rastao. Energija koju uložite u izglađivanje razlika, u to da sve više razmišljate slično, u umiranje sebi, ulaganje vremena u drugu osobu i izlijevanje sebe kako biste mogli biti ispunjeni ponovno i ponovno Kristom stvorit će tijekom vremena prekrasan, snažan brak. Pedesetogodišnji brak, duboko ukorijenjen u ljubavi i razumijevanju je nešto za što se vrijedi boriti. Vrijedi nadilaziti izazove kako bi se Kristu dala slava i kako bi se otkrila prekrasna cjeloživotna nagrada s onime koga vaša duša voli. (Pjesma nad pjesmama 3, 4) 

VIDI OVO: Kako smrt može donijeti život u vaš brak?

Evo 10 biblijskih stihova o braku koji vam mogu pomoći da izgradite snažan brak. 

„Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo“. (Postanak 2, 24) 

„Uživaj život sa ženom koju ljubiš“… (Propovjednik 9, 9) 

„Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju“. (Efežanima 5, 25) 

„Žene svojim muževima kao Gospodinu“! (Efežanima 5, 22) 

„Ženidba neka bude u časti u sviju i postelja neokaljana! Jer bludnicima će i preljubnicima suditi Bog“. (Hebrejima 13, 4) 

„Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža“. (Efežanima 5, 33) 

„Tko je našao ženu, našao je sreću i stekao milost od Jahve“. (Mudre izreke 18, 22) 

„Tako i vi, muževi, obazrivo živite sa svojim ženama, kao sa slabijim spolom, te im iskazujte čast kao subaštinicima milosti Života da ne spriječite svojih molitava“. (1. Petrova 3, 7) 

„Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. Prorokovanja? Uminut će. Jezici? Umuknut će. Spoznaje? Uminut će“. (1. Korinćanima 13, 4-8) 

Filmovi, knjige i čak dobronamjerni prijatelji žele da vjerujemo kako je zaljubljivanje ključ uspješnog braka, no to nije tako jednostavno. Čak i ako ste se zaljubili u nekoga, to ne znači da nužno imate sve ono što je potrebno kako biste proveli zajednički život. Bračni život kao kršćanin je bračni život i kao kod svakog drugog braka, naša vjera neće učiniti nikakvu razliku osim ako se mi pobrinemo da učini. Bog nije duh iz boce koji će sve odraditi umjesto nas zato što je On Bog. No naša vjera u Boga i posvećenost Njegovim pravilima, koja se mogu pronaći u Bibliji, daju nam snažan temelj za snažan brak, ako odlučimo slijediti ih.

Autorica: Holile Gilman; Izvor: Ibelieve.com